Follow us:

Vrije tijd / Eten & Drinken

Stel jezelf deze 3 vragen voordat je met de kids de keuken in duikt!

Wat is er leuker dan samen met je kinderen in de keuken staan? Zeker wanneer er iets lekkers gemaakt wordt, zoals een cake of appeltaart, zijn kinderen al snel blij. Laat je kinderen al jong meehelpen met allerlei taken in de keuken, hier horen natuurlijk ook de iets minder leuke taken bij zoals opruimen en afwassen. Door er een spelletje van te maken, houd je het ook voor hen leuk. Als je met de kids aan de slag wilt in de keuken, bedenk dan echter wel dat je voldoende voorbereidingen moet treffen.

keuken

1. Is je keuken kidsproof?

Samen koken is leuk, je kunt gezellig de dag bespreken en ondertussen leer je je kinderen spelenderwijs van alles over voeding. Toch is de keuken geen kinderspeelplek en moet je continu op je hoede zijn. Voordat je met je kleine aan de slag gaat dien je te beschikken over een kindvriendelijke keuken. Waar dien je op de letten?

Een kindvriendelijke keuken begint bij de juiste apparatuur, lades en kastdeurtjes. Zo kun je met een inductiekookplaat voorkomen dat kinderen aan allerlei knoppen gaan draaien. Als je toch liever op gas kookt, kies dan voor een fornuis met thermo-elektrische beveiliging. Zorg er daarnaast voor dat apparaten zoals de oven voldoende beveiligd zijn, met bijvoorbeeld een voorzet ovenruit.  Er zijn tegenwoordig genoeg mogelijkheden om je magnetron- of ovencombinatie in een hoger kastelement te plaatsen, waardoor kinderen zich niet zomaar kunnen verbranden. Gelukkig hoeven deze aanpassingen in je keuken tegenwoordig helemaal niet duur te zijn, maak je dus geen zorgen dat je de hele keuken moet verbouwen om veilig te kunnen koken met de kinderen.  

2. Wat staat er op het menu?

Als je keuken eenmaal kidsproof is, is het tijd voor de volgende stap in de voorbereiding: wat komt er op het menu? Kinderen zijn vaak erg enthousiast en het kan dan ook een enorme domper zijn wanneer je iets belooft om te maken, maar je de ingrediënten niet in huis hebt. Denk dus van te voren na over wat jullie gaan maken. Wordt er een hele maaltijd gemaakt, of gaat het om iets kleiners als een cake? Met jonge kinderen kun je het beste voor iets eenvoudige gaan omdat ze hun concentratie niet al te lang bij een ding kunnen houden. Een half uurtje de samen koken is meer dan genoeg, je kunt dan bijvoorbeeld zelfgemaakte limonade of een lekker toetje maken. Laat je kinderen mee beslissen over wat er gemaakt wordt, maar probeer ook nieuwe dingen. Kinderen vinden het namelijk leuker om nieuwe dingen te proberen wanneer ze het zelf gemaakt hebben.

3. Wie eten er mee?

Koken geeft een kind voldoening. Ze hebben zelf iets gemaakt en dat willen ze dan ook maar al te graag laten zien aan anderen. Duik dus bij voorkeur de keuken in op een dag dat opa en oma langs komen, zodat je samen de zelf gebakken cakejes op kan eten. Ga je een hele avondmaaltijd maken? Plan dit dan op een dag wanneer niemand van het gezin ‘s avonds hoeft te sporten. Je hebt dan meer tijd en kunt met trots laten zien wat jullie gemaakt hebben. Tegenwoordig heeft iedereen het erg druk maar probeer zo vaak mogelijk samen en op een vaste tijd te eten. Geef kinderen complimenten wanneer ze goed eten of meegeholpen hebben in de keuken, op deze manier stimuleer je ze om goed te eten.

Op zoek naar inspiratie voor lekkere en leuke recepten die je samen met je kids kunt maken? Kijk dan eens in de Allerhande Kids, hier vind allerlei recepten, van overheerlijke taarten en toetjes tot pastarecepten.

 

 


Reacties

Plaats jij de eerste reactie?

Je moet inloggen voor het plaatsen van een reactie Log in of Word lid a.u.b.!