Follow us:

Vrije tijd / Eten & Drinken

Boekennieuws: Linda's favoriete kookboeken van 2015

Er zijn in 2015 nog nooit zoveel kookboeken verkocht als in de afgelopen jaren. Linda de Jong van HappyMOMs over de bestsellers en haar persoonlijke favorieten.

Het aanbod is enorm gegroeid: Waren het in 2010 nog 6877 verschillende kookboekentitels, in 2014 waren dat er al 9088. Dit jaar zijn het er nog meer! Je kunt dan ook gerust spreken van 'booming business'.

In de spotlights!

Mijn favoriete boeken van dit jaar? Het zal je niet verbazen dat het er meerdere zijn! Daarom beperk ik het kopje tot het afgelopen half jaar. Met op stip het boek Nootje van Pascalle & Mathijs. Er gaat geen week voorbij of ik blader er wel even doorheen voor (goddelijke ontbijt- en brunchrecepten), De Gluut, het bewijs dat een gluten, lactose & suiker intolerantie niet hoeft te betekenen dat je niet lekker kunt eten. Want hierin staan watertandende recepten en het blijkt helemaal niet moeilijk om zelf het allerlekkerste brood te maken!, Koken met granen, (eindelijk een boek over oer gezond eten dat ik én leuk en lekker vind) en tot slot Lárt De La Table waar de liefde voor (h)eerlijk eten van afspat in woord & beeld. Kunstig, liefdevol en heel maakbaar.

Kortom: genoeg cadeautips voor de feestdagen voor al je (foodie) familie en vrienden!

Nootje

Wie is er niet gek op noten? De zachte smaak combineert perfect met tal van ingrediënten, het vult goed en je kunt er alle kanten mee op.

In 70 heerlijke, gezonde, eenvoudige, verrassende en veelzijdige notenrecepten laten Pascalle Bonier en Mathijs Kok zien dat er met noten van alles mogelijk is. Van amandelpasta tot kastanjesoep en van walnotenhummus tot hazelnootparfait. Noten zijn er voor elk moment van de dag!

Pascalle Bonnier en Mathijs Kok schreven samen het populaire kookboek Havermoutje en lieten overtuigend zien dat havermout niet alleen 's ochtends als pap gegeten kan worden, maar ook heel lekker is in lunch, diner of nagerecht. In Nootje laten ze met net zoveel enthousiasme hetzelfde principe los op noten. Ze delen hun recepten op Instagram, waar duizenden notenliefhebbers culinaire inspiratie op doen.

Lekkerste recept? De Hollandse pistachenotensoep. Een oer-Hollandse soep, maar zo origineel dat ik het nog niet eerder heb gegeten.
Het proeft zacht door de noten en kokosroom, maar heeft door de limoen ook iets pittigs. 

Het meest verrassend? Ik dacht, na Havermoutje, niet op korte termijn opnieuw een favoriete boek in handen te krijgen van dit tweetal, maar niets is minder waar. Nootje maakt me, net als Havermoutje,  blij dat ik eet. Het boek is oogstrelend en nodigt uit alles uit de kast te trekken. De kleuren zijn fris, de tekst en recepten duidelijk beschreven in groot en rond lettertype, en de foto's...
Ja, de foto's maken het helemaal af.  Haal boodschappen en ga gelijk aan de slag! In no time heb je de allerlekkerste recepten om iedereen helemaal gelukkig te maken. Met stip bovenaan! – Redactie HappyMOMs

Nootje | ISBN 9789048827855 | Hardback, PRIJS € 19,99 | Verschenen 2015 | UITGEVERIJ CARRERA FONDS CULINAIR    

▶▶▶▶▶▶▶▶▶▶▶▶▶▶▶▶▶▶▶▶▶▶▶▶▶▶▶▶▶▶▶▶▶▶▶▶▶▶▶▶▶▶▶▶▶▶▶▶▶▶▶▶▶▶▶▶▶▶▶▶▶▶▶▶▶▶▶▶▶▶▶▶▶▶▶▶▶▶▶▶▶▶

De Gluut

Een boek voor alle mensen die van lekker eten houden. Veel recepten zijn niet alleen glutenvrij, maar ook lactose-, koemelk, suiker- en e-nummersvrij.

Er zijn recepten die héél simpel zijn en recepten met ingrediënten waar je misschien nog nooit van hebt gehoord. Zó lekker dat je je vingers erbij opeet. En ook als je nooit glutenvrij eet, is het leuk om ze eens te proberen. Je zult zien dat glutenvrij eten niet zo zwaar op de maag ligt en dat je, door minder suiker te gebruiken, ook minder last hebt van een after-dinner-dip en je super energiek voelt!

Tarwe, suiker en lactose worden in de voedselindustrie vaak gebruikt als goedkoop opvulmiddel. Zonder dat je het weet, krijg je er dus veel meer van binnen dan je beseft. Kortom, het kan voor niemand kwaad om iets minder gluten, lactose en suiker te eten.

Maar wat eet je dan in plaats van brood? Hoe zit het met pasta’s of met eieren? En als ik geen boter mag gebruiken, hoe bak ik dan koekjes of taart?

Eigenlijk is het heel eenvoudig. We gaan terug naar de basis. Terug naar koken zonder prefab, zonder allerlei toevoegingen, zonder pakjes en zakjes, maar dan zonder het geitenwollensokkengevoel. Want iedereen houdt van lekker eten.

Meest verrassend? Dat glutenvrij brood heerlijk kan zijn.

Meest favoriete recept: De Vijfkleurensalade die je naar seizoen kunt aanpassen. Het boek zelf ziet er goed verzorgd uit, mooie omslag, goed uitvoerbaar en heeft een duidelijk lettertype en sfeervolle foto’s- Redactie HappyMOMs

De Gluut | Auteur Pauline Kalkhove  | Uitgever Komma-Onderdeel van d’jonge Hond |  ISBN: 978-94-91525-48-3 | Uitvoering: Hardcover met goudfolie, Prijs € 34,00 november 2015 

▶▶▶▶▶▶▶▶▶▶▶▶▶▶▶▶▶▶▶▶▶▶▶▶▶▶▶▶▶▶▶▶▶▶▶▶▶▶▶▶▶▶▶▶▶▶▶▶▶▶▶▶▶▶▶▶▶▶▶▶▶▶▶▶▶▶▶▶▶▶▶▶▶▶▶▶▶▶▶▶▶▶

Koken met granen

Graan is de verzamelnaam voor het zaad van diverse grassen. Het is voedzaam, zit boordevol vitaminen, proteïnen en mineralen en is ook nog eens een bron van vezels. Rijst, tarwe, spelt en haver zijn bij iedereen bekend, maar in Koken met granen komen ook de minder bekende soorten, zoals freekeh, farro, sorghum, kamut en vele andere granen aan bod.

Van voedzame soepen, vrolijke roerbakschotels tot zoet, zoeter, zoetst, deze recepten van Laura Agar Wilson maken graan gewoon lekker.

Meest verrassend? Dat ik als Havermout verslaafde graan ook heel lekker blijk te vinden. En dat er veel meer soorten zijn, en dat er veel meer mee valt te doen dan ik dacht. Duidelijk een ondergeschoven kindje dus. Maar dit boek brengt daar verandering in, want met 150 verrassende en gezonde recepten kan je alle kanten op.

Meest favoriete recept: Bananenbrood met Gierst, maar de Amarantquiche met spinazie en artisjok staat er vlak onderaan. Redactie HappyMOMs

Koken met granen | Auteur Laura Agar Wilson | Uitgeverij Terra  | 9789089896643 | Gebonden, Prijs € 20,00 | Verschenen 2015

▶▶▶▶▶▶▶▶▶▶▶▶▶▶▶▶▶▶▶▶▶▶▶▶▶▶▶▶▶▶▶▶▶▶▶▶▶▶▶▶▶▶▶▶▶▶▶▶▶▶▶▶▶▶▶▶▶▶▶▶▶▶▶▶▶▶▶▶▶▶▶▶▶▶▶▶▶▶▶▶▶▶

LÁRT DE LA TABLE

L‘Art de la Table is wellicht het meest romantische mediterrane kookboek ooit verschenen. Het is ontstaan met vlinders in de buik voor het mediterrane gebied, de gebruiken, de geuren en kleuren die we maar al te goed kennen van de vakanties aan de Middellandse zee. De Franse slag van leven in combinatie met een aperitief cultuur en langdurig tafelen tijdens de zwoele avonden aan zee zijn de inspiratiebronnen van selfmade fotografe en culinaire auteur Gintare Marcel.

L’Art de la Table neemt de lezer mee door de gebieden rond de zee en met vele bekende en onbekendere recepten voor culinaire geneugten voor de hele dag. Van pasta, soepen, borrelhapjes tot hoofdgerechten; meer dan 100 internationale recepten verfraaid met werkelijk prachtige fotografie. Maar Gintare neemt de lezer met beeld ook mee naar de streken waar ze zelf zo van houdt en onderdeel van uitmaakt. Van de marktvrouw op straat, het café op de hoek tot het familiediner in de tuin met kinderen en vrienden.

Favoriete recept: Pasta met asperge, spek en ricotta. Simpel, snel klaar is, maar overheerlijk. Een stukje Italië in een kwartier!

Meest verrassend? Dat de auteur precies de sfeer weet over te brengen waar ik zo van hou. De kookboeken van tegenwoordig zijn allang geen kookboeken meer, zoals we ze vroeger kenden, met alleen maar recepten en een lijstje voedingsmiddelen. De kookboeken van tegenwoordig zijn meer persoonlijke logboeken geworden, met avontuurlijke verhalen en mooie illustraties. Ik was op slag verliefd op dit boek. De boodschap van Gintare schudt je wakker, houdt je uit de slaap, en brengt de ware foodie in jezelf naar boven, beschouw koken als een kunst, maar laat altijd ruimte om af te dwalen en je eigen stappen te zetten. - Redactie HappyMOMs

LÁRT DE LA TABLE | Auteur /Illustrator Gintare Marcel | Uitgeverij Aerial Media Company| Bindwijze Hardcover, Prijs € 24,95 | Verschenen in 2015

 

 

 

 

Reacties

Plaats jij de eerste reactie?

Je moet inloggen voor het plaatsen van een reactie Log in of Word lid a.u.b.!