Follow us:

Vrije tijd / Eten & Drinken

Kookboekennieuws - Creative Chef

JAAAA. Het eerste kookboek van Creative Chef is verkrijgbaar! Het is een werk geworden van 240 pagina’s vol plezier en liefde voor eten. 

Sommige mensen koken, andere zijn uitvoerend kunstenaar

Ondanks dat smaak in de (gewone) kunst niet (echt) voorkomt, is het bijzonder dat niet alle vijf zintuigen aan bod komen. Volgens van Dale is kookkunst namelijk een verrichting (volgens bepaalde regels) door een kundig iemand, met een speciaal talent dat niet iedereen heeft. (…)

Dat zou je kunnen zeggen, want geldt het vermogen, om dat wat in de geest leeft, of het tot leven wekken van die uiting niet als kunst (met een grote k) voor een eetbare creatie van een chef-kok? Wij vinden van wel!

Misschien komt het, omdat ik een paar dagen ervoor het genoegen had om de Creative Chef aan het werk te zien, op het foodie event Taste of Holland (Utrecht,) en te luisteren naar zijn filosofie achter zijn werk. Ik vond de stand geweldig. Niet alleen door de creaties, die er te zien waren, maar ook door de persoonlijke touch van de chef en zijn team.

Niet gek dus dat we ook heel nieuwsgierig waren naar het boek. Waarin je in 12 hoofdstukken via o.a. presentatie, muziek en ingredienten bij de ultieme eetbeleving komt.

We slaan er een paar over, maar als we hoofdstuk drie nemen, kom je uit op Kunst.
Neem Hollandse Meesters (bladzijde 80 van het boek). De schilderijen waren ook te zien op Taste of Holland. Je kunt letterlijk je arm door dit stilleven steken en de druiven plukken, de kazen ruiken, aanraken en opeten. Ondanks dat het hier om 'gewone' dagelijkse voorwerpen en producten gaat, geeft de aanblik een vreemd surrealistisch gevoel. Alsof je voor het eerst 'echt' ziet, hoe smakelijk en rijk eten eigenlijk is. De verleiding om je arm door het schilderij te steken en het eten aan te raken is zo groot dat je je bijna Eva voelt, met de verboden appel). Ook heel leuk om zelf te maken met oude materialen van de kringloop. (zie beschrijving in het boek).

Auteur Jasper Udink weet alle zintuigen in te schakelen: Allereerst het oog (waarneming is iets verrassends), dan voordat een hap wordt genomen (in het boek is dat wat lastig, maar in het echt is het echt fijn) het mondgevoel, het geluid bij het kauwen, de smaak en de geurbeleving. Daarna (of in iedere willekeurige volgorde) het willen aanraken (of maken) van de gerechten.
Wie wil er nu niet weten, hoe een vinyl plaat van chocolade proeft, eh... klinkt, of hengelen in een mini tuintje naar mosselen?

Ik heb veel kookboeken gezien, maar weet nu dat een kookboek ook heel grappig kan zijn en heel inspiratievol. Ondanks dat niet alles even uitvoerbaar is , is het een leuke afwisseling van de meer traditionele kookboek en een aanrader voor iedereen die plezier wil hebben onder het koken. Ook een aanrader voor wat oudere kinderen. Mijn 15 jarige zoon blijft bladeren in het boek.

Onze conclusie

Hoe zorg je ervoor dat je diner een ware belevenis wordt? Met eetbare parfum, een eetbaar strand en een vinylplaat van chocolade? Nou, koop Creative Chef. Het is een geweldige eten en lezen, en dat allemaal verpakt in een kookboek. Je eet met je ogen! Daarnaast zet het je aan het denken over gemeenschappelijkheden en verschillen tussen kookkunst en andere vormen van kunst. De scheidingslijn is dun. - Redactie HappyMOMs

Meer weten?

Creative Chef - Maak van je diner een spectaculaire beleving! | Jasper Udink ten Cate | Uitgever BIS  | ISBN 978 90 6369 429 6 | Hardcover, Prijs €24,95            

            

 

   

Reacties

Plaats jij de eerste reactie?

Je moet inloggen voor het plaatsen van een reactie Log in of Word lid a.u.b.!