Follow us:

Vrije tijd / Eten & Drinken

Kookboekennieuws: De FODMAP vriendelijke keuken

De FODMAP vriendelijke keuken

100 makkelijke en lekkere recepten voor een gezonde buik 

Wie mijn blogs regelmatig leest, weet dat ik sinds mijn breukoperatie last heb van mijn buik. Het matje dat gebruikt is om de littekenbreuk goed te dichten, is narigheid voor mijn toch al prikkelbare darm.

Volgens de chirurg zou het materiaal geen enkel probleem opleveren, het zit immers niet op het beweegbaar deel. Helaas is dat dus niet waar. Ik heb een actief en druk leven en ik doe graag aan sport, waardoor het materiaal blijft schuren (op mijn altijd beweegbare buik). Ik heb van alles geprobeerd van lactose en tarwe vrije diëten tot detoxen. Zonder goede resultaten. Sterker, vaak zijn het juist die voedingsgewoontes die in eerste instantie gezond lijken, maar bij PDS juist voor extra klachten zorgen. Tijd dus om advies in te winnen bij een diëtist.

Hier kreeg ik het advies op het FODMAP dieet te gebruiken. Dat was de eerste keer dat ik van het dieet hoorde. Blij verrast was ik daarom ’De FODMAP vriendelijke keuken’  tegen te komen,  want advies is een, maar recepten verzinnen die voor het hele gezin lekker zijn, dat is een stuk lastiger.Daarnaast is het een interessant boek om te lezen.

Nu ben ik niet de enige die last heeft een opgezette buik, darmkrampen of andere ongemakken, want maar liefst één op de zeven mensen ondervindt dagelijks last van het prikkelbare darm syndroom (PDS). Ik durf te wedden dat veel van die mensen dit dieet niet kennen. Daarom wil ik dit boek graag met jullie delen, zodat je net als ik, een nieuwe kijk op eten zal kunnen ervaren.

Denk je dat je niets meer kunt eten zonder buikpijn te krijgen? Dan zou het wel eens kunnen liggen aan de FODMAPs in je voeding. FODMAPs zijn voedingsstoffen (moleculen) die slecht of niet opgenomen worden in de dunne darm en in de dikke darm terechtkomen. Ze zitten in heel veel levensmiddelen die dagelijks worden gegeten. Voor mij was het een eye-opener om te lezen dat bepaalde zogenaamde 'gezonde groente', voor mij,  helemaal niet zo gezond zijn, maar dat ik er juist enorme kramp en pijn in mijn buik van krijg.

Wat zijn FODMAPS eigenlijk?

Emma Hatcher laat zien hoe makkelijk en lekker  je zonder al deze voedingstoffen eet. Emma laat zien dat je niet bang hoeft te zijn dat je niets meer kunt eten. En het zijn gelukkig ook geen ingewikkelde recepten, maar gezonde en heerlijke gerechten die snel op tafel staan. Denk aan originele gerechten als geroosterde paprikasoep met basilicum, kip uit de oven met koriander en limoengroenten, gnocchi met boter en salie, cupcakes met passievrucht en kokos en rabarber-polentacake. En voordeel is, dat je geen last hoeft te hebben van PDS, maar dat iedereen gewoon mee kan eten. 

Ik had zelf ook veel aan de handige informatie over het principe en  de tips & tricks.
Emma’s uitleg vulde dat van mijn diëtiste goed aan. Waardoor het voor mij nu een stukje makkelijker wordt om het principe ook echt te gebruiken.

Wie graag meer wil lezen : Op haar populaire food & lifestyle blog deelt Emma haar verhaal en helpt ze anderen met hetzelfde probleem.

De FODMAP vriendelijke keuken  | Emma Hatcher | Uitgever Signatuur | ISBN boek : 9789463190725 | Hardback, prijs € 24,95

 

 

Reacties

Plaats jij de eerste reactie?

Je moet inloggen voor het plaatsen van een reactie Log in of Word lid a.u.b.!