Follow us:

Vrije tijd / Eten & Drinken

Kookboekennieuws Mei 2017

Kookboekennieuws Mei 2017 - Om me heen hoor ik, wat wil je met al die kookboeken? Ik haal mijn schouders op, je bent een culinair liefhebber, of je bent het niet!


Persoonlijke note
Met gemak kan ik het verder invullen waarom ik van kookboeken houd. Van de inspiratie die ze me geven, van de mooie foto’s, heerlijke recepten, en als eyecatcher in mijn keuken. Als redactie weten we van tevoren welk boeken er aan komen, en daar kan ik me echt op verheugen.

Bestond mijn kookboekcollectie eerst uit een keurig rijtje boeken, inmiddels past mijn collectie niet meer op de plank alleen, maar heb ik nog steeds een ernstige wenslijst. Onderstaande boeken gaan allemaal over de minder bekende buitenlandse keuken, maar daardoor des te leuker om aandacht aan te geven en met jullie te delen.

Spice for Life

Over het boek
Nu de hele wereld bekend is geraakt met de zogenaamde superfoods en de hoge kosten daarvan, wordt er steeds meer gezocht naar de normale en betaalbare varianten. En, iets wat liefhebbers van de Indiase keuken al lang wisten, vele ingrediënten uit die keuken, vaak gebaseerd op de ayurvedische traditie, zijn supergezond en vooral niet duur. Verschillende specerijen en bereidingen hebben een verjongingseffect en Anjula Devi geeft in Spice for Life meer dan 100 recepten die bijdragen aan een gezond leven. Ze laat op eenvoudige wijze zien hoe de zeven geheime kruiden en specerijen te gebruiken zijn in heerlijke Indiase gerechten. Denk aan turmeric (kurkuma) en pepertjes voor vitamine C, antioxidanten en tegen artritis. Maar Spice for Life is vooral een overheerlijk en prachtig gefotografeerd kookboek met veel extra informatie over de gezondheidsvoordelen van de verse Indiase keuken.

Recensie - Het voorwoord van Anjula (brief aan haar vader) bezorgt me intense kippenvel. De liefde voor haar vader spat er vanaf en, haar passie voor eten is inspirerend en liefdevol.

Als je een kookboek over kruiden aanvraagt, kun je het oplopen dat er kruiden of mengsels instaan waar je nog nooit van gehoord hebt. Maar het is een leuke ontdekkingstocht om er alsnog achter te komen, Wat zijn bijvoorbeeld fenegriekblaadjes en wat is geraspte jaggery? Nog leuker als je de kruiden nog kunt vinden ook, op de markt, bazaar of toko.

De familie recepten zijn niet standaard, maar eerder een verzameling van verrassende maar heerlijke smaakcombinaties, die je normaal gesproken niet zo snel tegenkomt in restaurants. Gelukkig zijn de recepten goed te volgen en zelf te maken (al is het soms even zoeken naar de juiste ingrediënten).

En het oog wil ook wat. Ik hou van de toevoeging van vruchten en kruiden om de gerechten kleur en extra smaak toe te voegen. De foto's doen je terplekke watertanden. Het boek heeft tien hoofdstukken, een index en héél handig een woordenlijst met uitleg. De cover valt me meteen op. Later blijkt waarom, er zijn twee rondingen uitgediept, wat een heel apart effect geeft.

Een regelrechte must have, dit boek! Het heeft alle authenticiteit van de Indiase keuken, maar met een moderne twist.- Linda de Jong- Redactie HappyMOMs

Spice for Life | Auteur(s) Anjula Devi | Uitgever Aerial | ISBN13 9789402601930 | Type Hardcover, Prijs 24.95 |  Verschijningsdatum 04-2017 |

.........................................................................................................

The Palomar

In dit kookboek zijn ruim 100 gerechten uit het moderne Jeruzalem verzameld, geïnspireerd door de rijke culturen van Zuid-Spanje, Noord-Afrika en de Levant. De recepten brengen niet alleen de intense, uitnodigende smaken uit de keuken van The Palomar tot leven, ze zijn ook makkelijk, snel en met plezier te bereiden. Van labneh, zalmtartaar en coquillecarpaccio tot falafel, baba ganoush en buikspek met ras el hanout en Israëlische couscous; dit boek bevat alle smaken die de keuken van Jeruzalem zo populair maken.

Over The Palomar
The Palomar opende zijn deuren in de zomer van 2014 in Londen. Iedereen die in het intieme restaurant met 34 couverts komt eten wordt overweldigd door de smaken, kleuren en geuren van het eten. De gerechten zijn geïnspireerd op familietradities, invloeden, ontmoetingen en reisbestemmingen.

Recensie- Ik kom helaas nooit in Londen, dus ik ken het trendy restaurants niet. Maar mocht ik ooit in de gelegenheid zijn, dan ga ik zeker een kijkje nemen. Maar voorlopig hebben we wel het boek!

Met vijf hoofdstukken, een inleiding en een register lijkt het boek niet veel recepten te bevatten, maar niets is minder waar. Het zijn er namelijk toch honderd. Honderd recepten waarin niet alleen de sfeer van The Palomar tot uitdrukking komt, maar die ook makkelijk, snel en met plezier te bereiden zijn en bovendien prachtige recepten opleveren.

Na de inleiding begint het eerste hoofdstuk meteen goed! Wat staat er in de voorraadkast?
Tomer Amedi, noemt zichzelf een ‘voorraadvoyeur ‘. Want waar mensen hun voorraad bewaren, kun je interessante ingrediënten ontdekken en tegelijkertijd inzicht krijgen in hun eetcultuur.

Al bladerend door het boek, proef je de levendige sfeer van het midden Oosten. Het is, letterlijk en figuurlijk een smeltkroes. Alles ogenschijnlijk eenvoudig maar met zorg en liefde bereid en prachtig gefotografeerd.

Dit is een kookboek dat rijke culturen en culinair erfgoed deelt. Elk hoofdstuk begint met een samenvatting van recepten. Elk recept bevat daarbij een paar zinnen over de herkomst. Dat maakt het boek uniek. Het voegt een duidelijke persoonlijke stem toe en laat een zeldzaam inzicht zien in rijke tradities. Omdat het boek heel persoonlijk en integer is opgezet, geeft het lezen een aparte gevoelsbeleving. Het is een soort van thuis komen in de familie. - Linda de Jong. Redactie HappyMOMs

The Palomar  |Uitgever Fontaine Uitgevers |  ISBN 978 90 5956 692 7 | Uitvoering gebonden, Prijs € 24,95 | Verschijnt/verschenen februari 2017

.........................................................................................................

SOUQ

Over het boek
Stel je een zomerse zondagmiddag voor. In de schaduw zit je met familie en vrienden aan gedekte, lange tafels die vol heerlijke mezze staan. Van karaffen met arak en citroenlimonade, verse amandelen en schaaltjes zijdezachte hummus tot gefrituurde kibbehballetjes en tabouleh of fattoush. Mezze zijn koude en warme gerechtjes die de smaakpapillen verwennen en samen een maaltijd op zich vormen.

Over de auteurs
Nadia Zerouali en Merijn Tol schrijven al jaren over de Arabisch-mediterrane keuken. Ze reisden door Zuid-Europa, de Maghreb en het Midden-Oosten om de invloed van de Arabische keuken zelf te proeven en met lokale vrouwen in de keuken te koken.

Recensie – Ook in dit kookboek, dus persoonlijke anekdotes over familie en vrienden. De gezelligheid straalt ervan af. En eigenlijk zou je maar één dingen willen, aanschuiven aan een van de lange tafels vol mezze.

De eén noemt het tapas, de ander antipasta. Je hebt ze in allerlei soorten en maten. Nadia en Merijn geven in Souq ruim honderd recepten om een tafel te vullen met hun versie van mezzegastvrijheid: traditioneel maar met een eigentijdse twist.

De inleiding van het boek begint met een stukje mezzecultuur. Mezze kunnen eenvoudig zijn, als een schaaltje olijven, falafel, humus, maar de term beslaat ook een uitgebreidere maaltijd of buffet.

Daarna komt net als bij het boek hierboven de voorraadkast aan de beurt. Met kruiden, noten, gedroogde vruchten, olie en mengsels. De boodschap hierachter, wees niet te zuinig. Er blijft niet snel iets over omdat je het al snel hergebruikt in andere hapjes. En proef, en durf je ideeën te gebruiken. Het is leuk om te koken, dat proef je hier duidelijk in terug.

Van Sumak of Tahina (en heel veel andere kruiden ) heb ik nog niet eerder gehoord. Het register is in dit geval geen verklarende woordenlijst, dus helpt daar niet bij. Maar ingrediënten uitvinden kan heel leuk zijn. Daarnaast helpt een rondje internetten van tevoren om helder te krijgen waar je naar op zoek bent. Zo blijkt sumak een specerij gemaakt van gekneusde bessen van de sumakplant te zijn en Tahina een gemalen pasta van sesamzaad, aangevuld met een klein beetje zout. (Weer wat geleerd). Gelukkig is het meeste gewoon verkrijgbaar in Turkse- of Marokkaanse winkels, maar ook bij de grotere supermarkten of betere delicatessenwinkels

Er is een hoofdstuk voor dranken en cocktails, koude en warme mezze, na de mezze komt de grill en iets voor toe. Daarnaast het dankwoord en een register. Bij dranken lijkt het me erg leuk om het gemberbier, met oranjebloesem en sinaasappel zelf te maken, of het zure kersensap.

De recepten worden begeleid door mooie familieverhalen en anekdotes. Erg leuk zijn ook de toegevoegde roze stukken tekst, met foto´s van de omgeving. Ze geven je het idee dat je door een persoonlijk keukenschrift bladert. Kortom sfeervol geïllustreerd boek, met veel foto's van de gerechten en heerlijke gerechten. – Linda de Jong - Redactie HappyMOMs

SOUQ - Tafels vol mezze | Auteur Nadia Zerouali en Merijn Tol | Uitgever Fontaine Uitgevers |ISBN 978 90 5956 722 1| Gebonden, Prijs € 29,95| Verschijnt/verschenen maart 2017

.........................................................................................................

De keuken van Hartwood

Een culinair avontuur op Yucatán
Een jong, onverschrokken koppel besluit het drukke leven in New York achter zich te laten om hun droom te verwezenlijken. In een klein dorp op het Mexicaanse schiereiland Yucatán, tussen jungle en zee, creëren Eric Werner en Mya Henry een waar toevluchtsoord: een restaurant in de open lucht, zonder muren, plafond of elektriciteit. Inmiddels geldt Hartwood als een van de meest inspirerende restaurants die er zijn en heeft het bijzondere concept de gehele internationale culinaire wereld betoverd.

In dit kookboek vertaalt Eric Werner zijn passie voor pure smaken en natuurlijke ingrediënten uit de regio naar recepten die iedereen thuis kan koken. Zijn moderne gerechten zijn combinaties van eenvoud en serieuze technieken waardoor hij nieuwe smaken creëert.

Over de auteur
Eric Werner deed veel ervaring op bij verschillende restaurants in New York. In zijn jeugd zat hij bij menig kampvuur, waardoor hij een passie ontwikkelde voor natuurlijk koken en houtgestookte kookmethodes. In het restaurant dat hij samen met zijn vrouw Mya Henry begon in Tulum (Mexico), komt zijn culinaire talent pas écht tot zijn recht.

Recensie- Hartwood is evenzeer een foto- als kookboek. Of alle recepten ook  haalbaar zijn, is de vraag, maar evengoed is dit boek een aanwinst. Het voelt als een mini-vakantie voor de geest. De prachtige foto's, in combinatie met de recepten en de oprechte passie van de auteurs, geven dit boek een bepaalde status. Je bent er even helemaal uit en met een beetje fantasie voel je de warme wind door je haren.

Na de Introductie, Kennismaking, Woord vooraf en Hoe het begon, ook hier de voorraadkamer, of in dit geval de Provisiekamer. Een wereld aan ingrediënten gaat voor je open. Groente en fruit dat je nog nooit hebt gezien. *Een tip is dan ook zoek eerst een Mexicaanse winkel en leer het aanbod kennen (voor je online gaat bestellen). Maar, ... er is nog zoveel anders in dit boek! Veel informatie over het opbouwen van smaken, het drogen van kruiden, inmaken, maar ook persoonlijke verhalen, vol filosofie.

De Hartwood manier, slaat eigenlijk op het restaurant, maar geldt naar mijn idee voor het hele principe, dus ook het kookboek. Je hebt opties, maar het is aan jou (de lezer) wat je er mee doet.
Elk gerecht heeft een balans van zoet en pikant, vers en gedroogd, olie en zuur

De vijf resterende hoofdstukken - De markt, De zee, Het land, De desserts en de Drankjes staat bomvol heerlijke gerechten, als: Koude Avocado soep met welriekende ganzenvoet, Ceviche van Binnensnoek, Vissoep (hoe lekker?), Ribeye met pompoen pitten limoenboter, Limoentaart met Limoen Karamel en Wine Cooler met munt. Mmm… Need i say more? Linda de Jong - Redactie HappyMOMs

De keuken van Hartwood | Auteur Eric Werner | Uitgever Fontaine Uitgevers| ISBN 978 90 5956 744 3|Uitvoering gebonden,  Prijs € 29,95 |Verschijnt/verschenen februari 2017

 

 

 

 

Reacties

Plaats jij de eerste reactie?

Je moet inloggen voor het plaatsen van een reactie Log in of Word lid a.u.b.!