Follow us:

Vrije tijd / Eten & Drinken

Kookboekennieuws & Recensie: Natuurlijk! Zonder suiker kookboek

Wat is gezond eten en drinken? Er is veel discussie gaande over: melk, brood, superfood, soja en bewerkt vlees, en we zijn nog lang niet klaar! Alles met mate, zou je kunnen zeggen, toch klopt dit niet helemaal. Er zijn producten, die we (hoe lekker ze ook zijn) beter helemaal kunnen schrappen.

Rietsuiker, bruine suiker, fruitsuiker, druivensuiker, moutsuiker, snelle of langzame suiker, geraffineerde en ongeraffineerde suikers, je kunt het zo gek niet benoemen of het bestaat. Zowel natuurlijk en/of toegevoegd aan het eten! Maar wat is het eigenlijk en waarom lijkt het standaard in ons eten te zitten?

Wie me volgt op HappyMOMs, weet dat ik al een tijd het liefst zonder (toegevoegde) suiker en vers eet. Dus het nieuwe koken zonder pakjes en zakjes, zonder suiker en vrijwel geheel koemelk- en glutenvrij is voor mij een boodschap die ik graag uitdraag naar onze lezeressen. Toch leert het nieuwe en praktische kookboek Natuurlijk! Zonder suiker kookboek van Anne Marie Reuzenaar me nog nieuwe dingen. Het boek (opvolger van het eerder verschenen Zonder suiker) richt zich vooral op de verborgen suikers die door de voedselindustrie aan producten worden toegevoegd.

Wist je bijvoorbeeld dat van de 37 kilo suiker (ja echt!) die we per jaar binnenkrijgen, zo’n 85% verborgen in supermarktproducten zit. En dat het lang niet alleen in zoete-, maar zeker ook in de hartige producten zit. Het is te gek voor woorden dat zelfs babyvoeding, als: groentehapjes, sapjes en pap vol met ongewenste suikerstoffen zitten. Zo krijgen de allerkleinsten het letterlijk met de paplepel ingegoten. Niet vreemd dus dat de World Health Organisation zich zorgen maakt over ons eetgedrag. Zo worden de geadviseerde 12,5 suikerklontjes per dag, al snel zo rond de dertig klontjes, en dat zonder dat men het in de gaten heeft.

In zeven hoofdstukken geeft de auteur duidelijke uitleg over wat suikers zijn, hoe we ze kunnen herkennen (achter de schuilnamen), wat suikers precies doen, en hoe we ze kunnen vermijden. Ben je nieuwsgierig hoeveel suiker je zelf gebruikt op een dag? Achterin het boek staat een suikertest!

Met al deze informatie en met meer dan 120 heerlijke recepten kun je direct aan de slag om je voedingspatroon en leefstijl aan te passen. Alle recepten zijn van een heldere omschrijving voorzien en sommigen zijn vergezeld van een foto. Per gerecht staat duidelijk aangegeven of het naast vrij van geraffineerde suikers vrij is van koemelk, lactose, tarwe of gluten.

Iets wat ik inmiddels al een half jaar heb ontdekt en waar ik me echt veel prettiger bij voel. Minder suiker maakt je gezonder, slanker en geeft je een langere levensverwachting. Ik voel me stukken energieker, zweet ‘s nachts veel minder en heb geen suikerdips meer in de middag. En dan heb ik het nog niet eens over afvallen! Dat wil toch iedereen? En zo sluiten we dit artikel over suiker gezond én positief af! Een aanrader! - Linda de Jong - Redactie HappyMOMs

Titel Natuurlijk! Zonder suiker kookboek | Auteur Anne Marie Reuzenaar | Uitgever: VBK Media | ISBN: 9789021559179 | Gepubliceerd:21-10-2015 |Genre: Eten en drinken algemeen+ de nieuwste info over verborgen suikers |Paperback, prijs € 19,99

 

 

 

Meer lezen?

Gezond eten doe je zo!
100 % procent suikervrij

 

 

 

Reacties

Plaats jij de eerste reactie?

Je moet inloggen voor het plaatsen van een reactie Log in of Word lid a.u.b.!