Follow us:

Vrije tijd / Eten & Drinken

Maak zelf je geboorte koekjes: Naamkoekjes

Al in de middeleeuwen was het gebruikelijk dat de moeder en de kraamvisite getrakteerd werden op iets lekkers en daarbij werd de hele buurt betrokken. De kinderen uit de buurt werden getrakteerd op lekkernijen die het nieuwe kindje zogenaamd had meegebracht. Het is niet te achterhalen hoe beschuit met muisjes precies zijn ontstaan, maar we kennen het gebruik allemaal.

Vandaag de dag smeren we nog steeds met plezier beschuit met muisjes, maar er zijn tal van andere mogelijkheden. Maak zelf geboorte koekjes, of laat je moeder het doen! :)

Onderstaande geboorte traktatie is geschikt voor meisjes en jongens

Roze glazuur kun je vinden in de schap bij de supermarkt. Blauw glazuur kun je vrij gemakkelijk zelf maken. Voeg een paar druppels blauwe kleurstof toe aan gebaksglazuur en voilà, het jongensglazuur is klaar.

Bereidingstijd: ca.15 minuten, rusttijd 24 uur

  • Elektrische oven: 160°COventemperatuur 
  • Heteluchtoven: 150°C
  • Gasoven: stand 2 Baktijd: 15-20 minuten

Bereidingswijze:

  • 250 g honing
  • 50 g Citroenrasp
  • 75 g gele basterdsuiker
  • 100 g boter of margarine
  • 3 el water
  • 500 g bloem + wat extra
  • 60 g gestampte muisjes
  • 1 zakje bakpoeder
  • melk
  • 1-2 zakjes Gebakglazuur of Schrijfstiften
  • 1 pakje geboortemuisjes (roze wit of blauw wit)
  • Extra nodig:
  • bakpapier
  • deegraderwieltje

Meng in een pan honing, basterdsuiker, citroenrasp, boter en water en roer het op laag vuur tot er een egaal glad mengsel ontstaat, waarin de suiker is opgelost. Neem de pan van het vuur, schenk het in een mengkom en laat het goedje afkoelen tot het lauw is.

Meng 350 gram bloem met de gestampte muisjes en werk dit met de mixer met kneedhaken door het honingmengsel, zodat een egaal zacht deeg ontstaat. Dek de kom af en zet hem 24 uur in de koelkast. Haal het deeg 1 uur van te voren uit de koelkast.

Warm de oven voor. Bekleed de bakplaat met bakpapier en knip een tweede even groot stuk bakpapier af.

Zeef de rest van het bakmeel en meng dit met de mixer met kneedhaken door het koude honingdeeg, zodat een glad deeg ontstaat. Kneed het als het klonterig blijf eventueel na met de hand. Het deeg moet niet plakkerig zijn, maar ook niet te droog. Kneed er eventueel tot maximaal 50 gram extra bloem door. Vorm van het deeg een rechthoekig stuk, leg dit op bakpapier. Dek het af met het tweede vel bakpapier en rol het uit tot een lap van 5 mm dik deeg. Snijd met een gekarteld deegraderwieltje hier rechthoeken van 10 bij 4 cm uit en leg ze met behulp van een spatel op de bakplaat met bakpapier. Bestrijk de rechthoeken met melk. Bak ze middenin de oven in 15 minuten gaar en goudbruin. Schuif de koeken op een taart of ovenrooster en laat ze helemaal afkoelen.

Verwarm het taartglazuur volgens de aanwijzingen op de verpakking. Knip een piepklein puntje af, dat groot genoeg is voor een dun lijntje glazuur. Strooi geboortemuisjes op een plat bord. Schrijf hiermee de naam van de pasgeborene op de koekjes. Houd het glazuur warm, door het steeds terug te zetten in het warme water (zakje omgekeerd, spuit met punt naar beneden),

Dip elk koekje meteen na het schrijven in de geboortemuisjes en duw deze voorzichtig op hun plaats in het glazuur. Laat het glazuur opstijven.

je kunt de geboortekoekjes natuurlijk ook gebruiken als traktatie voor de grote broer of zus op het kinderdagverblijf of op school. Hoe trots zullen ze zijn als ze een mooie traktatie hebben om te vieren dat er een broertje of een zusje is geboren.

 

Heb jij zelf een leuk idee voor geboorte koekjes? Deel ze dan met ons!

 


Foto credits Mandy Scholten fotografie
 

 

 

Inspiratie Dr Oetker
Foto Dr Oetker
Mandy Scholten fotografie

 

Reacties

Plaats jij de eerste reactie?

Je moet inloggen voor het plaatsen van een reactie Log in of Word lid a.u.b.!