Follow us:

Vrije tijd / Eten & Drinken

Zelf pepernoten maken: Willen alle hulppieten verzamelen?

Jonge basisschoolkinderen (5-8 jaar)

Pepernoten, of kruidnootjes, liggen al lang voor Sinterklaasavond in de winkel, dus in principe hoef je op dat gebied niets te laten. Maar waarom zou je zo'n zakje kopen, als je ook kunt genieten van de heerlijke geur (en smaak!) van versgebakken pepernoten?

Sinterklaas begint namelijk pas echt, met zelfgemaakte pepernoten en speculaas! Zet je kinderen aan het werk in de keuken om lekkere dingen te maken!

Pepernoten maken

  • 150 gram zelfrijzend bakmeel
  • 75 gram bruine suiker
  • 90 gram boter
  • 3 theelepels speculaaskruiden
  • 2 eetlepels melk (of vervanger)

Oven voorverwarmen op 150-175 graden (matig warm). Kneed alle ingrediënten tot een soepel deeg. Vorm er balletjes van, zo groot als een knikker. Leg de balletjes op een bakblik en bak ze in ongeveer 15 minuten lichtbruin en gaar.

Speculaaskruiden zelf mengen

  • 20 gram kaneel
  • 5 gram gemalen kruidnagel
  • 5 gram gemalen nootmuskaat
  • 2 gram gemberpoeder
  • 1 gram kardemompoeder

Speculaas maken

  • 175 gram koude boter
  • 250 gram bruine basterdsuiker
  • 350 gram bloem
  • 1 zakje bakpoeder
  • 2 eetlepels melk
  • 1 snufje zout
  • 15 gram speculaaskruiden
  • voor de versiering: 1 ei en 1 zakje amandelschaafsel

Snijd met twee messen de koude boter in stukjes. Doe er de helft van de bloem bij, en de andere ingrediënten (zonder het ei en het amandelschaafsel). Kneed alles zachtjes. Voeg al knedend de rest van de bloem toe.

Bedek een ovenplaat met bakpapier. Rol het deeg uit tot een grote lap en leg die op de ovenplaat. Klop het ei los met een vork en smeer het deeg ermee in. Bestrooi het met amandelschaafsel.

Bak de speculaas op 150-175 graden (matig warm) in ongeveer 40 minuten bruin en gaar. Elke oven is anders, dus het kan iets korter of langer zijn. Snijd de speculaas in vierkante stukken als hij warm uit de oven komt.

Laat alles na het bakken eerst even afkoelen. Daarna kan je het nog lekkerder maken door een deel van de koek en pepernoten in gesmolten witte en/of bruine chocolade te dopen. Je kunt natuurlijk ook een klein fonduepannetje met gesmolten chocolade op tafel zetten om de feestvreugde te vergroten.

Veel plezier!


 

Reacties

Plaats jij de eerste reactie?

Je moet inloggen voor het plaatsen van een reactie Log in of Word lid a.u.b.!