Follow us:

Vrije tijd / Boek, film & muziek

Baby’s zicht: De wereld in zwart-wit

Het gezichtsvermogen van een pasgeborene wordt vaak overschat en is grotendeels zwart-wit. Een pasgeboren baby ziet namelijk nog niet zo veel, en dat geldt ook voor kleuren. 

Een baby die één maand oud is, herkent zijn mama aan haar geur, warmte en stem. Hoe ze er precies uitziet, is nog niet belangrijk. Op deze leeftijd zijn haar ogen nog niet goed zichtbaar, maar de haargrens een stuk beter, want die heeft het meeste contrast. Ook contouren worden langzaam zichtbaar en de eerste beginselen van kleur vallen hem nu op.

Oefening baart kunst, want een baby van twee maanden ziet steeds meer details. Het gezichtsvermogen is nu beduidend beter dan toen hij werd geboren. Hij ziet steeds meer details. Tussen de twee en drie maanden lacht een baby vaak voor het eerst naar zijn mama.
Een mijlpaal! Tot hij zes of zeven maanden oud is, ziet de baby het beste op armlengte. Mama’s gezicht, borst en zijn eigen handjes zijn daarom een interessant kijkobject.

Wist je * dat baby’s pas kleuren gaan zien na drie maanden, als de kegeltjes voldoende zijn gerijpt. Eerst zijn dat primaire kleuren als rood en groen en later komen daar blauw en geel bij. De staafjes die belangrijk zijn bij het zien van donker, zijn pas tegen de zesde maand volledig ontwikkeld. Tot die tijd kunnen kinderen heel moeilijk grijstinten onderscheiden. Baby’s houden van contrasterende kleuren, zoals zwart en wit. Hoe hoger het contrast, hoe beter ze het zien.

Moeders kunnen de ogen van de baby nu al stimuleren, door voor te lezen en plaatjes te kijken.
Een perfect boekje om daar mee te beginnen is Milo ziet de wereld in zwart-wit van uitgever oogappel.

De zwart-witte illustraties in dit boekje zijn ideaal voor pasgeboren baby's. Door naar de beelden te kijken, worden de hersenen en de visuele ontwikkeling gestimuleerd. Ga mee op stap in de zwart-witte wereld van Milo en geef je baby de beste start. Je kunt eigenlijk niet vroeg genoeg beginnen met voorlezen.

Milo de kat ziet de wereld in zwart-wit | Auteur: Rowena Blyth | Uitgever: Oogappel | ISBN 9789002262876 | juni 2017 | Uitgave: Gebonden , prijs € 9.99

 

Reacties

Plaats jij de eerste reactie?

Je moet inloggen voor het plaatsen van een reactie Log in of Word lid a.u.b.!