Follow us:

Vrije tijd / Boek, film & muziek

Boekennieuws Romans: oktober-november 2017

Er zijn van die maanden dat er alleen maar bijzondere romans uitgebracht worden. En dan ben ik zo blij als een kind dat ik de boeken mag reviewen. Want nog altijd, ook na zoveel jaren, lees ik zo graag dat ik geen boek kan laten liggen. Wanneer ik door een boekenwinkel loop, pak ik de in-het-oog springende boeken op en lees de achterkant, bevoel de kaft en (soms, omdat ik het echt niet laten kan laten) besnuffel ik ze. Ik heb afgelopen jaren misschien wel 200 boeken gelezen (of meer), maar zodra ik een gelezen boek oppak weet ik waar hij over gaat. Noem het een afwijking, voor mij is het een gift. Daarom hoop ik dat jullie net zo zullen genieten van onderstaande  boeken.  

In dit boekennieuws zelfs drie van mijn (aller)favorieten van Wanda Bommer, de nieuwe Griet Op de Beeck en Dan Brown. Maar ook de rest van de boeken zijn geweldig en verdienen hun plek in dit artikel. 

Springbonen

Over het boek
Velen dromen ervan: een roadtrip door het zuidwesten van de Verenigde Staten. Californische stranden, adembenemende canyons, sprankelend Las Vegas… Claire Kouwenaar is maanden bezig geweest om de ultieme reis te plannen voor haar gezin. Maar zelfs een droomvakantie blijkt niet voldoende om de broze familiebanden te verstevigen. Integendeel.

Sinds Claire haar tweelingdochters verteld heeft dat ze oorspronkelijk zwanger was van een drieling, zijn de meisjes ervan overtuigd dat ze hun potentiële broertje geabsorbeerd hebben. Ze dragen hem met zich mee, gaan met hem in gesprek, en houden rekening met zijn wensen. Tijdens de roadtrip begint het broertje steeds nadrukkelijker om een eigen lichaam te zeuren. De pubers bedenken fantasievolle oplossingen voor deze kwestie, maar verliezen daarbij de realiteit zorgwekkend ver uit het oog. Claire en haar echtgenoot Rogier worden ondertussen in beslag genomen door concretere problemen. Zij ontdekken dat het redden van hun relatie minimaal een van hun beider carrières zal kosten. De vraag is niet alleen wie van de twee dit offer zou moeten brengen, maar ook of hun huwelijk deze prijs nog waard is.

Recensie - Sinds Panorama West heb ik alles (met terugwerkende kracht) gelezen van Wanda Bommer en sindsdien is ze één van mijn favoriete schrijvers. Dolblij was ik daarom met mijn gebonden exemplaar van haar nieuwe roman Springbonen.

Niet alleen het spannende verhaal, maar ook haar manier van schrijven, timing en woordgebruik is heel bijzonder. De roadtrip door Amerika trekt als een soort film aan je voorbij. Het thema in dit boek is veelomvattend en gaat niet alleen over relatieproblemen en onbegrip, maar ook over liefde, dromen en verbinding. Daarnaast speelt er ook een recentelijk maatschappelijk dilemma mee, namelijk die van HPV-vaccinatie tegen baarmoederhalskanker.

Claire is wetenschapsjournaliste en als haar eigen dochters een oproep krijgen om zich te laten inenten, schrijft ze een kritisch artikel over vaccinaties tegen baarmoederhalskanker. Rogier heeft een klein advocatenkantoor en is benaderd door de farmaceutische firma die het vaccin op de markt wil brengen. Dat dit tot problemen zal leiden, kun je op je vingers natellen. De beoogde droomvakantie verloopt alles behalve ontspannend en de puberende tweeling gooit daar regelmatig een schepje bovenop.

Ieder hoofdstuk wisselt het perspectief en volgen we de gebeurtenissen vanuit het oogpunt van een ander familielid. Grappig detail is dat de tweeling samen één stem heeft, en in de wij-vorm vertellen. Ze hebben net gehoord dat ze eigenlijk een drieling waren. Regelmatig maakt het verloren broertje misbruik van hun schuldgevoel. Meestal met humor, maar hij beïnvloedt wel hun handelen. (Bad karma). Je krijgt als lezer steeds beter inzicht hoe de familie zo ver gekomen is en hoe er bepaalde patronen ontstaan zijn. Dit tot tegenstelling van de familie onderling, die alles voor elkaar weten verborgen te houden.

Hoe dit avontuur verder afloopt daar ga ik niet te veel over verklappen, wel wil ik meegeven dat het een echte aanrader is!Linda de Jong - Redactie HappyMOMs

Springbonen | Auteur: Wanda Bommer | Uitgeverij: Nijgh & van Ditmar | ISBN: 9789038801896 |Hardcover, Prijs: € 19,99 | Publicatiedatum: 22-08-2017

...................................................................................................................

De Waren

Hoeveel prinsen rijden er eigenlijk op een wit paard? Een roman over liefde en melancholie

Over het boek
Achttien jaar oud zijn ze als de levens van Ricky, Ade en Bob elkaar kruisen in Nijmegen. Ze worden vrienden, maar op de landkaart van de liefde zoeken ze hun eigen weg. Ze verlangen naar de eerste keer, overwinnen hun verlegenheid, worden afgewezen, zweren trouw en gaan schoorvoetend vreemd. De verhoudingen die ze beleven, vormen een verhaal op zich. De spelregels moeten ze onderweg leren kennen, of het nu aan de Costa Brava is, of op Vossenveld, of in Amsterdam-Oost.

Twintig jaar na het begin van hun vriendschap komen de drie weer samen in de stad waar het begon. Ze tasten af wat hen nog bindt. Er is een herinnering aan een nachtelijke zwempartij in een baai aan de Waal, waar ze voor even verlost raakten van hun eenzaamheid. Maar het is zo lang geleden dat het wel een droom lijkt. Wat is er over van het verleden? Wat betekenen ze nog voor elkaar? En hoeveel prinsen rijden er eigenlijk op een wit paard?

In De waren is elk hoofdstuk een liefdesverhaal met een eigen toon. Puttend uit de rijke traditie van de liefdesliteratuur – van Marcel Proust tot Joop ter Heul – schreef Rovers een roman waar je verdrietig van wordt, of juist uitgelaten vrolijk. Een uitstekende remedie tegen een gebroken hart.

Recensie: Het duurde even voor ik in “De waren kwam”. Misschien komt dat doordat op de allereerste bladzijde in de 17e regel pas een punt staat, de rest bestaat uit aaneengeregen woorden en komma's. Een paar bladzijden later vind ik dat gegeven iets stelligs en eigenzinnigs hebben, net als de rest van het verhaal.

En die taal en ritmische toon blijven me boeien gedurende het boek (al leidt het me soms ook een beetje af). De personages hebben allen een bijzonder taalgevoel, een mix van passie, invoelbaarheid en stekeligheid waarmee ze hun gevoel tonen (of juist verbergen).

In het begin zie ik Ade (ook nog) voor een meisje aan, mijn fout, want het verhaal gaat immers over drie studievrienden, waarvan er slechts één een meisje is en dat is niet Ade, maar Ricky.

Ricky, Ade en Bob komen in Nijmegen op de Grote Markt samen. De stad waar ze elkaar destijds leerden kennen. Rovers geeft langzaam een beeldend inkijkje in deze drie levens, over hun onzekerheden, (prille) liefdes en onderlinge verhoudingen in het begin van de vriendschap maar ook over het leven van de hoofdpersonen gedurende de periode van twintig jaar na het ontstaan van de vriendschap. Het is een zoektocht met vallen en opstaan.

De interactie tussen de drie wordt sfeervol en indringend beschreven en Daniël Rovers weet (op zijn kenmerkende manier) zonder problemen je binnenste kern daarbij te raken. Redactie HappyMOMs- Linda de Jong

De waren | Daniël Rovers | Uitgever De Wereldbibliotheek  |ISBN 9789028426801 | Paperback met flappen, prijs € 17,99  

...................................................................................................................

Het beste wat we hebben

Over het boek
De zitting was in volle gang, maar Lucas stond op en liep de raadkamer uit. Soms weet een lijf beter wat te doen dan alle opgetelde rationaliteit. Hij stapte in zijn auto en zonder veel nadenken reed hij naar de brug, de brug waar elk jaar gemiddeld veertien mensen af sprongen.

Het beste wat we hebben is een boek over stoppen met almaar doorgaan en stil blijven staan, over de complexiteit van collectief oud zeer, over hoever de schaduwen van het verleden reiken, over afscheid durven nemen, over de schoonheid van echte soorten samen, over wat een mens kan doen in een wereld zoals die van nu.

De roman is het eerste deel van een trilogie waarin Griet Op de Beeck een voor haar erg belangrijke thematiek tot op het bot wil proberen uit te spitten. Drie boeken, perfect afzonderlijk te lezen indien gewenst, met drie perspectieven op eenzelfde problematiek, die telkens de ruimte krijgen. Omdat sommige dingen niet simpel te vertellen zijn.

Recensie - ‘Het beste dat we hebben’ past uitstekend in het rijtje van Griet haar hele oeuvre. Haar personages hebben het over het algemeen niet makkelijk en Griet, weet als geen ander, die beeldvorming kleur te geven. Haar zachte, maar directe taalgebruik, de uiteindelijk reflecties, al lezende komen alle verborgen lagen tevoorschijn en lees je wat er in de hoofdfiguren van het boek omgaat, waardoor er niet alleen een gevoel van onbehagen, maar ook verbondenheid optreedt.

Op de eerste bladzijde, 81 meter boven de diepte op de (zelfmoord)brug, treffen we Lucas aan. De 43-jarige rechter staat er ineens en ondanks hij niet meer precies weet, hoe hij daar gekomen is, realiseert hij zich meteen dat hij zijn leven anders in moet delen. De opbouw heeft iets talmends, wat is er met hem aan de hand? Wat drijft hem zover dat hij zelfmoord wil plegen?

Laagje voor laagje komt de ziel van het verhaal bloot te liggen. Zijn huwelijk met Isabelle, zijn zusje Susanne, die in een psychiatrische inrichting zit. Gelukkig geeft de situatie hem ook inzicht. Zo helpt hij het elfjarige jongentje Riley, die zijn moeder komt herdenken op de brug, en de wanhopige, eenentachtig jarige Georgette. Wat ik heel mooi vind is hoe Griet gedrag, verwachtingen en behoeftes van de personages zichtbaar weet te maken. Je voelt hun eenzaamheid, verwardheid, angst en blijheid.

Dit fictieve verhaal heeft ook een autobiografisch tintje. Het toont de impact van misbruik in de vroege jaren. Een ongemakkelijk thema, maar Griet weet taboes op een hartverwarmende manier te verwoorden en bespreekbaar te maken. Misschien niet de troost die sommige mensen verwachten, maar wat mij betreft hoeven we niet (mag wel) allemaal de hashtag #MeToo te gebruiken, om toch herkenning in dit verhaal te voelen. 

We moeten nog even wachten op de twee andere delen van het drieluik, maar wat mij betreft komen ze er zeker. Niet alleen de cover is beeldend, maar ook het boek, gevuld met prachtig taalgebruik, over hoe trauma’s uit het verleden je een leven lang kunnen achtervolgen. Aanrader! – Redactie HappyMOMs- Linda de Jong

Het beste wat we hebben | Auteur: Griet Op de Beeck | Uitgever: Prometheus | ISBN:9789044629378 | Uitvoering: Gebonden,
prijs € 22,50 | Verschenen:26-09-2017

...................................................................................................................

De vrouwen van Lingenfels

Over het boek
Juni 1945: het Duitse Rijk valt uiteen en Marianne von Lingenfels, weduwe van een verzetsheld, keert terug naar het slot in Beieren waar ze voor de oorlog gastvrouw was van grote feesten voor de high society. Ze is vastbesloten de belofte na te komen die ze deed aan de medestrijders van haar man: het vinden en beschermen van hun vrouwen, net als zij nu verzetsweduwen. Marianne redt Benita uit een Russisch bordeel en Ania uit een opvangkamp, en hoopt dat hun gezamenlijke verlies hen zal verbinden. Maar dan slaat de twijfel toe. Wie zijn Benita en Ania eigenlijk? Shattuck schreef een bijzonder elegante roman over menselijke veerkracht en het grote grijze gebied tussen goed en kwaad.

Recensie - Het is duidelijk dat de Tweede Wereldoorlog weerklank vindt in het boek van Jessica Shattuck. Haar grootmoeder stond model voor haar nieuwe roman.

‘’Ineens zag ze alles in zijn rauwe, naakte staat. Ze voelde de polsslag van de levens die werden geleid in de miezerige huisjes waar ze voorbijkwam: egoïstisch of gul, aardig of onaardig, lelijk of zozo, maar bijna allemaal triest.’’

Waar de meesten van ons verhalen over de oorlog hebben meegekregen van onze ouders, de geschiedenislessen op school en de media van deze tijd; is dat beeld bijna altijd gekleurd vanuit het oogpunt van de overwinnaar. ‘’De vrouwen van Lingenfels’’ heeft een andere invalshoek en biedt nieuw inzicht in een onderwerp dat minder aandacht heeft gekregen.

De proloog begint op 9 november 1938. Terwijl op de achtergrond de aanslag op Eduard vom Rath (een Duits diplomaat en derde ambassadesecretaris in Parijs) Kristallnacht inluidt, beukt de regen in op de zwakke plekken van kasteel Lingenfels, waar die dag het beroemde oogstfeest van de gravin wordt gehouden.

Deel 1 gaat verder in juni 1945, waar het Duitse Rijk uiteen is gevallen. De grootste kracht van dit boek zijn de sterke hoofdpersonages; Marianne, Benita en Ania. Drie intrigerende vrouwen die niet ongeschonden door de oorlog zijn gekomen, en nog iedere dag worstelen met de keuzes die ze hebben gemaakt in het leven. Door de verweving van de drie vrouwen krijgen we een bijzonder en intiem portret van het leven in de Tweede Wereldoorlog in Duitsland, met belangrijke details voor verhaalverloop, sfeer en historisch perspectief.

Het verhaal wordt verteld vanuit wisselend perspectief. Dat maakt het ook gelijk een boeiend geheel, want elk van de vrouwen heeft zo haar eigen karakter. Ondanks de aspecten retrospectief gerelateerd zijn, voelen de scènes levensecht aan. Zo krijgen verlaten kinderen bijvoorbeeld nieuwe achternamen als hun eigen namen onvoldoende Germaans klinken en worden kinderen die er niet westers genoeg uitzien afgevoerd. Duistere morele dilemma’s vormen de basis van deze dwingende roman en houden je gedurende het lezen in een strakke en meedogenloze greep. Een aanrader, dus, ook als je niet geïnteresseerd bent in oorlogsverhalen. Linda de Jong- Redactie HappyMOMs

De vrouwen van Lingenfels | Auteur(s) Jessica Shattuck  / Vertaler(s)Kitty Pouwels, Josephine Ruitenberg | Uitgever Nieuw Amsterdam | ISBN 9789046822227 | Uitvoering Paperback, Prijs € 19,99| Verschijningsdatum 10-10-2017

...................................................................................................................

Oorsprong

In Oorsprong houdt Robert Langdon zich bezig met de vragen: Waar komen wij vandaan en waar gaan wij naartoe? Het verhaal speelt zich af in Spanje: Madrid, Barcelona, Bilbao en Sevilla en zit vol moderne kunst, innovatieve technologie, codes, religie, geschiedenis en architectuur. Oorsprong is het nieuwe boek van Dan Brown, de populairste thrillerschrijver ter wereld.

Robert Langdon, hoogleraar kunstgeschiedenis en symboliek, bezoekt het hypermoderne Guggenheim-museum in Bilbao voor een belangrijke onthulling van een ontdekking die de wetenschap voor altijd zal veranderen. De gastheer van de avond is Edmond Kirsch, een veertigjarige miljardair en futurist wiens oogverblindende hightech uitvindingen en gewaagde uitspraken hem wereldberoemd hebben gemaakt. Maar de nauwkeurig georkestreerde avond barst plotseling uit in chaos, waardoor Kirsch’ waardevolle ontdekking voorgoed dreigt te verdwijnen. Duizelig en geconfronteerd met een directe dreiging, ontsnapt Langdon uit Bilbao, samen met de elegante museumdirecteur Ambra Vidal.

Ze vluchten naar Barcelona, gehaast op zoek naar een cryptisch wachtwoord dat Kirsch’ geheim kan ontsluiten. Langdon en Vidal zoeken hun weg door de donkere gangen van verborgen geschiedenissen en extreme religies, terwijl ze een gekwelde vijand moeten ontwijken die zijn alwetende macht rechtstreeks aan het Spaanse koninklijk huis lijkt te onttrekken – en die voor niets zal wijken om Edmond Kirsch tot zwijgen te brengen.

Moderne kunst en raadselachtige symbolen manifesteren zich veelvuldig in het spoor dat ze volgen, en Langdon en Vidal ontdekken aanwijzingen die ze uiteindelijk oog in oog brengen met Kirsch’ schokkende ontdekking. En met de adembenemende waarheid die ons zo lang is ontgaan…

Recensie - Dan Brown, schrijver van de populaire thrillers als de Da Vinci Code, Het Bernini Mysterie, Het verloren Symbool en Inferno. Wie hem nog niet kent heeft wat gemist of, heeft heel wat in te halen. Het nieuwe avontuur, zijn zevende boek op rij, heet Oorsprong. Het speelt zich af in Spanje: Madrid, Barcelona, Bilbao en Sevilla en zit opnieuw vol intriges, religie, geschiedenis innovatieve en technologie. Anders dan in eerdere boeken schrijft Brown nu ook over moderne kunst. Afgelopen zomer heb ik een hoop van deze steden aangedaan tijdens een roadtrip, waaronder Bilbao (met het Guggenheim Museum) en dat maakt het lezen nog leuker en het verhaal reëler (of juist
☞ niet ☜).

Die herkenning begint meteen bij het eerste hoofdstuk waar Langdon tegen het bekende kunstwerk van de hond opkijkt voor het Guggenheim museum in Bilbao. Net als hij, had ik daar gemengde gevoelens over (ik dacht werkelijk dat het eerst een kat was). Daarna het andere kunstwerk: de wereldberoemde spin, geweldig!

In gedachte loop ik met hem de trappen op van het museum, waar hij eregast zal zijn en een lezing bij zal wonen van Edmond Kirsch, een oud student, en inmiddels wereldvermaarde futuroloog en specialist in speltheorie en computermodellen. Deze laatste zal een live gestreamde voordracht geven waarin de twee grootste mysteries van het bestaan (en de titel van het boek) opgelost zullen worden: waar komen we vandaan en waar gaan we naartoe? Met andere woorden, de oorsprong en het einde van de mensheid.

Waar Langdon net het hoofdstuk binnenwandelt, weet je als lezer al iets meer. In de proloog wordt namelijk een geheime ontmoeting beschreven tussen Kirsch en drie religieuze leiders. En net zoals in de andere thrillers gaat er van alles fout en dient Robert Langdon samen met de directrice van het Guggenheim museum, Ambra Vidal, de boel uit te zoeken en proberen te herstellen.

Je kunt er op wachten (en hij wil het zelf vast niet horen), maar waar Langdon komt vallen er doden. Al in hoofdstuk twee wordt er een moordenaar geïntroduceerd, waarna de professor in een race tegen de klok mag achterhalen wat voor ontdekking er nu precies zijn gedaan.

Ik ga niet te veel verklappen over de inhoud van het boek, maar ik heb onwijs genoten.
Misschien dit keer nog wel meer dan anders om met mobiel (en laptop) op schoot alle gebouwen, kerken, kunstwerken en monumenten af te googelen. Je krijgt terplekke zin om het vliegtuig te pakken, om af te reizen en alles te (her)ontdekken. Dat ik niet de enige ben, getuige de lange wachtrijen voor de kassa voor de musea en kunstwerken in het buitenland. - Linda de Jong Redactie HappyMOMs

Oorsprong, de nieuwe Robert Langdon-thriller |  Dan Brown | Uitgever LS Amsterdam | ISBN 9789024577927 | Hardback, Prijs € 29,99  | 3 oktober 2017.

 ...................................................................................................................

Een klein leven 

Recensie - Sommige romans laten zich maar moeilijk categoriseren en ''Een klein leven'' is daar het bewijs van. Het is zonder twijfel een van mijn meest gewilde boek van dit jaar en ondanks vele waarschuwingen wilde ik het per se lezen. Dat begon al bij de allereerste aanblik van de cover. Ieder keer als de roman voorbij kwam in de winkel, of in de media kreeg ik dat hartverscheurende gevoel van binnen en daarmee het besef dat ik dit boek gewoon moest hebben.

Vier studievrienden zoeken samen hun weg in New York: de charmante acteur Willem, de excentrieke kunstenaar JB, de getalenteerde architect Malcolm en Jude St. Francis, wiens herkomst en etnische afkomst grotendeels onbekend zijn, zelfs voor vrienden.

De mannen zijn alle vier anders maar stevig gebonden met elkaar. Spil van het verhaal is Jude. Hij is lichamelijk gehandicapt en je komt er al snel achter dat hij een verschrikkelijk verleden heeft. Ondanks je dat eigenlijk allemaal helemaal niet wilt weten en het boek soms dicht wilt slaan, moet je verder lezen. Gelukkig is hij in goede handen van zijn vrienden, maar dat is slechts een pleister op de wond. Naarmate het verhaal vordert, zijn je gedachten constant bij hem. Hij heeft tal van mysterieuze aandoeningen en loopt op krukken. Je weet dat hij pijn heeft, maar je kunt hem niet helpen (dat kan niemand). Yanagihara weigert daarbij iets van troost te bieden (je moet er doorheen) en dat geeft je als lezer een soort van moreel kompas die tot bezinning (lees gewetensvorming) moet leiden. Bezinning over de manier waarop we bezig zijn, met anderen, onze omgeving en met onszelf. Toegegeven, soms ben ik ook ronduit immoreel. Zelden ben ik in een boek zo heen en weer geslingerd tussen goed en kwaad. Het boek staat vol (onnodige) informatie, en soms is de stijl ronduit ergerlijk te noemen. Het is gewoon te veel. Hoeveel lijden en misbruik kan iemand verdragen? Ja, ik weet het, (de waarschuwing!) maar ik bleef lezen … en JA… daar ben ik blij om!

Zoals mijn vriendin opmerkte, het goede aan het boek is dat het gehoor aan geeft aan pesten en misbruik en dat wat dat met je leven doet. Ja, en dan is er nog Yanagihara.  Haar schrijven voelt nooit overdreven of sensationeel, wel schrijnend en (dood)eerlijk. Ze schrijft (en schrijft en schrijft...) 751 dichtbedrukte pagina’s lang, net zo lang tot de boodschap bij je ‘binnen dreunt’.

Gelukkig staat er tegenover al die zware kost, ook een hoop onbaatzuchtige liefde, vriendschap, en avontuur. Wat maar goed is ook, want dat maakt het boek een bijzondere leeservaring. Een aanrader! - Redactie HappyMOMs Linda de Jong 

Een klein leven | Auteur Hanya Yanagihara | Uitgever Nieuw Amsterdam | ISBN 9789046820315 | Paperback, Prijs € 17,50 

...................................................................................................................

De woestijn

De Woestijn wordt beschouwd als een van de beste Spaanstalige boeken van de afgelopen 25 jaar en is gebaseerd op Jorge Baron Biza's eigen tragische familiegeschiedenis. Deze essentiële roman over de fundamentele angst om net zoals je ouders te zijn laat een onuitwisbare indruk achter. Een meesterlijke moderne klassieker met voorwoord van Dimitri Verhulst. 

Ik zal het eerlijk zeggen, ik viel voor de cover van dit boek. Dat en de rauwe, (bijna) lyrisch manier waarop emoties gereflecteerd worden. Evengoed ben ik verschillende keren in de verleiding gekomen om het (overigens grote deel autobiografische) boek dicht te slaan, en het gewoon zo te laten. Toch kwam ik steeds terug om de context van dit zwarte familiedrama te willen begrijpen.

Dat de roman in commercieel opzicht alleszins geen voor de hand liggende keuze is, wordt snel duidelijk. Terwijl de lezer hoofdstuk na hoofdstuk uit evenwicht wordt gebracht door zinnenprikkelende frustratie, van de verteller, geeft het verhaal tegelijkertijd aandacht aan de manier waarop de auteur uiteindelijk tot zijn absolute eindpunt komt. Maar laten we beginnen met het begin. ..

Mario’s ouders besluiten een punt achter hun passionele en getormenteerde huwelijk te zetten. Maar in plaats van de echtscheidingspapieren te ondertekenen, gooit Mario’s vader zwavelzuur in zijn moeders gezicht, terwijl Mario machteloos toekijkt.

Het verhaal strekt zich als een lappendeken uit, want de aanval, zal het verhaal verder vormen. Haar huid, die langzaam wegsmelt, de gedetailleerde beschrijving van het verval, en daarmee het verlies van haar identiteit komt pagina na pagina tot uitdrukking. Alsook de behandelingen en reconstructieve operaties die hierop volgen. Het vlees is hier (bijna) verheven tot kunstvorm. De louterende pijn, expressie, verleiding, hoop en uiteindelijk de verlossing.

Tegelijkertijd is De woestijn ook een familietragedie, waarin de opvoeding en het leven van hoofdpersonage (en verteller) zoon Mario, twintig jaar, centraal staat. Moeder en zoon beginnen een lange zwerftocht langs de beste ziekenhuizen ter wereld om haar gezicht te reconstrueren. Mario vergezelt haar tijdens het hele proces terwijl de herinneringen aan zijn vader de revue passeren. Omringd door verpleegkundigen en randfiguren krijg je beetje bij beetje zijn ongrijpbare gevoeligheid te zien en zijn hang naar liefde en erkenning. Tijdens zijn nachtelijke kroegentochten ontmoet hij Dina, een prostituee, die hem de gelegenheid geeft om zichzelf te zijn, maar Mario balanceert op een dun koord en leidt een merkwaardig dubbelleven. Zijn alcohol inname is zowel indrukwekkend als aanstootgevend. De nieuwe liefde verplicht hem zijn eigen genen, gedrag en identiteit onder ogen te zien.

Misschien is dit boek niet geschikt voor iedereen, maar het is een uniek boek dat niet snel vergeten zal worden. Het maakte me zo nieuwsgierig dat ik op zoek ben gegaan naar de ware geschiedenis van Jorge Baron Biza. – Linda de Jong - Redactie HappyMOMs

De woestijn | Jorge Baron Biza | Uitgever Signatuur | ISBN 978 90 5672 602 7 | Prijs: € 18,99 | Gepubliceerd 14 november 2017|

Reacties

Plaats jij de eerste reactie?

Je moet inloggen voor het plaatsen van een reactie Log in of Word lid a.u.b.!