Follow us:

Vrije tijd / Boek, film & muziek

Boeknieuws & Recensie: Saartje

De meeste kinderen schakelen binnen hun leesontwikkeling automatisch over van makkelijk naar moeilijk en van één verhaal naar meerdere verhalen. Kinderen met taalontwikkelingsproblemen vinden het lastig om die omslag te maken. Dit heeft zijn weerslag op het zelfstandig lezen.

Photocredits Esther Vliegenthart

Kinderen met autisme wordt vaak geleerd dat ze zich moeten aanpassen aan onze wereld en beleving, omdat ze anders spelen, anders communiceren en hun omgeving anders in zich opnemen.

Als moeder heeft auteur Esther Vliegenthart mogen ervaren dat anders niet altijd makkelijk is, maar wel heel mooi kan zijn wanneer je je ervoor open stelt. Daarom bedacht ze een eenvoudig boekje waarin een geduldige eekhoornmoeder het leven van haar eekhoornkind zo overzichtelijk mogelijk maakt.

Het verhaaltje
Saartje is een eekhoorntje, dat altijd samen is met haar knuffel muis. Ze speelt alleen, maar dat vindt ze niet erg. In dit boekje kunnen jullie kennis maken met Saartje. Jullie zullen zien dat als Saartje wat kaders en structuur geboden krijgt, ze heerlijk kan spelen.

Saartje is een doorlopend, kort verhaal. Met op iedere bladzijde vier regels zodat het goed gevolgd kan worden. Er wordt rekening gehouden met een tragere taalverwerking en er zijn geen complexe of samengestelde zinnen. Elementen uit het verhaal sluiten aan bij de belevingswereld van een kind met autisme. In het verhaal wordt daar verder niet over gesproken, alleen dat bepaalde dingen niet zo gewoon zijn voor Saartje. Het boekje is wel een beetje traditioneel, met eekhoornmoeder als huismoeder die poetst en schoonmaakt. Maar binnenkort worden ook deel 2 en deel 3 van Saartje uitgegeven door uitgeverij Graviant dus wie weet wat saartje of moeder nog gaan doen!

Kinderen met autisme zijn over het algemeen beelddenkers. De blaadjes aan elke bladzijde en de illustratie met de zachte kleurtjes zijn daardoor erg geschikt om rust te creëren onder het (voor)lezen. Het boekje heeft een duidelijk begin (je kind kan nog heerlijk heen en weer schuiven en zijn draai vinden tijdens de eerste bladzijde, want daarna begint het verhaal pas echt) en een heel duidelijk eind. Fijn voor kinderen met autisme of TOS, zo weten ze dat het verhaaltje voorlezen echt klaar is. Persoonlijk vind ik het ook zeer geschikt voor jonge kinderen, die in deze tijd te veel prikkels binnen krijgen. Zo is het naar bed brengen een rustpuntje voor het slapen gaan– Redactie HappyMOMs -Linda de Jong

Saartje | Auteur : Esther Vliegenthart | Illustraties Esther Vliegenthart | Uitgeverij Graviant  | ISBN:9789491337611 |Hardcover, Prijs € 10,95

 

 

 

Reacties

Plaats jij de eerste reactie?

Je moet inloggen voor het plaatsen van een reactie Log in of Word lid a.u.b.!