Follow us:

Vrije tijd / Boek, film & muziek

HappyMOMs Boekennieuws : Romans feb/maart 2018

Wat is het toch heerlijk om te kunnen lezen. Ook in Februari en maart kwamen er weer mooie nieuwe romans uit bij diverse uitgevers. Omdat het onmogelijk is om alles te lezen, hieronder een aantal boeken die afgelopen tijd uitgekomen zijn. Lezen jullie mee?

 

De kiezers

Over het boek
Miljonair Philip Hadi verruilt na 9/11 Manhattan voor Howland, Massachusetts. Een opsteker voor het ingeslapen dorp, dat zich nu verheugt in een nieuw elan. Voor lokale aannemer Mark betekent Hadi’s komst werk, en hij raakt geïntrigeerd door zijn succes. Al snel werpt de miljonair zich op als nieuwe burgemeester van Howland. Hij schaft belastingen af en betaalt zelf wat het dorp nodig heeft. Maar deze ogenschijnlijke luxe heeft ook een schaduwzijde. Zo verliest Marks zus Candace haar baan omdat de bibliotheek gesloten wordt. Marks broer Gerry houdt een anoniem blog bij waarin hij zich verzet tegen de alleenheerschappij van Hadi. Uiteindelijk komt het tot een pijnlijke botsing tussen de middenstand en de rijken. De kiezers is een messcherpe roman over groeiende ongelijkheid in de hoogtijdagen van het populisme.

Recensie - Wie over de Amerikaanse droom schrijft, kan niet ontkomen om ook over de keerzijde te vertellen. Daarom loodst Dee ons (vanuit de perspectieven van verschillende inwoners van Howland) langs de cultuur en Amerikaanse politiek en toont ons hoe nauw ze met elkaar verbonden zijn. Hij koppelt de voedingsbranche aan stijgende inkomensverschillen, de opkomst van kritische blogs en de media. En laat zien hoe stijgende paranoia en ideeën over islamisering zeer vera(n)derlijk zijn.

Het harde leven van de bewoners, in het kleine stadje Howland, maakt wrok gemakkelijk. Ze worden samen gedreven door gevoelens van ontevredenheid, verbittering en woede. In de zomer zijn ze afhankelijk van de rijke New Yorkers en toeristen die er hun toevlucht nemen, maar tegelijkertijd verachten ze deze. Dees karikaturale personages zijn zorgvuldig gefundeerd in hun chagrijnige leven in de kleine stad. Ze zijn bij tijden ontroerend dan weer hilarisch, de sfeer is sober en de beelden zijn prachtig.

Ook aannemer en familieman Mark Firth, uit Howland, heeft grootse idealen, maar wordt gehinderd door zijn onevenwichtige privéleven. Wanneer hij in New York aangifte wil doen van financiële zwendel, is hij op afstand getuige van de aanslag op de Twin Towers. Hij komt daardoor niet alleen vast te zitten in de stad, maar wordt ook nog eens opnieuw beroofd.

Miljardair Philip Hadi is de typische vreemdeling die naar het kleine stadje komt. Hij beweert informatie te hebben over toekomstige terroristische aanslagen en huurt Mark in om de veiligheidsmaatregelen in zijn landhuis te verbeteren. Vervolgens stelt hij zich kandidaat als burgemeester van Howland.  Het personage lijkt bedoeld als een verwijzing naar Donald Trump. Want "Consensus", legt Hadi koel uit, is niet echt alles waar het om draait.

De stad bekijkt Hadi eerst met vervoering en dan met een groeiend wantrouwen. Is hij de redding of ondergang van Howland? – Actueel en scherp! - HappyMOMs - Linda de Jong

De kiezers  | Auteur Jonathan Dee / Vertaler(s) Mariella Duindam, Aleid van Eekelen-Benders| Uitgeverij Nieuw Amsterdam | ISBN 9789046822401| Paperback, prijs € 24,99 |Verschijningsdatum 22-12-2017

...................................................................................................................

De val van Annika S.

Flaptekst - De wereld van de ambitieuze Duitse politica Annika Schaefer stort in elkaar wanneer wordt onthuld dat ze heeft gelogen over haar verleden. Om aan de toorn van haar collega's en schoonfamilie te ontkomen slaat ze op de vlucht en reist ze naar Bergen aan Zee, naar het vakantiepark waar ze met haar grootouders vaak kwam. Daar probeert ze een nieuw bestaan op te bouwen, maar al snel wordt duidelijk dat ze het verleden niet kan ontlopen. En niet alleen het hare...

Recensie HappyMOMs - Naast het verhaal van Annika S., lopen er nog twee verhaallijnen, namelijk die van Martin (een politieagent) en die van de bejaarde Anna, die als enige van haar joodse familie de Tweede Wereldoorlog heeft overleefd en naar het ouderlijk huis (Het Zeepaardje) in Bergen is teruggekomen.

De tekst op de achterkant laat net genoeg zien om flink nieuwsgierig te worden, daarom ga ik verder niets verklappen over het hoe en wat, dat mogen jullie zelf gaan lezen. Wat ik wel wil vertellen is dat ik onwijs genoten heb van het boek. Niet alleen vanwege de verhalen over de jetset in Bergen, of de politieke wantoestanden bij de (Bundestag) Bondsdag partij, maar zeker ook omdat het verhaal zich bijna in mijn achtertuin afspeelt. Wanneer ik langs het politiebureau rijd, kan ik het niet nalaten om de agenten even goed te bestuderen. Zie ik daar toevallig Brigadier Martin Twisk, met blonde hangsnor lopen? Onder het fietsen door het typische Noord-Hollandse landschap trekt het verhaal als een soort film aan me voorbij. Ook Alkmaar, Geestmerambacht en Bergen is zeer bekend terrein. Al vanaf het begin van het verhaal wil ik eigenlijk meteen gaan googelen en wanneer ik over het vliegveld lees, in Bergen, weet ik het zeker. Dat wil ik verder uitzoeken!.

Het leuke is dat Simons en Van der Zijl daar in de verantwoording op terugkomen. Alsof ze al die tijd geweten hebben dat de lezer op zoek gaat. Sterker, ze zijn zelf ook naar aanleiding van een nieuwsbericht, dat ze onafhankelijk van elkaar hadden gelezen, op het onderwerp gekomen.

Het resultaat, een leesbaar en spannend boek dat er mag zijn. En (heel fijn) het gaat nog even door. Er volgen hierna nog vier delen. Ik verheug me nu al op het volgende deel dat in 2019 zal verschijnen. - Linda de Jong

De val van Annika S. |  Simons & Van der Zijl | The house of books | ISBN: 9789048841882 | Paperback,  prijs  € 19.99 | 08-03-2018

...................................................................................................................

Een geschiedenis van wolven

Achterkant boek
Linda leeft met haar ouders in wat is overgebleven van een afgelegen hippiecommune en op school is ze een buitenbeentje. Ze vormt zich een beeld van de maatschappij op basis van wat ze in de buitenwereld observeert: een leraar die wordt beschuldigd van het bezit van kinderporno en het ogenschijnlijk gewone leven van het gezin voor wie ze babysit. Maar de leraar is misschien onschuldiger dan hij lijkt. En dat ‘normale’ gezin blijkt een stuk complexer wanneer ze hun doodzieke kind medische zorg ontzeggen. Linda raakt in beide situaties verstrikt en moet uitzoeken wat het juiste is om te doen.

Een geschiedenis van wolven is een indrukwekkende roman over schuld, extreem geloof en de kracht van perceptie.

Recensie - Geschiedenis van wolven is een prachtig genuanceerde coming-of-age-roman. Hoofdpersoon in dit verhaal is Linda. Ze woont met haar ouders op een afgelegen plek in een bos. Een plek wat is overgebleven van een hippiecommune.

De veertienjarige Linda, zit inmiddels op de middelbare school en heeft het als kind niet altijd even makkelijk. In de eerste plaats, heet Linda eigenlijk Madeline, maar ze wordt op school Linda genoemd, of ‘commie’ of ‘freak’. Niet geheel onterecht want ze observeert alles om haar heen - leraren, scholieren, haar honden en gedraagt zich soms als een stalker ...

Ze volgde Lily naar de middelbare school, door de lege hallen, door een donkere trap, langs de deur van de sportschool en langs een trofeeënkast.

En dan is er nog de heer Grierson, de nieuwe leraar, die de plots afgevoerde meneer Adler vervangt. Hij moedigt Linda om aan de geschiedeniscompetitie mee te doen, namens de school. Ze geeft daarop een presentatie over de geschiedenis van wolven, waaraan de roman zijn naam ontleent.

Ten tweede, is er de vierjarige Paul, die samen met zijn moeder Patra aan de overkant van het meer is komen te wonen. Er is iets vreemds met de mensen. De vader blijkt later te komen, want hij is veel weg voor zijn werk. Al snel wordt Linda de oppas van Paul en ondanks dat ze af en toe niet helemaal weet hoe ze met bepaalde situaties om moet gaan, raakt ze betrokken bij het gezin. Haar naïviteit maakt haar een gewillig slachtoffer en manipulatie ligt op de loer.

Persoonlijk vind ik het een aangrijpend en poëtisch verhaal. De vraag, hoe schuldig je bent als getuige van een drama, blijft zeker door je hoofd spoken. Het is een roman die rauw en teder gelijk, onderzoek doet naar de ware zelf. - Linda de Jong

Een geschiedenis van wolven | Uitgever: Signatuur | ISBN: 978-90-5672-555-6 | € 19,99 PAPERBACK | Verschijningsdatum: 28-2-2017

...................................................................................................................

Waterland

Over het boek
Waterland is een familiekroniek, een autobiografie, een streekroman, een geschiedenisles en een detective story ineen. Het is wel omschreven als het Engelse antwoord op Borges, Márquez en Grass, en gunt ons een blik in het merkwaardige, koppige karakter van de Engelsen. Het is bovendien een boek over bier, paling, de Franse Revolutie, windmolens, moord, liefde, onderwijs, nieuwsgierigheid en - bovenal - over het kwaadaardige, gezegende element water. De Nederlandse lezer hoeft dit boek maar open te slaan om thuis te zijn. Het vlakke, waterrijke, ingepolderde gebied ten noorden van Cambridge is een land van sluizen, sloten, slib, vissen en vogels.

Recensie volgt nog

 

 

 


Waterland | Auteur Graham Swift  | Uitgever Hollands Diep | ISBN: 9789048841820 | Paperback,
 € 19.99 | 14-11-2017

...................................................................................................................

Neurie als je de woorden niet kent

De negenjarige Robin groeit op in een welvarend blank gezin in Johannesburg ten tijde van de Apartheid. In hetzelfde land, maar een wereld van verschil, woont Beauty, een Xhosa vrouw. Ze woont in Transkei waar ze haar kinderen alleen opvoedt. Hun paden kruisen elkaar door de gewelddadige studentenopstand in Soweto, waarbij Robins ouders omkomen en Beauty's dochter wordt vermist. Beauty wordt ingehuurd als Robins kindermeisje. Bij haar vindt Robin de liefde en genegenheid die ze van haar ouders nooit kreeg. Wat zal er gebeuren als Beauty haar eigen dochter terugvindt?

Recensie - Er was iets met dit boek dat me ertoe bracht een recensie exemplaar aan te vragen. Achteraf een heel goed besluit, want het gaat over apartheid in Zuid-Afrika. Hoewel ik in het journaal wel wat heb meegekregen over de Soweto-opstand, weet ik er eigenlijk maar weinig van.

De roman wordt verteld vanuit twee perspectieven. Robin, een avontuurlijk blank Engels meisje van negen jaar oud, die haar ouders verliest op de noodlottige avond van 16 juni 1976 en Beauty, een onderwijzeres en Xhosa vrouw, die haar kinderen alleen grootbrengt. Haar dochter wordt tijdens de opstand vermist en ze komt erachter dat haar dochter een leidende rol heeft gespeeld. Het is wat er op die dag gebeurt wat deze twee personages bij elkaar brengt.

De toon in dit boek is invoelend en lekker leesbaar tegelijk. Je krijgt een mooi inkijkje in de talen en culturen van Zuid-Afrika, dat om deze reden de regenboognatie wordt genoemd. Zuid-Afrika heeft maar liefst elf officiële talen en de auteur mixt de kleurrijke stukjes van deze taal door het hele boek.

Je kunt zien dat Marais oorspronkelijk uit Zuid-Afrika komt, ze brengt haar thuisland tot leven met boeiende beschrijvingen van zowel het stads- als het plattelandsleven en van de grote kloof die mensen scheidde tijdens het apartheidstijdperk.

Toch komt ook mijn innerlijke criticus even naar boven, wellicht is het verhaal wat stereotiep, te voorzichtig? De auteur draagt- tussen de regels - een boodschap uit van gelijkheid, door personages of fragmenten te benadrukken. Dat is niet echt nodig, want het (beeld)verhaal zelf is krachtig genoeg. Toch houd ik van de personages, allemaal, maar het meest van Beauty. Vanaf het begin voel ik me betrokken bij haar gedachten en emoties. Je kijkt als het ware over haar schouder mee naar de opstand en je kunt alleen maar bewondering hebben voor haar optreden.

Het karakter van Robin is iets gecompliceerder. Haar verwarde emoties, lijken soms wat inconsistent en ze kan niet goed omgaan met de racistische uitingen en wreedheden in haar land. Ze worstelt met zichzelf en probeert haar verdriet een halt toe te roepen. Nadat haar ouders zijn vermoord, wordt er op hun begrafenis, een hymne gespeeld die ze niet herkent. Als ze in paniek raakt, zegt haar tante Edith dat ze zich geen zorgen moet maken en dat ze gewoon moet 'neuriën als je de woorden niet uitspreekt'. Dit wordt (niet alleen de titel, maar) een thema voor Robin en Beauty in het hele boek.

Ondanks dat er onderwerpen als verlies, verdriet, racisme en vooroordelen in al zijn vormen voorbijkomt, is het absoluut geen deprimerend boek. De lichtpuntjes en humor, maken het een warm en levendig lezen. – Linda de Jong

Neurie als je de woorden niet kent | Bianca Marais | Uitgever The house of books | ISBN: 9789044352450 | Paperback, € 19.99 | 16-11-2017

Reacties

Plaats jij de eerste reactie?

Je moet inloggen voor het plaatsen van een reactie Log in of Word lid a.u.b.!