Follow us:

Vrije tijd / Boek, film & muziek

Moord&Doodslag; Thrillernieuws 2017

Wat lezen wij Nederlanders anno 2017 het liefst? Dat is duidelijk, behalve een goede roman, een stevige thriller! Sommige thrillers zijn spannend, andere boeken lezen net als een thriller en hebben verassende wendingen en plots. Daarom: 6 x Moord &Doodslag voor jullie 

Zondagochtend breekt aan

Zondagochtend breekt aan is het spannende zevende deel van de achtdelige Frieda Klein-serie, geschreven door Nicci French.

Recensie -Ik heb een hoop andere boeken van Nicci French gelezen, maar de Frieda Klein serie vind ik erg leuk. Ondanks haar professionele afstandelijkheid, laat ze ongemerkt steeds meer van zichzelf zien in dit deel. Ik vind haar daardoor sympathieker worden, of  misschien beter,  kwetsbaar en menselijk.

Dr. Frieda Klein is een klinische psychotherapeut die de politie (eerder)heeft geholpen met een aantal moordzaken. Al is helpen misschien een groot woord (in deze) want ze lijkt zelf ook betrokken te zijn bij de zaak. In haar aanwezigheid vallen er steeds meer doden te betreuren.

In dit deel lijkt de schuldvraag niet langer bij Frieda te liggen, al wordt er juist in haar huis een lijk onder de vloer gevonden, maar het bericht van de moordenaar is duidelijk: Dit alles gaat (nog steeds) om haar (te bereiken). De dode is de privé detective die ze had ingehuurd om een aantal zaken voor haar uit te zoeken.

Nu is er wél spijkerhard bewijs dat Dean Reeve nog leeft – iets wat Frieda al jarenlang beweert – en nog altijd geobsedeerd is door Frieda. Zal commissaris Crawford eindelijk naar haar luisteren en het onderzoek heropenen? De pers is inmiddels op het verhaal gedoken, waardoor Frieda wordt gedwongen te doen waar ze een enorme hekel aan heeft: in de openbaarheid treden.’’

Achtergrond van het verhaal betreft een geweldige, gevarieerde verzameling vrienden die de psychotherapeute door de jaren heen heeft gemaakt, maar in dit boek lopen ze allemaal gevaar.

Hoe het afloopt ga ik niet verklappen dat mogen jullie zelf lezen. Al met al een volle week voorwerk, om in het laatste boek naar het hoogtepunt te leiden. "Count me in" Ik ben heel benieuwd naar de nieuwe titel en hoe het zal aflopen -Linda de Jong - Redactie HappyMOMs

Zondagochtend breekt aan | Nicci French | Uitgever Ambo Anthos | 9789026338199 | Paperback prijs € 19,99 |Gepubliceerd april 2017

...................................................................................................................


Sirenen 

Recensie Als je mij vraagt naar mijn favoriete thriller van dit jaar, dan is er grote kans dat ik Sirenen zeg. Het bijzondere debuut van Joseph Knox, met Aidan Waits in de hoofdrol. De meest sexy inspecteur, die ik in tijden gelezen heb. Natuurlijk hij is zonder twijfel een gevallen man en een corrupte politieagent, maar in de donkere wereld waar hij zich noodgedwongen in een undercoverpositie begeeft, is het lastig onderscheid maken tussen aannames en feiten, politie en criminelen.

‘’Het is zijn taak om de Franchise te schaduwen, een gang geleid door Zain Carver, die drugs verspreidt vanuit het bruisende uitgaanscentrum van Manchester. Maar als David Rossiter, een vooraanstaand parlementslid, de politie benadert omdat zijn dochter zich heeft aangesloten bij de Franchise, verandert alles...’’

De thriller opent met de zin:  ‘The Past is now part of my future, the present is well out of hand.’ Tekst van de Engelse post-punkband Joy Division. Leuk detail, voor wie de band niet kent: alle hoofdstukken van het boek blijken naar verschillende albums te verwijzen.

De auteur trekt de (brave)lezer zonder moeite het nachtleven in waar bruisende straten, pubs en nachtclubs decor zijn voor mooie jonge vrouwen en gewelddadige personages. Dat het een verhaal is waar niemand ongedeerd vandaan komt, en waar elk karakter inherent gebrekkig blijkt te zijn, verraadt de titel van het boek 'Sirene' - Noir op zijn best. Er is altijd een sirene die je naar scheepswrakken lokt. - Linda de Jong- Redactie HappyMOMs

Sirenen  |  Auteur  Joseph Knox   | Uitgever The house of books | ISBN:  9789044351262 | Paperback Prijs:  € 19.99 |Verschijningsdatum:  03/04/2017

...................................................................................................................

Geen Kind Meer 

Geen thriller in de zin van het woord, maar wel een boek over onrecht, schuld en schaamte.

Recensie - Het is voorjaarsvakantie 2011 als de dan 19-jarige Dex door een grote politiemacht van zijn bed wordt gelicht. Hij wordt verdacht van verkrachting van een tienermeisje, Charlotte. Anna, zijn moeder, gelooft in de onschuld van haar zoon en doet er alles aan om de waarheid boven tafel te krijgen. Ze wordt geconfronteerd met leugens, geweld en corruptie en moet alle zeilen bijzetten om zichzelf, maar bovenal haar gezin, op de been te houden.

Toen ik begon te lezen, werd ik een beetje korzelig van de stijl en de sfeer van het boek, totdat ik me realiseerde dat het hier om een echt verhaal gaat, toen sloeg de verbijstering toe. Geen doorsnee verhaal, maar één met twee gezichten. Nu ben ik zelf moeder van drie zoons, en ik zou er niet aan moeten denken dat ze vals beschuldigd zouden worden.  Ook vanuit de situatie van de andere kant, die van de moeders van de meisjes, lijkt het me geen makkelijke opgave om te accepteren dat je dochters zeggen te zijn verkracht, maar dat dit achteraf niet schijnt te kloppen.

Het boek wordt vanuit diverse perspectieven verteld naast die van Anna, en zo krijg je ook de andere kant te horen van Charlotte en Destiny. De beoogde slachtoffers. Er wordt ook een hoofdstuk aan de getuigenis van Puck en Gemma gewijd.

Ondanks het onderwerp is het een leesbaar boek geworden. In de korte hoofdstukken zitten een hoop emotionele en dramatische momenten, die je naarmate het verhaal vordert, steeds beter gaat begrijpen. Als lezer vraag je je af waar het verhaal zal eindigen.

Geen Kind Meer | Esther Boek | Uitgever De Crime compagnie | ISBN 978946 109 2199| Paperback prijs €15,00 

...................................................................................................................

De laatste adem

Flaptekst
Midden in het zomerseizoen wordt het toeristische Deense eiland Kenning opgeschrikt door een gruwelijke moord. Aanvankelijk is er geen verband met het kleine groepje vrouwen dat zich witte heksen noemt en dat deze zomer op het eiland verblijft om er hun traditionele feesten te vieren.

Tegen wil en dank heeft Nina zich weten te verzoenen met haar bovennatuurlijke gave. Als er een tweede verdwijning plaats vindt op het rustieke eiland, besluit Nina alles op alles te zetten om de zaak op te lossen.

Recensie - Er liggen veel boeken op de redactie om te reviewen, dus soms pak je wel eens een boek op, om al volgens verrast op te kijken. Nog voor ik de flaptekst van ‘Laatste adem’ heb bekeken, herken ik na de eerste zinnen meteen de kleurrijke personage(s) uit het vorige deel
‘De Beproeving’. De thriller, die zich afspeelt op het Deense eiland Kenning. Een teken dat de personages goed zijn gekarakteriseerd en het eerdere verhaal goed is blijven hangen.
De boeken zijn ook afzonderlijk te lezen, maar eigenlijk is het veel te leuk om het eerdere deel niet te lezen.

Net als het eerste boek is ook Laatste adem een heerlijk spannend en mysterieus verhaal, waar niets uit de weg wordt gegaan. Een perfecte mix voor donkere herfstavonden. De luchtige schrijfstijl leest makkelijk weg en smaakt naar meer.

Was het vorige keer de mysterieuze psychiater Marcus Holm, die met zijn volgelingen neerstreek op Kenning. Dit keer heeft Politieman Torben Olsen zijn handen vol aan een groep witte heksen en zijn verloofde Lisbeth. En zal het wel goed komen met Nina, na zijn plotselinge vertrek van het eiland de vorige keer? Ik kijk er naar uit om meer te lezen van Marijke Verhoeven.- Linda de Jong Redactie HappyMOMs

De laatste adem | Marijke Verhoeven| Uitgever De Crime Compagnie | ISBN 978946109 2427 Paperback , prijs €15,00

...................................................................................................................

Goede dochter 

Achtentwintig jaar geleden: het zorgeloze leven van zusjes Charlotte en Samantha Quinn en hun ouders wordt wreed verstoord door een gruwelijke aanslag. Hun moeder verliest daarbij het leven en hun vader wordt nooit meer de oude.

Achtentwintig jaar later: Charlotte – de klassieke ‘goede dochter’ – is advocaat geworden, in de voetsporen van haar vader. Dan is ze getuige van een nieuwe aanslag, en de details van het misdrijf halen de herinneringen naar boven die ze zo lang heeft geprobeerd te onderdrukken. Want de schokkende waarheid wil niet langer begraven blijven…

Recensie - Hoe Karin Slaughter het voor elkaar krijgt, weet ik niet, maar ieder jaar komt er een kwalitatief goede thriller van de auteur uit. De nieuwste, met de titel Goede dochter, is zoals altijd niet soft, maar anders dan anders. Het is niet alleen een moorddadig maar ook een interessant en geloofwaardig verhaal, over een familie die moeite heeft om zijn donkere verleden te overwinnen. En al blijven de forensische details van nare moorden en verkrachtingen verschrikkelijk om te lezen, toch verheug ik me iedere keer opnieuw op het nieuwe boek. Je bent die-hard fan of niet.

Je kunt zien dat Karin Slaughter enorm veel onderzoek doet naar dit soort zaken, want of ze nu in de huid kruipt van een moordenaar, slachtoffer, politieagent of advocaat, ze weet waar ze het over heeft en hoe het orgaan werkt. De voortreffelijke karakterisering is een investering die meteen terugvloeit naar het verhaal. Het maakt dat emotie, motivatie, angst, en zelfs humor in te beelden zijn en geplaatst kunnen worden tijdens gewelddadige scènes en emotionele flashbacks.

Beide zussen vertellen een ander verhaal. Wat is er nu écht gebeurd die nacht?- Linda de Jong- Redactie HappyMOMs

Goede dochter | Karin Slaughter | Uitgever Harpercollins | ISBN 9789402729108 |Paperback, prijs € 19,99 |

...................................................................................................................

Onvindbaar

Wat als je belangrijkste herinnering niet blijkt te kloppen?

Wanneer de tienjarige Arden op haar jonge tweelingzusjes past, ontsnappen ze even aan haar aandacht. Even later ziet ze de meisjes in een glimp in een onbekende auto voorbij snellen. Sindsdien is de tweeling spoorloos verdwenen.

Twintig jaar later heeft Arden haar leven nog maar nauwelijks op de rails, haar ouders zijn gescheiden, haar studie lijkt te mislukken en de vraag of haar zusjes nog leven houdt haar nog altijd bezig. Als haar vader overlijdt, erft ze het familiehuis dat sinds het drama leegstaat, en besluit ze terug te keren naar haar geboortedorp. Daar blijkt al snel dat haar herinneringen aan die verschrikkelijke middag niet kunnen kloppen, en ze gaat op zoek naar de man die korte tijd verdacht werd van de verdwijning. Arden is vastberaden om de waarheid te achterhalen, maar het stadje en het familiehuis geven hun geheimen niet zomaar prijs.

Laura McHugh woont en werkt in Missouri, en debuteerde met het zeer goed ontvangen Het gewicht van bloed, winnaar van de International Thriller Writers Award 2015.

Recensie - Als je op jonge leeftijd een trauma ondergaat, heeft dat enorme impact. ... en niet zelden kom je er op latere leeftijd weer 'oog in oog' mee te staan. Zo ook Arden, de hoofdpersoon van Onvindbaar. Emotioneel zit ze twintig jaar later nog steeds vast in het verleden.

Het boek heeft veel elementen waar ik van hou: een sfeervol en historisch huis, een rijke familiegeschiedenis, een verteller die het zich anders herinnert, veel mogelijke verdachten, onderhuidse spanning en spooky hints. Laura McHugh heeft een duidelijk herkenbare schrijfstijl en ik ben verheugd dat na Het gewicht van bloed, haar debuut,  dat niet anders is geworden.

Het verhaal richt zich op Arden Arrowood, die terugkeert naar haar ouderlijk huis, in de hoop haar leven op orde te krijgen en het eeuwenoude mysterie rond de verdwijning van haar tweelingzusjes op te lossen. Het oude huis lijkt de perfecte plek om te helen, maar het duurt niet lang voor Ardens herinneringen beginnen te schuren. Gelukkig zijn oude vrienden in de buurt voor ondersteuning, en onverwachte bondgenoten die de zaak ook graag opgelost zien.

Omdat het niet moeilijk is om gevoelens te hebben voor Arden (je gunt haar rust in haar hoofd en hart) slaat het plot, dat wat er echt gebeurde met de tweeling je evengoed hard in je zicht. Wat rest is een pijnlijk en beurs gevoel over de ontknoping. - Linda de Jong- Redactie HappyMOMs

Onvindbaar | Laura McHugh | Uitgever Cargo  | ISBN  978 90 234 6608 6  |  paperback uitgave, prijs € 19,99 | ook verkrijgbaar als e-book

 

 

Reacties

Plaats jij de eerste reactie?

Je moet inloggen voor het plaatsen van een reactie Log in of Word lid a.u.b.!