Follow us:

Vrije tijd / Boek, film & muziek

Vakantievoer: De leukste boeken om mee te nemen

Wat doe jij als je op vakantie gaat? Neem je een stapel boeken mee, of kies je toch voor een ebook? Lees je thriller, romans of een combinatie van beiden? Wij hebben alvast een stapeltje voor je uitgekozen, zodat het kiezen makkelijker wordt.

Kronieken van de liefde 

Voordat Elena Ferrante wereldberoemd werd met haar Napolitaanse vierluik, had zij al drie romans geschreven: Kwellende liefde, De verborgen dochter en Dagen van verlating. Kronieken van de liefde is een bundeling van deze romans.

Over het boek
In Kwellende liefde
keert een vrouw na de dood van haar moeder terug naar Napels, de stad waar ze is opgegroeid. In een taal die doordringt tot de diepste lagen van het leven ontleedt Ferrante de gevoelens van een vrouw die op zoek is naar de wortels van haar bestaan.

Dagen van verlating is een scherp en genadeloos portret van de achtendertigjarige Olga die van de ene op de andere dag door haar man wordt verlaten voor een andere vrouw. Een ongekend relaas waar de wanhoop, de woede, het ongeloof en de eenzaamheid van afspatten.

In De verborgen dochter tot slot, denkt Leda in een huisje aan zee over de moeizame relatie die zij met haar dochters onderhoudt. Ferrante schrijft over grote thema’s als identiteit, verlangen en moederschap in een sobere stijl die de lezer diep raakt.

Recensie - Drie buitengewone romans vertellen zonder sentimentaliteit over, het innerlijk leven, met in de kern onvergetelijke vrouwelijke personages. Het trio is onmiskenbaar verbonden door de onmiskenbare stijl van Ferrante, en de gemeenschappelijke ’kwellende liefde’. Het neemt de lezer mee door drie verschillende werelden.

Ferrante laat de personages aan alle kanten zien, mooi, lelijk, gulzig of juist bescheiden en onzeker. Tot in de kleinste details (let wel geëtaleerd). Normaal kan ik beschrijvingen (soms) zelfs saai vinden, maar de personages van Ferrante stralen licht uit, en schaduw. De protagonisten zijn nooit uit één stuk, met rauwe, menselijke interacties die ze liever verborgen zouden willen houden. Maar belediging, vulgariteit, obsceniteiten uiten zich nu eenmaal makkelijker in dialect. De verhalen doen als altijd pijn en wringen, het dwingt de lezer om rond te kijken, zich rusteloos te voelen, en de mogelijkheden tegen elkaar af te wegen.

Niet per se favoriet, (want alle drie de verhalen zijn goed) maar wat me het meest opviel bij 'De dagen van verlating', was de geleidelijke opbouw, van alles ontwrichtende pijn. De ongemakkelijkheid (of de façade) van liefde. Ferrante spreekt een bijzondere taal. Het is de toon waarop, de woorden en de cadans, alles valt samen met de personages, het ongemak, en het verhaal dat de auteur vertelt.

Ik heb me laten vertellen dat je lover bent of hater. Na de vorige serie kan ik met de 'hand op het hart' zeggen dat ik lover ben. Ja, de kroniek is anders dan de 'Geniale vriendin serie',  veeleisender ook, maar wat een auteur, wat een schrijfstijl, en wat een psychologisch inzicht. De verhalen tellen elk nog geen 200 bladzijden, maar blijven lang na uitlezen nog werkzaam. Dikke aanrader! Linda de jong (Redactie HappyMOMs)

Kronieken van de liefde  | Auteur Elena Ferrante | Vertalers  Marieke van Laake, Els van der Pluim, Manon Smits  | Uitgever Wereldbibliotheek  |  ISBN 9789028427488 | paperback met flappen, prijs € 19,99

....................................................................................................................

Het Alice netwerk 

Over het boek
Londen, 1947. Charlotte ‘Charlie’ St. Clair is ongetrouwd en zwanger. Haar moeder neemt haar mee naar Europa om dit ‘probleempje’ te verhelpen. In plaats van haar zwangerschap te laten beëindigen zoals de bedoeling was, besluit ze haar nicht Rose te gaan zoeken, die tijdens de oorlog in het door nazi’s bezette Frankrijk is verdwenen. De enige die zou kunnen weten waar ze is, is de mysterieuze Eve Gardiner. Maar Eve, die tijdens de Eerste Wereldoorlog als spion deel uitmaakte van het Alice-netwerk, heeft zo haar eigen geheimen. Wat haar drijft is woede en de wil de man te vinden die haar, en de andere vrouwen van het netwerk, destijds zo meedogenloos heeft verraden.

In Het Alice-netwerk komen de levens van twee sterke vrouwen bij elkaar door gebeurtenissen tijdens de Eerste Wereldoorlog in een spannend en meeslepend verhaal over moed, opoffering en verlossing.

Recensie volgt!

 

 

 

Het Alice-netwerk | Kate Quinn | Uitgever HarperCollins  | ISBN: 9789402700831 | Publicatiedatum: 24/04/2018 Paperback, Prijs: €17.50

 ...................................................................................................................

Stromboli 

De nieuwe Saskia Noort, genaamd Stromboli, is meer dan zo maar een verhaal. Het is dit keer geen thriller, maar een persoonlijke roman over, schaamte, schuldgevoel en het perfecte plaatje.

Honderdduizenden lezers genieten wekelijks van de column van het schrijversechtpaar Sara Zomer en Karel van Bohemen, waarin ze ogenschijnlijk openhartig verslag doen van hun gezinsleven. Maar achter de façade van hun bohemienbestaan ettert al jaren een dagelijks leven vol afgunst, wrok en zelfs geweld..

Sara Zomer heeft nooit iemand verteld over gebeurtenissen in haar jeugd, maar nu lijkt het verleden haar aan alle kanten in te halen. Het huwelijk van Karel en Sara verloopt moeizaam en wordt nog complexer als ook haar nieuwe roman een hit blijkt te zijn. Na weer een nacht wakker te hebben gelegen en onvrijwillige seks te hebben gehad, besluit Sara dat het tijd is om een scheiding aan te vragen.

Nadat ze elders is gaan wonen, probeert ze met vallen en opstaan, er weer bovenop te komen, maar haar omgeving blijft haar confronteren met het vertrek. Een nieuwe vriendin adviseert haar daarom er even tussenuit te gaan en heling te zoeken bij de groep From Fear to Love op het idyllische Italiaanse vulkaaneiland Stromboli. Onder leiding van een wereldvermaarde goeroe geeft ze zich met een bont gezelschap lotgenoten over aan rollenspellen en oefeningen die steeds een stap verder gaan.

Wat een nieuwe start had moeten worden, mondt uit in een afdaling naar regionen van haar verleden die ze het liefst verborgen had gehouden.

De opmerkelijke fragmentarisch cover past goed bij het verhaal, waar ook een soort van tijdsprongen en terugblikken in voorkomen.

Waar het begon met ‘De Eetclub’, heb ik de laatste jaren vooral thrillers gelezen van Saskia Noort. Persoonlijk vind ik het fijn om weer eens een roman van haar hand te lezen. Evengoed komt het eerste hoofdstuk behoorlijk binnen. Toch is het geen zwaar verhaal dat moeilijk leest. Integendeel. Stromboli leest vlot en is realistisch.

Conclusie. Saskia weet (zoals altijd) haar humor vast te houden. Misschien dat daardoor het verhaal nog beter kan landen, want je voelt (of herkent) feilloos de worstelingen van de vleesgeworden personages en de innerlijke strijd die ze voeren. Dat draagt zeker bij aan het verdiepen van het verhaal. Daarnaast heeft het verhaal korte hoofdstukken waardoor je sneller het boek kunt weg leggen of juist door gaat lezen. Bij mij gebeurde dit laatste. Ik bleef maar doorgaan! - Linda de Jong (HappyMOMs)

Stromboli | Saskia Noort | Uitgeverij Lebowski publishers   | Paperback, prijs 19,99

...................................................................................................................

Wat Alice vergat 

Alice Love is 29, dol op haar man en zwanger van hun eerste kind. Dus… stel je Alice’ schok voor wanneer ze bijkomt op de vloer van haar sportschool, naar het ziekenhuis wordt gereden en daar ontdekt dat de bruidsweken al lang voorbij zijn. Ze ligt in een scheiding, heeft drie kinderen en ze is 39 jaar.

Alice moet de gebeurtenissen van het afgelopen decennium zien te reconstrueren, en tegelijkertijd proberen haar leven weer op de rit te krijgen. Ze probeert erachter te komen waarom haar zus haar niet meer wil spreken, en hoe het komt dat ze een van die superslanke moeders met veel te dure kleren is geworden. Uiteindelijk moet Alice vooral erachter komen of geheugenverlies een zegen is of een vloek, en of het mogelijk is om helemaal opnieuw te beginnen.

Recensie 

Recensie - Het boek begint fragmentarisch, je krijgt stukjes uit het leven van de, zwangere, jonge vrouw Alice die in het zwembad ligt. Ze heeft zware hoofdpijn. Als ze bijkomt, denkt ze eerst dat ze zich een delirium heeft gedronken, maar dan ontdekt ze dat er meer aan de hand is. Wie zijn deze vreemde mensen en waarom zitten ze in een sportschool? Terwijl ze met een ambulance naar het ziekenhuis wordt gebracht, begint ze zich zorgen te maken over haar ongeboren baby, maar ze weet dat zodra haar man Nick komt, alles weer goed zal komen.

Maar dan worden dingen verwarrend. Haar arts blijkt ondertussen met pensioen te zijn, Nick komt niet opdagen en terwijl de schok nog voelbaar is, merkt ze dat ze zich niet meer kan herinneren van de afgelopen tien jaar.

Ik vind de worsteling en de manier waarop Alice haar gedachten en gevoelens onderzoekt spannend en geloofwaardig. Een geweldig standpunt om een verhaal omheen te verzinnen, en dat doet Moriarty dan ook. Ze gebruikt een slimme techniek om nog meer achtergrond informatie over te brengen, namelijk door het blog, dat ‘Overpeinzingen van een overgrootmoeder’ heet, en door dagboek fragmenten van Elizabeth (Alice's zus) die ze in een dagboek voor haar therapeut schrijft.

Moriarty laat bewust (of onbewust) een paar scheurtjes ontstaan in het verhaal. De Alice van nu, mag dan aantrekkelijker zijn qua uiterlijk, maar de 'jonge Alice' is veel prettiger als persoon, om te lezen. Tot het eind van het boek, moeten we vooral met de 'Alice van nu ' zien te dealen. En we weten pas aan het eind waarom dat zo is.- Linda de Jong (HappyMOMs)

Wat Alice vergat | Liane Moriarty |  Uitgever: A.W. Bruna | ISBN: 978-94-005-0965-8 | Paperback, prijs  € 15,00 | Verschijningsdatum: 24-4-2018

............................................................................................................

Verras me

Sylvie en Dan zijn al tien jaar gelukkig getrouwd. Ze hebben een schattige tweeling, een mooi huis, en een prima baan. Dat kan zo nog wel 68 jaar doorgaan! Saai! De paniek slaat toe. Om hun huwelijk fris en scherp te houden, besluiten ze elkaar te verrassen. Met sexy photoshoots, dates en onverwachte uitjes. Maar alles gaat mis. De verrassingen brengen meer aan het licht dan wenselijk. Met hilarische gevolgen.

Recensie - Het begon allemaal met haar Shopaholic-serie (7 jaar geleden). Sindsdien lees ik ook chicklits en feel good romans, tussen de thrillers door, om de boel een beetje vlot te trekken. Toch is er wel degelijk iets veranderd en is ook Sophie Kinsella volwassen geworden. Dat merk je in haar schrijven dat iets serieuzer is dan normaal. Gelukkig is de humor wel gebleven.

Het verhaal gaat over Sylvie en haar man die hun 10-jarig jubileum vieren. Ze hebben een fijn huwelijk en twee lieve kindjes. Ze denken alles over elkaar weten, totdat ze bij een medische check up een goed bedoelde opmerking krijgen. Dit is het moment dat ze in paniek raken. Daar komt ook de titel te voorschijn. Ze bedenken het ‘surprise me’ -plan om de relatie op te fleuren en het gewone buitengewoon te maken. Maar (zoals meestal) blijkt dat laatste niet helemaal goed uit te pakken...

Als lezer vraag je je natuurlijk constant af of de relatie het gaat redden. Je verwacht min of meer een worsteling, maar zoals altijd hebben de boeken van Sophie de juiste ingrediënten. Niet alleen om je goed te voelen, maar ook om je verder te doen lezen en je vragen te beantwoorden. Want waar gaat het nu écht om in de liefde en hoe ga je om met verlies en rouw? Of het verhaal nu helemaal realistisch is of niet, je wilt gewoon weten wat er verder zal gebeuren. Aanrader voor mensen die van romantiek, drama en humor houden.- Linda de Jong (HappyMOMs)

Verras me  | Sophie Kinsella |Uitgever The house of books | ISBN: 9789044353624 | Paperback, 384 blz | paperback, prijs € 19.99 | 27-02-2018

...................................................................................................................

Het leven gaat niet altijd over roze 

Rosie Collins is iemand die dansend door het leven gaat. Rex Thorpe is juist heel serieus. Als ze elkaar ontmoeten, wordt Rex meegezogen in de tornado die Rosies liefde is. En toch… uitersten trekken elkaar weliswaar aan, maar ze veroorzaken ook frictie. Want Rosie mag dan onweerstaanbaar zijn, ze is ook dodelijk vermoeiend. Hoelang houd je het vol in een wereld die uit louter roze glitters lijkt te bestaan? Na hun scheiding probeert hun dochter Willow in de zo verschillende werelden van Rosie en Rex te overleven. Ze is stapelgek op haar sprankelende moeder en heeft een hekel aan haar vader, want hij heeft het alleen maar over regels. Maar als de wervelwind van Rosies emoties alleen maar sterker wordt, ligt een gebroken hart op de loer…

Recensie - Apart hoe een boekomslag je op het verkeerde been kan zetten. Het leven gaat niet altijd over roze is allesbehalve een luchtige roman. Eigenlijk is het zelfs een verdrietig verhaal, maar tegelijkertijd ook krachtig. Persoonlijk vind ik de oorspronkelijke titel Rosie ' Colored Glasses’ beter passen. Nu vragen mensen vaak, “Hé, moet dat niet Het leven gaat niet over rozen zijn?”
Maar dat is ook wel weer grappig, het valt in ieder geval op!

Hoe de relatie tussen Rosie en Rex ooit tot stand is gekomen, is sowieso een raadsel, want een 'tegenovergestelder' duo kan je niet vinden. Rosie is wild en eigenzinnig en dan is er Rex ... een planner, vastberaden en serieus over het leven. Hij is niet eens haar (gebruikelijke) type en Rex is druk aan het daten, tot zij hem de adem beneemt.

De verhaallijnen wisselen elkaar af. Het begint met het verhaal van Willow Thorpe. Die over haar broertje en haar twee ouders gaat. Al snel wordt duidelijk dat er meer aan de hand is en vanaf dit punt wordt het verhaal ontroerender. In afwisselende hoofdstukken, in heden en verleden, volgen we Rex en Rosie die aan het begin staan van hun relatie, en hun dochter Willow, die zich een weg baant door haar nieuwe leven als kind van gescheiden ouders.

Terwijl Rosie en Rex in tegengestelde richting het boek vullen, blijven de personages getekend en rijk. Wolfson dwingt niemand in de rol van held of schurk en laat in plaats daarvan haar cast zich levendig ontwikkelen. Ja, ze mislukken, hebben pijn, schreeuwen en ontwikkelen zich. De emoties mogen gelezen (en gezien) worden.

Het leven gaat niet altijd over roze is een inspirerende en unieke roman over verlies, liefde, gehechtheid en relaties. En dat zonder per se clichématig te worden. Een 'verhaal' in een verhaal, daar hou ik van.- Linda de Jong (HappyMOMs)

Het leven gaat niet altijd over roze | Brianna Wolfson | Uitgever HarperCollins | ISBN 9789402700794 | Publicatiedatum 6 mrt. 2018

 ...................................................................................................................   

Waar ik ga

Op het moment dat Freya haar stem verliest tijdens het opnemen van haar debuutalbum, wil Harun weglopen met de jongen van wie hij houdt en komt Nathaniel na een familietragedie aan in New York. De drie ontmoeten elkaar in Central Park waarna hun wegen niet meer scheiden. Door beetje bij beetje delen van hun verleden aan elkaar te onthullen, proberen ze samen de weg terug naar zichzelf te vinden.

Recensie - Ik ben ongeveer zes jaar geleden begonnen met recensies. Na bergen thrillers en romans, besloot ik een uitstapje te maken naar het Young Adult genre. Gayle Forman, met ’Als ik blijf’, was één van de auteurs die ik toentertijd las. Daarom vind ik het erg leuk, om nu opnieuw een roman van haar te mogen recenseren.

'Waar ik ga' volgt drie jonge mensen die strijden tegen stadsmentaliteit en hun eigen identiteitscrises. Een toevallige ontmoeting bewijst dat het 'delen van smart' echt meer brengt dan alleen rondzwerven door het onbekende.

Forman gebruikt een boeiende opbouw om de vreemde ontmoeting tussen drie heel verschillende karakters vorm te geven. Eigenlijk speelt het hele verhaal zich af in de loop van maar één dag, maar de personages worden psychologisch verder uitgediept, door flashbacks die op de achtergrond meer informatie geven.

Zoals de titel misschien al doet vermoeden, zijn de drie hun weg een beetje kwijt geraakt. De roman laat genoeg intieme details zien, om de band met de personages te versterken. Hoop en opbeurende sentimenten zorgen voor een bitterzoete mix. Enig nadeel? Het boek had iets dikker mogen zijn, om het drietal nog iets meer ruimte te geven hun verhaal te vertellen. Linda de Jong (Redactie HappyMOMs)

Waar ik ga | Gayle Forman | Overamstel Uitgevers – Moon |  ISBN : 9789048844777 | € 17.50 | Moon uitgevers | uitgave 20-04-2018

 

 

 ....................................................................................................................

 


Reacties

Plaats jij de eerste reactie?

Je moet inloggen voor het plaatsen van een reactie Log in of Word lid a.u.b.!