Follow us:

Vrije tijd / Boek, film & muziek

Wildplukken De buitenkeuken Recepten het hele jaar rond

Wildplukken kan altijd en overal. Tenminste, als je er verstand van hebt en passie hebt voor de natuur. Of je nou in de stad woont, op het platteland, in Nederland of in het buitenland.

Ik mocht al eerder op Terschelling meelopen, met de boswachter, en later tijdens de persreis naar Auvergne, met Christophe Anglade een berggids en naturalist. Sindsdien ben ik wildplukfan, daarom was ik erg nieuwsgierig naar dit boek.

Ook in Nederland wint wildplukken snel terrein. Behalve dat het voordelig is om te oogsten uit de natuur, is het vooral erg leuk om te doen. Mijn tuin staat inmiddels vol met munt en andere kruiden, maar ik struin steeds vaker de bermen en duingebied af op zoek naar bramen, bieslook en brandnetels, om lekkere gerechten te maken. En ik ben overduidelijk niet de enige wildplukfan, want Insta en Facebook staan vol met foto’s van groenliefhebbers, en ook bij de boekhandel is er steeds meer informatie over te vinden. Het boek ‘Wildplukken, De buitenkeuken - Recepten het hele jaar rond’ is hiervan een recent voorbeeld.

De natuur in en op zoek gaan naar eetbare planten, kruiden en bloemen is lekker aards. Als je goed kijkt, ontdek je een hoop eetbaar groen. Maar om het zelf te plukken, dat is iets anders. Want is het wel de goede plant en prikt hij niet? Terwijl ik buk en pluk, ruik ik ondertussen aan de stengels en de bloemen. Het smaakt een beetje naar… Ja, naar wat eigenlijk?

Gelukkig weten wildplukker Leoniek Bontje en voedingscoach Yvet Noordermeer er alles van.
In Wildplukken -De buitenkeuken vertellen ze je van alles over eetbare planten en de bereiding daarvan. Bella Thewes  zorgt voor mooie en herkenbare foto’s.

De foto's aan de buitenzijde deze collage zijn van:  Linda de Jong 

Het boek, heeft een mooie, natuurlijke cover. Ook de titel is precies wat het is, en waar het om draait in dit boek. Er staan in totaal meer dan 60 planten om te plukken, de medicinale werking per plant, tips en veel recepten in het boek. Bij iedere bloem, kruid, of plant volgen een tweetal recepten en twee mooie foto’s van het kruid (de bladeren, of de bloem) en één van het gerecht. Het boek volgt de seizoenen, dus je kunt in april meteen beginnen met ontdekken van kruiden en planten.

Na de inleiding, en de persoonlijke notitie van de auteurs, volgt een heldere inhoud. En een lijst met dingen waar je op moet letten bij het plukken. Het gaat niet alleen om waarschuwingen, als pas op voor brandnetels, vossen, of drukke wegen, maar ook om gedragsregels voor wild plukken met respect voor de natuur. (Mocht je na dit artikel heel enthousiast zijn, bedenk dan eerst dat wildplukken niet overal is toegestaan! Lees ook even de lijst van De KNVV door.

Ik ben dol op tuinieren en het geeft me rust. Niets aardser dan aan planten voelen. Alleen het ruiken en plukken maakt me al helemaal blij. Vorig jaar had ik al ontdekt hoe lekker vlierbessen zijn, maar in dit boek staan een hoop nieuwe verrassingen. Zo heb ik al minsten tien jaar een magnolia in de tuin, maar er werkelijk nooit aan gedacht om er siroop of azijn van te maken.

Daarnaast is het fijn om te weten om te weten waar het voedsel vandaan komt dat op je bord ligt. Wanneer ik naar het buitenland ga, vind ik het superleuk om zo lokaal mogelijk te eten, waarom zou je dat thuis dan anders doen? Ik woon in duingebied en het is heerlijk om alles wat om ons heen groeit en bloeit her te ontdekken.- Linda de Jong (HappyMOMs)

Leuk, lekker en leerzaam!
Wil je zelf ook eens op pad in de natuur om de fijne kneepjes te leren en planten te leren kennen? Je kunt je van april tot juli inschrijven voor een workshop wildplukken en koken. Ook heel geschikt voor bijvoorbeeld gastlessen op scholen, vakantieactiviteiten op kinderdagverblijven, bedrijfsuitjes of vrijgezellenfeestjes.

Kijk op Bewust Voeding voor meer informatie over de workshops 
Reacties

Plaats jij de eerste reactie?

Je moet inloggen voor het plaatsen van een reactie Log in of Word lid a.u.b.!