Follow us:

Vrije tijd / Huis & Tuin

6 tips voor een nette kinderkamer

“Ruim je kamer op!”, welke ouder gebruikt deze zin niet heel regelmatig? Hoe zorg je als ouders ervoor dat je kind zijn of haar kinderkamer netjes houdt? Lees hieronder 6 tips om de kinderkamer beter te organiseren.

1. Bekijk de kamer vanuit de ogen van je kind

Bekijk de kinderkamer eens vanuit de ogen van je kind. Kan je kind wel bij de boekenplank? Kan hij gemakkelijk de speelgoeddoos pakken? Het moet voor je kind gemakkelijk zijn om speelgoed of andere spullen te pakken en (misschien wel nog belangrijker) om op te kunnen ruimen. Gebruik bijvoorbeeld open kasten voor kleine kinderen en speelgoeddozen die op de grond staan.

2. Creëer slimme opbergruimte

Veel kinderkamers zijn klein en hebben weinig ruimte om alle kleding en speelgoed op te bergen. Handig om daarom te kiezen voor een halfhoogslaper of hoogslaper, zodat je ook de ruimte onder het bed slim kan gebruiken. Bij een hoogslaper kun je een heel bureau met flink wat opbergruimte kwijt en bij een halfhoogslaper heb je zeeën van ruimte om al het speelgoed van je kind in dozen op te bergen. Ook handig is een opberg- zitbankje of wat dacht je van een kledingkast met handige ruimte voor extra speelgoedbakken. Op de website van KidsGigant kinder- en tienerkamers vind je veel meer handige kinderkamermeubels.

3. Less is more

Vaak zijn kinderkamers een verzamelplaats van kleding die te klein is geworden, speelgoed die niet meer gebruikt worden, of andere spullen die nergens anders in huis passen. Voor een kind is het niet te doen om zo’n overvolle kamer netjes te houden. Kijk eens kritisch naar al die spullen en doe zoveel mogelijk weg. Laat alleen kleding in de kinderkamer die je kind ook daadwerkelijk nog past. Gebruik een “speelgoed bibliotheek” voor kleine kinderen. Speelgoed waarmee echt gespeeld wordt mag in de speelgoeddoos in kinderkamer, overig speelgoed wordt ergens in huis opgeslagen.  Ga eens in de paar maanden met je kind door de speelgoed bibliotheek en ruil met speelgoed uit de speelgoeddoos. Het voordeel is dat “oud” speelgoed zo ineens weer interessant wordt!

5. Label opbergruimte

Label alle dozen in de kinderkamer gaat heel erg helpen om de kamer netjes te houden! Maak bij kleinere kinderen foto’s van wat er in elke doos zit (bijvoorbeeld lego, tekenspullen etc.) en plak deze foto op de doos. Zo weet je kind moeiteloos wat in welke doos moet. Voor oudere kinderen kun je op elke label schrijven wat er in de doos, la, plank of kast zit.

6. Een opruimroutine

Het ene moment is de kamerkinder helemaal netjes en het andere moment lijkt het alsof de kamer ontploft is. Om ervoor te zorgen dat de kamer continue netjes blijfs is het slim om je kind te laten wennen aan een kort en simpel opruimtroutine.  In de ochtend het bed opmaken en de kleding in de wasmand stoppen en in de avond alle speelgoed terug in de dozen. Door dit elke dag te doen wordt het hopelijk wat gemakkelijker een opgeruimde kinderkamer te hebben en te houden!