Follow us:

Vrije tijd / Huis & Tuin

Negen tips voor een voorjaarsschoonmaak

Het voorjaar is al weer enige weken bezig, tijd voor de grote voorjaarsschoonmaak?

Zelf moet ik bij de voorjaarsschoonmaak altijd denken aan tante Gerretje, een oude bewoonster uit mijn geboortedorp. Tante Gerretje, een boerendochter, woonde alleen in een groot vrijstaand huis. Elk jaar aan het begin van het voorjaar deed zij de grote voorjaarsschoonmaak. Terwijl alle deuren en ramen in haar huis open stonden, werden alle spullen van hun plaats gehaald en schoongemaakt inclusief gordijnen, vitrages, vloerkleden en matrassen. Zoals tante Gerretje enige dagen over haar voorjaarsschoonmaak deed, zo doen wij dat tegenwoordig niet meer.

Hoe doen we tegenwoordig de voorjaarsschoonmaak? Lees hieronder negen tips voor een voorjaarschoonmaak van nu

1 Beloning en tijd

Om zo’n grote klus als je eigen voorjaarsschoonmaak te laten slagen, is het handig om je goed voor te bereiden. Zorg dus op de dag/dagen dat je gaat voorjaarsschoonmaken, dat je de tijd hebt en je handen vrij. Misschien kan een vriendin of familielid een dagje op je kleine kinderen letten? Plan je voorjaarsschoonmaak ook op een moment dat je niet doodmoe bent. Schoonmaken is altijd vermoeiend! Zorg dat je leuke muziek op de achtergrond hebt, en zorg ervoor dat je in je broodnodige pauzes jouw favoriete snack hebt klaar staan (ik werk zelf sneller met het vooruitzicht van een hazelnootgebakje bij de koffie).

2 Werk per ruimte

Zo voorkom je dat je spullen nog door het hele huis blijven slingeren en niet opgeruimd  zijn aan het einde van de voorjaarsschoonmaak.

3 Berg je winterkleren op

En haal je zomerkleren tevoorschijn. Wanneer je per zomer/winter-seizoen je kleding opbergt, gaat twee maal per jaar alle kleding door je handen. Je kunt dan ook direct nagaan of je die op te bergen winterkleren wel gedragen hebt, deze winter. Zat de winterkleding nog lekker en is die heel? Kapotte kleren die je niet meer gaat of kan herstellen kun je de deur uit doen. Ook kleren die gewoon niet lekker zitten en die je daarom niet draagt.

4 Berg je papieren op

Al tijden tegen uitpuilende postbakjes en opbergbakjes van je thuisadministratie zitten kijken? Nu is het moment om de bakjes uit te mesten en je administratieve papieren op te bergen dan wel weg te gooien. Check ook direct je lopende abonnementen? Lees je dat ene tijdschrift nooit? Zeg het nu op.

5 Werk met de klok mee per ruimte

Zo hoef je je niet elke keer af te vragen waar of je gebleven was met schoonmaken en maak je ook echt de hele ruimte schoon.

6 Kapotte en onbruikbare spullen

Check direct per ruimte of spullen kapot zijn. Ga je ze nog maken, kunnen ze gemaakt worden? Nee, hup de deur uit. Kom je spullen tegen die eigenlijk niemand in je huis meer gebruikt, hup de deur uit.

7 Haal alle meubels van hun plaats

En stofzuig en dweil goed op die plekken. Normaal gesproken doe je dat toch niet?

8 Was de spullen af die je weinig gebruikt

Zoals je gordijnen. Je hoeft nu niet direct al je gordijnen naar de stomerij te brengen maar laat de gordijnen uit bijvoorbeeld je huiskamer eens stomen of wassen. Een ander voorbeeld zijn de glazen in je keuken. Zet ze in je vaatwasser. Of wat te denken van de kussens van je bank, hup lekker in het sop ermee. Haal het putje van je wastafel los en maak die eens schoon.

9 Waar gaan je overtollige spullen en kleren naar toe?

Niet voor niets zijn er in veel plaatsen in het voorjaar rommelmarkten. Laat je kinderen hun overtollige speelgoed op Koningsdagvrijmarkten of 5 mei rommelmarkt verkopen. Voor de te klein geworden kleding weet je misschien een gezin bij jou in de buurt die je met deze kleding blij kunt maken. Oude boeken en tijdschriften worden met open armen ontvangen in verpleeghuizen (zolang die er nog zijn..). Op Marktplaats kun je ook veel spullen gratis te koop aanbieden. Als je weet dat jouw overtollige spullen bij anderen nog een mooi tweede leven krijgen, kun je er waarschijnlijk makkelijker afstand van doen.

Succes met je voorjaarsschoonmaak!

Geschreven door Ria Stikkelman van de HuishoudOrganizer

Meer lezen over het huishouden?

 

 

Reacties

Plaats jij de eerste reactie?

Je moet inloggen voor het plaatsen van een reactie Log in of Word lid a.u.b.!