Follow us:

Vrije tijd / Huis & Tuin

Ochtendspits bij druk gezin

Geschreven door Ria Stikkelman van de HuishoudOrganizer

Wie kent het niet het gejacht ’s ochtends om met  z’n allen op tijd met alle nodige spullen de deur uit te gaan?
Hier 9 tips om de ochtendspits goed door te komen:

ochtendspits1. Ontbijttafel

Dek ’s avonds alvast de ontbijttafel. Als je ook alle lunchtrommels en schoolbekers/flacons klaar zet, scheelt het je ’s ochtends tijd. Je koffiezetapparaat startklaar.

2. Tassen ’s avonds pakken

Pak ’s avonds je werktas in. Laat je kinderen ook hun schooltassen inpakken voordat ze gaan slapen. Hebben je kinderen de volgende dag sporten of andere hobby’s, laat hen ook die tassen ’s avonds inpakken. Iedereen zet zijn tassen allemaal klaar bij de voordeur.

3. Kleding ’s avonds klaar leggen

Bedenk ’s avonds al wat je de volgende dag gaan aantrekken. Laat je kinderen dit ook doen. Je kleine kinderen kun je hierbij helpen, grotere kinderen kunnen het  zelf. Het is handig om even met zijn allen op een weerapp de weersverwachting voor de volgende dag te checken.

Jonge kinderen willen nogal eens ’s ochtends van gedachten veranderen over welke kleren ze vandaag aan willen trekken. Stel de regel dat ze de kleren aantrekken die ze de avond ervoor met jou of je partner hebben uitgezocht en klaargelegd. Zo voorkom je discussies en verkleedpartijen die veel tijd kunnen innemen.

4. Vaatwasser ’s avonds aanzetten

Zet je vaatwasser ’s avonds aan voordat je gaat slapen. Zorg ervoor dat iedereen zijn lunchtrommeltjes en schoolbekers ook in de vaatwasser zet. Dan kun je je vaatwasser  ’s ochtends leeghalen om na het ontbijt de vuile ontbijtspullen erin te zetten.

5. Ontbijten in dagkleren

Hanteer de regel ontbijten in dagkleren zodat je na het ontbijten rust hebt.

6. Zelf kamer aan kant maken

Laat je kinderen voor het ontbijt zich zelf eerst aankleden. Daarna hun eigen bed open slaan, raam open zetten (als ze dit kunnen), pyjama op hun voeteneind leggen.

7. Tv mag als alles klaar is

Met kleine kinderen in huis wil een tv-beloning ’s ochtends nog wel eens helpen. Stel de regel dat je kind pas tv mag kijken als je kind klaar is met zijn ochtendspitstaken dus: gewassen, in dagkleren, enz. En dan lekker even naar Bob de Bouwer of Huisje boompje beestje kijken. Is je andere kind nog niet klaar met zijn taken? Moet je kijken hoe hard die gaat lopen om ook nog even tv te kunnen kijken!

8. Op tijd opstaan

Lukt het je ondanks alle bovenstaande tips niet om op tijd ’s ochtends iedereen het huis uit te krijgen? Sta wat eerder op.

9. Nieuwe routines

Wanneer deze tips voor een geolied huishouden nieuw voor je zijn, kan het even duren voordat je er zelf aan gewend bent. Voor een gewoon brein zijn nieuwe dingen niet meer nieuw wanneer je ze 42x hebt gedaan. 42x Is best veel, nl. ruim acht werkweken. En zoals het voor jou dan nieuw is, is het dat ook voor je huisgenoten. Geeft niet, gewoon mee beginnen en proberen vol te houden.

Ddduuusss…

Wil je  je dag kalm beginnen bereid dit ’s avonds voor samen met je huisgenoten. Dit geeft iedereen in huis extra rust. En je weet, rust in huis is rust in je hoofd. En dat wil toch iedereen! Succes met deze tips om ook jouw ochtendspits soepeler te laten verlopen!


 Meer lezen over het organiseren van het huishouden?

Reacties

Busymom
Auteur: Busymom | Geplaatst op: dinsdag, mei 20, 2014 21:01
Leuke en handige tips. Het is zeker de moeite waard om ze te proberen.
Linda
Auteur: Linda | Geplaatst op: woensdag, mei 21, 2014 08:48
haha, een hoop van de regels is hier gewoon, maar vooral dat vroeger opstaan blijft lastig. Groetjes, Linda
Huishoudorganizer
Auteur: Huishoudorganizer | Geplaatst op: vrijdag, mei 23, 2014 22:03
Bedankt Busymom voor je reactie. En ja Linda voor sommige mensen zijn veel regels nieuw, voor andere weer niet zo!
Mirremeid
Auteur: Mirremeid | Geplaatst op: donderdag, juni 5, 2014 16:28
Wat ook handig is bij schoolgaande kinderen die overblijven. In het weekend al het brood voor de hele week smeren en in plastic zakjes per 2 boterhammen (of naar behoefte)in de vriezer doen. 's ochtends hoef je voor elk kind alleen nog maar een zakje brood uit de vriezer te plukken en zodra het tijd is om op school te eten is het ontdooit en nog heerlijk vers!
Huishoudorganizer
Auteur: Huishoudorganizer | Geplaatst op: zondag, juni 15, 2014 22:27
Bedankt voor je tip Mirremeid! Handig!
Je moet inloggen voor het plaatsen van een reactie Log in of Word lid a.u.b.!