Follow us:

Vrije tijd / Huis & Tuin

Rust, Regelmaat, Reinheid plus één R van Ruimte

Het leven van een kind moet saai zijn, zei Toos eens, een moeder van een goede vriendin van me. Toen ze dit zei had ik zelf nog geen kinderen en vond dit wat raar klinken. Hoezo saai, je moet je leven toch leuk maken? Nu ik zelf sinds een aantal jaren moeder ben, begrijp ik deze uitspraak wel: de drie "erren" plus een.

rust regelmaat reinheid

De eerste R van Rust

Waar denk je aan bij rust? Niet te veel dingen moeten doen en wat je moet doen in een rustig tempo. Vooral niet hoeven jachten. Hoe kun je voor rust in je eigen huis zorgen?

Rust in slaapkamers kun je brengen door rustige kleuren op de muur en weinig dingen aan de muur. Speelgoed bij jonge kinderen in doorzichtige opbergdozen of manden.  Kleren in de klerenkasten met gesloten kastdeuren.  De spullen zoveel mogelijk aan de kant van de kamer tegen de muren, zodat er loopruimte overblijft zonder obstakels.  Liefst geen rondzwervende kleren en spullen op de vloer.

Blokkeer eens een weekend in je agenda, dus een weekend zonder  afspraken. Gewoon de dingen doen die je toch moet doen: eten, boodschappen, een spelletje met de kinderen, buiten wat bewegen of  lekker wat aanrommelen in je tuin. Tuintip: met kinderen bijv. tomatenplanten of zonnebloemen kweken. Vinden ze reuze interessant.

De tweede R van Regelmaat

Kinderen vinden het vaak fijn om te weten waar ze aan toe zijn. Hier in huis vinden we het prettig als we op zondag even de komende week doornemen.  Wie moet wat deze week overdag en ’s avonds doen?  Heeft een kind nog iets speciaals  voor school of hobby? Heeft een kind een feestje deze week?  Een weekplanner in bij voorbeeld je hal met alle afwijkende afspraken, zorgt ook voor rust.

Dagelijks volgens vaste patronen leven, dus met regelmaat, levert ook rust op zoals eten op vaste tijden.

De derde R van Reinheid

Een schoon en opgeruimd huis zorgt ook voor rust. Deze R spreekt voor zich lijkt me.

De vierde R van Ruimte

Deze R ben ik nog weinig of niet tegen gekomen. De R van ruimte die je aan je kinderen geeft. Waar kun je aan denken? Heb je jonge kinderen, dan vinden zij het fijn wanneer ze alleen in de huiskamer mogen spelen terwijl jij ook in de huiskamer een kop thee drinkt. Wanneer je kinderen de leeftijd bereiken dat ze op hun eigen kamer kunnen spelen, niet zomaar de kamer binnenstormen maar even aankloppen, niet continu aanwijzingen geven over wat ze nu moeten gaan doen, welk knutselwerk of welk spel.  Geef  je kind de ruimte!

Ddduuusss…

Heb je een hectische week achter de rug vol buiten het gewone vallende zaken, dan denk je vast en zeker ook aan Toos haar uitspraak: het leven van een kind moet saai zijn. Saaiheid betekent voorspelbaarheid, regelmaat, reinheid en ruimte en daarmee rust. En willen we dat allemaal niet op zijn tijd?

Succes met het toepassen van de vier erren:  de rust, de regelmaat, de reinheid en bovenal de ruimte!

 ©Ria Stikkelman van de Huishoudorganizer.nl  (juni 2014)

 Lees meer artikelen van Ria Stikkelman:

Reacties

Plaats jij de eerste reactie?

Je moet inloggen voor het plaatsen van een reactie Log in of Word lid a.u.b.!