Follow us:

Vrije tijd / Huis & Tuin

Ga jij deze maand voor een digitale detox!

Een avondje of zelfs een week zonder smartphone: voor veel mensen is het onvoorstelbaar. Toch zijn er moeders of gezinnen die de uitdaging aangaan. Lijkt jouw hand als vergroeid met je smartphone en zijn telefoon accessoires, of is je kind geen seconde weg te krijgen achter zijn tablet? Dan is het misschien wel tijd voor een digitale detox. Het mooiste: iedereen kan meedoen en je hebt vrij weinig tot niets te verliezen. Heb jij nog de nodige steuntjes in de rug nodig? Met deze 5 tips hou jij het met gemak een maand vol! 

Home is where the wifi is

De eerste en beste plek om te starten met een digitale detox is in je eigen huis. Hier zul je namelijk het snelst resultaat merken en kun je rustig aan opbouwen. Zet je smartphone bij wijze van test eens een avondje op stil of vliegtuigmodus. Op deze manier krijg je minder/geen prikkels binnen en is de verleiding minder groot om na het eten ‘even’ op je telefoon te zitten. Geniet van een avondje rust en een betere slaap. Voor je het weet is het bedtijd en het blauwe licht van je smartphone vermindert de aanmaak van melatonine. Grote kans dus, dat die appjes of mailtjes voor het slapengaan flink inhakken op je nachtrust. Wil je nog niet helemaal off grid? Dan is de bespaarmodus van je smartphone een mooie tussenweg. Op deze manier komen alleen SMS’jes en telefoongesprekken binnen.

Mobiele generatie

Kinderen kunnen erg verslavingsgevoelig zijn en zijn echte gewoontedieren. Grote kans dat die van jou zijn smartphone geen seconde uit het oog verliest. Geeft iemand in het gezin wellicht het verkeerde voorbeeld? Ga samen de uitdaging aan met een digitale detox in spelvorm. Bedenk leuke regels en een prijs voor de winnaar. Wie kan bijvoorbeeld het langste zonder smartphone?

Avondje uit? Smartphone uit!

Tijdens een avondje uit wil je alle aandacht krijgen van en geven aan je gezelschap. Onder het genot van een drankje en een goede maaltijd praten jullie eens flink bij. Eindeloos getuur op een smartphone sluit niet in dit rijtje aan. De oplossing? Alle smartphones duiken bij aanvang in een mandje op tafel. De eerste die op zijn smartphone kijkt betaalt voor straf een rondje cocktails!

Zorg je wel voor een opvallend OnePlus 3T hoesje? Je wilt natuurlijk niet met de smartphone van je buurman of -vrouw huiswaarts keren.

Van kwaad tot erger

Iedereen irriteert zich wel eens mateloos aan het smartphonegebruik van een ander. Bijvoorbeeld in het OV, in de rij van de supermarkt, tijdens een belangrijke afspraak of in bed. Heb je moeite om je toestel weg te leggen? Schakel je smartphone in deze situaties bewust uit of laat hem even in de tas. Leg je smartphone bijvoorbeeld in een andere kamer aan de lader of zorg voor een goed passende Google Pixel case. Hiermee voorkom je dat je gestoord wordt door notificaties of uit verveling ’s nachts je telefoon gaat checken.

Alles of niets

De doorgewinterde detoxer pakt het groots aan: een week lang alle schermen verbannen. Treden jullie als gezin in de voetsporen van vlogster Tanja Jess? Dan is het goed om te weten dat er een enorme bak aan tijd vrijkomt. Bedenk vooraf voldoende activiteiten om deze tijd volop te benutten. Zo genieten jullie als gezin optimaal van de extra aandacht en tijd voor elkaar. En dat is iets wat iedereen in deze koude maanden wel kan gebruiken.