Follow us:

Vrije tijd / Uitjes & reizen voor gezin

Aquitaine Naturisme: Gewoon bloot

Ooit had ik beweerd dat ik nooit in mijn blootje rond zou lopen; ik zou mezelf dan kwetsbaar opstellen en niet kunnen verbergen. Maar door een samenloop van omstandigheden en omdat ik een vriendin had uitgenodigd voor een wellness- en beautyarrangement - die achteraf natuurlijk bloot bleek te zijn, wat anders? - kon ik er niet onderuit.

1.

Nu zijn er mensen die het heerlijk vinden om tijdloos bloot rond te kuieren in de zon, en zo de zonnestralen, wind en water op hun huid te voelen zonder enige belemmering van een bikini of badpak, maar dat vind ik dus niet. Niets persoonlijker dan mijn blote velletje.

Waarom dan toch een stuk over naturisme?
Misschien heb ik wel geleerd, om pas nooit te zeggen, wanneer je alles weet. Inmiddels weet ik van goede vrienden, mensen uit mijn omgeving, en vele anderen dat naturisme veel meer is dan blootlopen alleen. Respect voor jezelf, elkaar en de natuur zijn de kernwoorden waar het om draait. Mijn eerdere bewering over verbergen zegt dus alles over mij, naturisten durven zichzelf juist bloot te geven en zijn ongehinderd door textiel of vooroordelen over de ander.

Veel naturisten hangen een natuurlijke levensstijl aan, met ideologische overwegingen
Verbondenheid met de natuur is zo’n overweging, en een idee van een gezonde geest in een gezond lichaam. Hoe ver dat gaat verschilt per mens, maar voor sommigen hoort daar ook bij dat je niet rookt en geen alcohol drinkt en soms geen vlees eet.

2.

Frankrijk naturisme
Frankrijk mag dan qua strand en organisatie het blootland zijn; Nederland heeft met 65.000 leden de grootste naturistenbelangenvereniging ter wereld. Bijna twee miljoen Nederlanders recreëren regelmatig in hun blootje. Wel zijn de mensen in de loop der jaren een stuk moderner en individualistischer geworden. De jongere generatie vraagt steeds meer om openheid. De campings mogen dan natuurlijker zijn aangelegd en meer begroeiing hebben, de mensen willen niet meer weggemoffeld worden op afgelegen terreinen. De buitenwereld mag het weten. De naturisme campings in Frankrijk spelen daarop in en worden steeds luxer.

Uit cijfers blijkt dat maar liefst één op de acht Nederlanders regelmatig naakt recreëert, dus toen ik een perslunch mocht bijwonen over Naturisme, in Aquitaine, dacht ik, waarom niet? Er zijn immers veel gezinnen die ook graag naakt recreëren. En Aquitaine, rijk aan kusten, bossen rivieren en bergen, is de plek waar natuur alom aanwezig is. Op tien grote stranden kun je in deze regio genieten. En veelal veilig, want in de zomermaanden zijn er strandwachten aanwezig.

De regio Aquitaine
Aquitaine is een regio in het zuidwesten van Frankrijk, met als hoofdstad Bordeaux.
Het bestaat uit 5 departementen: Dordogne, Gironde, Landes, Lot et Garonne en de Atlantische Pyreneeën (Pyrénées Atlantiques 64).

De belangrijkste stad van de regio is Bordeaux, het centrum van handel, politiek, en wijn. Maar ook door de musea en historische gebouwen, waarvan er een aantal op de werelderfgoedlijst van Unesco staan. Een paar belangrijke bezienswaardigheden zijn de basiliek Saint-Michel, het stadscentrum tussen Place de la Victoire en Place de la Comédie en de wijnpakhuizen langs de Garonne.

3.

Trend, comfort &luxe
In je blootje vakantie vieren wordt niet alleen steeds luxer. Het is ook een trend. In Aquitaine wordt het assortiment openlucht accommodaties dan ook steeds uitgebreider (denk aan ingerichte tenten, chalets, woonwagens, boomhutten en zelfs themaverblijven.) Er is het laatste jaar veel geïnvesteerd in luxe faciliteiten als golf, hammams, saunas, fitnesscentra en thalassotherapie. Deze locaties liggen aan de uitgestrekte stranden van Landes en Gironde, midden in de wijngaard of in de natuur van Périgord en Lot-et-Garonne.

Is naturisme ook voor kinderen?
Ja, juist voor kinderen. Kinderen hebben geen speciale gevoelens bij een bloot lichaam, het zijn perfecte naturisten.

4. 

Ga jij wel eens naar een naturistencamping of naaktstrand, in binnen-of buitenland? En wil je meer weten over Aquitaine? Bezoek dan de website  van Aquitaine toerisme

 

 

Tekst: Linda de Jong

Photo 2. credits: CAN-Euronat-Thalassothérapie-12 | CAN-La Jenny-Piscines-1 |CAN-CHM-Duvignau-Plage-2
Photo 3. credits: CAN-La Jenny-Vue aérienne-1| CAN-CHM-Duvignau-Parcaquatique-1 |  CAN-Arnaoutchot-CelineHamelin-Plage
photo 4. credits: CAN-Euronat-Piscine-2

 

 


Reacties

Plaats jij de eerste reactie?

Je moet inloggen voor het plaatsen van een reactie Log in of Word lid a.u.b.!