Follow us:

Vrije tijd / Uitjes & reizen voor gezin

Favoriete bed & breakfast in Nerac: Moulin Bapaumes

Vandaag leidt mijn persreis me naar de middeleeuwse renaissancestad Nérac, hoofdstad van de Albret en gelegen langs de oevers van de Baïse rivier en mijn favoriete bed en breakfast adres. De lucht is strakblauw en de temperatuur niet te harden.

Reizend door het prachtige Nouvelle Aquitaine van Frankrijk, val je van de ene verbazing in de andere. Het prachtige landschap, de eeuwenoude huizen, de kastelen, de natuur, de dorpjes; alles ademt de sfeer uit van rust, ruimte en authenticiteit.

“Je B&B voor de nacht is vlakbij,” bezweert Ann, mijn contactpersoon in de Albret. De locatie is werkelijk heel bijzonder. Als ik aankom, bekijk ik wantrouwig mijn navigatie. Wat? Waar? Vertwijfeld kijk ik naar het smalle paadje langs het water, dat omgeven is door een hoop groen. Past dat wel?

Mijn hoogtevrees maakt het me niet makkelijk, maar als ik een honderdtal meter later mijn auto veilig aan de kant heb gezet, kan ik alleen maar omhoog staren naar het huis dat voor me opdoemt. Mijn eerdere paniek slaat om in iets anders: ik ben terplekke verliefd op het huis. Het moet een grappig gezicht zijn. Eigenaar Daniel, die uit het open raam kijkt, staart terug. Het is een apart begin van mijn nacht in Moulin Bapaumes

Terwijl hij naar me toe loopt, is ook zijn verwarring van het gezicht af te lezen. We beginnen tegelijk te praten. “Hebben we een afspraak?” begint Daniel. “Nou,” begin ik beduusd, “ik kom een nachtje logeren.” “Volgens mijn persprogramma heb ik zo een walking dinner, met andere gasten.” Hij schudt zijn hoofd. “Andere gasten? Walking dinner? Nee, dat kan niet! Ik verwacht je namelijk pas volgende week.” Hij leidt me naar binnen en neemt mijn koffer over. Achteraf ben ik blij met het kleine misverstand. Misschien was ik hier anders nooit gekomen en ik had het echt niet willen missen. Aan tafel met een zeer goede, geïmproviseerde maaltijd lachen we er hartelijk om.

 

Een huis met geschiedenis
Het fantastische huis van Daniel en René met negen kamers, waarvan er vijf verhuurd worden, hoort bij een molen die dateert uit ongeveer de twaalfde eeuw. Rond dezelfde tijd stichtten een clubje mannen De Orde van Tempeliers: vrome monniken en meedogenloze strijders ineen. De Orde was rijk en machtig. Verbreid over heel Europa bezat zij kloosters en landerijen. Ook de molen werd eigendom van opeenvolgende ‘commandeurs’ van Tempeliers.

Zo rond 1800, na de Franse revolutie, werden het huis en de molen ver- of gebouwd.
Lees hier verder over de geschiedenis van het huis.

Er is heel wat bouwkunde en architectuur voor nodig om een ruïne om te toveren tot een prachtig huis, maar Daniel van Tonder en René Verheijen hebben het in 2013 tot in de puntjes uitgevoerd. Het huis stond al tijden leeg en was koud, donker en Spartaans. Ze hebben het daarom in z'n geheel eerst van elektriciteit en stromend water voorzien en er vervolgens een echt (t)huis van gemaakt. Een perfecte plek om een Chambres d’hôte te beginnen, dat inmiddels vol staat met door de jaren heen verzamelde huisraad, van meubels, schilderijen, boeken en kunst. Het ademt een ongedwongen, elegante sfeer uit, maar dan wel met een licht humoristische ondertoon. De B&B wordt met veel passie en hart en ziel gerund en de ontvangst en gastvrijheid maakt dat je er steeds opnieuw wilt terugkomen.

De vijf gastenkamers zijn echte blikvangers en hebben hun originele decoratieve elementen behouden. Robuust meubilair is gecombineerd met verfijnde details en eigentijdse, klassieke en barokke elementen. ’s Nachts, wanneer je de ramen en luiken op een kier laat, word je aan de ene kant in slaap gesust door het geluid van kabbelend water van de waterval, terwijl je aan de andere kant van het huis het geruis van de rivier hoort.

A Little Taste Of Paradise
Het uitgebreide verse ontbijt met zelfgemaakte jam (zo lekker) wordt geserveerd in de eetkamer, met uitzicht op de Baïse rivier, of in de paradijselijke tuin. En oh, die tuin… Het geruis van de rivier, bloeiende bloemen in alle kleuren, bomen, sommige vol heerlijk smakende rijpe vruchten. Daniel en René maken graag gebruik van mooie producten uit de regio, als de Blond Aquitaine koe, de pruimen van Agen, witte vijgen en Armagnac.

 

Ondanks dat de Tempeliers inmiddels verdwenen zijn, proef je de rijke geschiedenis van het huis en de omgeving overal in terug. Volg mijn voetsporen, of nog leuker, die van Marguerite d ‘Angoulême, Hendrik van Navarra, of Richard Leeuwenhart. 
Niet alleen is het goed voor te stellen hoe dat in het prachtige glooiende landschap geweest moet zijn, maar in de nog steeds middeleeuws aandoende dorpjes als Nérac, met een prachtig riviertje en leuke terrasjes aan het water, kun je je hart ophalen. De omgeving biedt allerlei mogelijkheden voor leuke uitstapjes en activiteiten. Denk aan musea, wateractiviteiten op de rivieren en meren, golfbanen, kunst en eetmarkten, paardrijden en (jazz)evenementen.

Ook zeker bezoeken!

  • Nérac- Château-Musee Henry IV – Opmerkelijk vanwege zijn zuidelijke galerij en harmonische arcades. Binnen zie en hoor je alles over de collectie archeologische vondsten uit het land van d'Albret en is er informatie over het hofleven in de bloeiperiode van Nérac. Voor je het weet heb je er zo’n twee uur rondgesnuffeld. letterlijk, want je neus doet ook mee! Meer info  
  • Saint Nicolas church- (zie foto links hierboven) Prachtige, lichte 18e eeuwse kerk in neoklassieke stijl. De torens, de muurschilderingen en de opmerkelijke glazen ramen van Joseph Villiet werden gerealiseerd in de XIXe eeuw. De kerk is sinds 1980 als historisch monument vermeld.
  • La Réole - Abdij, dorp en een van de oudste stadjes in Frankrijk, gebouwd door Richard Leeuwenhart.
  • Fourcés - Bastide met een gracht, geweldige plek om te lunchen en een van Les Plus Beaux Villages de France, oftewel de mooiste dorpjes van Frankrijk.
  • Larresingle - Bastide, fort en middeleeuwse wapenschilden, met diverse winkeltjes en restaurants.
  • L'Église Saint-Jean-Baptiste - Parochiekerk van St. John the Baptist Nomdieu. Wordt gesteund door de ruïnes van de voormalige commanderij van de Tempeliers. (Eind twaalfde, begin dertiende eeuw)
  • Condom - Hoofdstad van de Armagnac. Gotische kathedraal op de Camino de Santiago route een charmante stad.
  • Vianne - Bastide met muren en poorten.
  • Duras - Gerestaureerd kasteel en Spaans ogend, charmant dorpje met prachtig uitzicht op de Dura vallei.

 

Meer weten over Moulin Bapaumes?  Neem een kijkje op de website

Met het vliegtuig - Vanaf Amsterdam vlieg je naar Bordeaux of Toulouse / of van Rotterdam Den Haag Airport naar Bergerac en/of Bordeaux. Daarvandaan is Nérac nog ongeveer anderhalf uur rijden.

Met de auto - Zie hier de reiswijzer

Nuttig addres:    Office de Tourisme de l'Albret

Meer lezen over Nouvelle Aquitaine? Lees de reisverhalen van Linda op HappyMOMs

 

 

 

 #Bed en Breakfast #Reistips #spon #Travelblogging #Lot-et-Garonne #Nouvelle-Aquitaine #LoveFrance <3

 

 

 

 

 

Reacties

Plaats jij de eerste reactie?

Je moet inloggen voor het plaatsen van een reactie Log in of Word lid a.u.b.!