Follow us:

Vrije tijd / Uitjes & reizen voor gezin

Frankrijkblog: Gastronomie, cultuur en natuur in Nouvelle-Aquitaine

Tekst Linda de Jong

Het begint al met het prachtige landschap: altijd heuvelachtig, met wijngaarden zo ver je kunt kijken en met een altijd lekker klimaat. Frankrijk, het land met de magische combinatie van gastronomie, cultuur en natuur.

Maandag 19 juni 17
Er wordt wel gezegd dat je in Frankrijk moet verdwalen om alle mooie plekjes te ontdekken en dat lukt wonderwel goed dankzij Tom, mijn navigatiesysteem. Tom komt meteen tot de essentie en zet me bij Lède af, maar wel zonder de Bou ervoor. De vijfendertig minuten vanaf Aéroport de Bergerac duren zo ineens een stuk langer. Toch maar even appen!

‘’Help, waar ben je?’’ Het nuchtere Nederlandse antwoord maakt me aan het lachen. ‘’Ik sta onderaan bij de weg!’’

Na enig rondrijden, zie ik haar ranke postuur. Karen Kommer staat me in haar zwarte jurkje op te wachten en ondanks dat ze al een tijdje in de volle zon moet staan, lacht ze me vrolijk toe. Aankomende tweeënhalve dag ben ik te gast op het prachtige Boulède. Een goed onderhouden en kleinschalig vakantiedomein in het dorp Le Mayne de Boulède. Een plek waar je met je hele gezin op vakantie kunt, zonder grote complexen of animatieteams. Hier vind je kwaliteit, persoonlijke sfeer en authenticiteit. En misschien het belangrijkste:
hier voel je je echt welkom.

Homes made with love
Rolf, Karen en hun drie dochters wonen inmiddels zo´n dertien jaar in Frankrijk en beschikken over een tomeloze energie. Al hoppend tussen Bordeaux en Boulède Monflanquin, hebben ze samen een prachtig plekje gecreëerd waar vijf oude streekhuizen, met oog voor (oude) details en liefde, zijn omgetoverd tot prachtige vakantievilla’s. Twee van de vijf woningen zijn bovendien aangepast voor o.a. minder valide gasten. Daarnaast zijn ze bezig met een nieuwe B&B. Eigenlijk zou ik het liefst neer willen strijken op een van de vele relaxplekjes van dit park, maar mijn drukke programma wacht onverbiddelijk. En ook dat is een aanlokkelijk idee, want er is zoveel te zien in deze regio. Ik ben hier maar twee dagen, een volle week in totaal, maar eigenlijk is dit een streek om langzaam te ontdekken. Er zijn zoveel mogelijkheden. Waar zal ik beginnen? Het blijft me parten spelen deze persreis. 
Meer weten over Boulède? Neem een kijkje op de website

Voor wie de omgeving niet kent! Lot-et-Garonne maakt deel uit van de regio Nouvelle-Aquitaine. Karen zal me de eerste dagen tevens gidsen en daar ben ik heel blij mee, want ik ben niet zo’n held in de auto. Ja ik weet het, dat klinkt een beetje raar als je regelmatig naar het buitenland reist om verslag te doen. De rollende heuvels en slingerwegen zijn een prachtig decor voor de reisverhalen, maar doen mijn hoogtevrees geen goed. Karen weet als geen ander de leuke plekjes en details te vertellen. Daarom sta ik mijn auto deze dagen graag af aan haar om ze samen te bezoeken. Ondertussen kletsen we heel wat af.

 

In de departementen Lot-et-Garonne en Dordogne vind je veel middeleeuwse ‘bastides’ met prachtige dorpskernen. Het eerste dorp dat we bezoeken is natuurlijk Monflanquin. De vesting is gesticht in 1256 en staat geklasseerd als een van de mooiste dorpen van Frankrijk. Het dorp draagt veel herinneringen mee aan het verleden, waaronder het huis van de Zwarte Prins (kleinzoon van Edward I) met zijn tweelingvensters. Verder het centraal plein, Place des Arcades, omzoomd met zuilengalerijen, middeleeuwse voetgangerssteegjes met eeuwenoude huizen brugjes en een gotische kerk en nog veel meer.

Janouille, nar, of beste leraar?
Na een kleine pauze, op het terras bij Restaurant Le Jardin, waar we het meest heerlijke ijs ooit eten, wordt mijn aandacht getrokken door een wat ongewone, lokale verschijning, Janouille, de bastaardzoon van koning Henry IV. Zijn belletjes rinkelen vrolijk bij iedere stap. Samen ontdekken we de geschiedenis van Monflanquin en de Bastide. Zijn uiterlijk mag dan ouderwets aandoen, zijn humor en scherpheid zijn dat zeker niet. Dit is de meest leerzame, interactieve rondleiding ooit en ik geniet oprecht van de grapjes en lekkernijen die hij ondertussen uit zijn knapzak vist. De man is een geboren verhalenverteller en hij neemt ons mee in een avontuur vol musketiers, pelgrims, bedelaars, kardinalen en troubadours. Meer informatie op de website 
Zie hier ook de data voor theater voorstellingen van 2017

 

Kidsproef - Karen, fladdert glimlachend om mij heen, met haar mobiel aan haar oor (cou cou) en al zwaaiend naar bekenden trekt  ze me ondertussen het volgende programma item binnen. Hoera, meer geschiedenis in Musée des Bastides, met interactieve zalen, gewijd aan de oprichting van de nieuwe steden (Bastides) in de middeleeuwen, die in het zuidwesten van Frankrijk werden gecreëerd in de dertiende en veertiende eeuw. Leuk, informatief en interactief, met audio- en video (in het Frans) voor kinderen en ouders. Vraag een Engelstalige gids om uitleg. Het maakt het rondje nog leuker. Meer informatie: Bastide Museum / toerist Centre place des Arcades 47150 Monflaquin.


s Avonds keren we na een snelle duik in het zwembad, terug naar Restaurant Le Jardin. Dit maal om er te dineren. We zijn wat later dan gepland, maar worden alsnog hartelijk ontvangen met een heerlijk aperitief. Gelukkig hebben we ons als excuus mooi uitgedost. Je kunt goed en betaalbaar eten in deze regio, maar het is vooral de entourage die voor het extra zorgt. Het eten is wederom heerlijk.  Met kraakverse oesters kan de maaltijd sowieso niet meer stuk. Meer informatie 

Dinsdag 20 juni 17 - Parc en Ciel Moulin de Courrance
Na een goede nachtrust, staat er vandaag een sportief familie-uitje op het programma. Maar niet voordat we eerst lekker gezamenlijk ontbijten. De bakker stopt elke dag verse (stok)broodjes en croissants in de Voiture à pain, een broodauto, waaruit de gasten van Boulède hun bestelling kunnen halen. 

Het klimparcours is in het bos dus (ook met warm weer) een ideale (schaduw)plek om lekker actief bezig te zijn met de kinderen en de broodjes er weer af te klimmen en klauteren. Er zijn verschillende boomparcours, voor klein en groot. Lang en kort, met meer en minder uitdagingen. De kinderen krijgen eerst duidelijke instructies en het parcours is goed georganiseerd. Daarnaast zijn er ook een midgetgolfbaan (die een klein verfbeurtje kan gebruiken, maar nog steeds leuk is) en een natuurlijk zwembad te vinden.  Meer informatie op de website 

 

Buitengewoon lekker
We lunchen bij Le Palissy in Lacapelle Biron, waar je uitkijkt op een pleintje met monument. De eigenaar blijkt Nederlander te zijn. We bestellen al pratende "Côtelette d'agneau" (lamskoteletjes) met "Salade du chef”. Of we misschien "Entrecote Fumée" willen proberen voor dezelfde prijs? We blijven bij de cotelettes, maar hij trakteert ons tussendoor stellig op een extra bordje Entrecote.
“Met de complimenten van de chef kok’’. Hij heeft het namelijk net zelf gerookt en is nog vol passie over het mooie streekproduct en dat moet natuurlijk geproefd worden! De chef komt even later polsen. ‘Lekker?’ vraagt hij. Ik steek mijn neus erin en prik een extra vorkje. Heerlijk! Meer info op de website 

Ridders en jonkvrouwen op Bonaguil Castle
Je kunt heerlijk wandelen en fietsen in dit gebied. Er zijn verschillende routes te vinden die je kunt openen op je mobiel of gps. Omdat ik ook een hoop foto’s wil maken, beperken we ons tot een korte wandeling en bezoeken we het kasteel. Maar het schuurt wel een beetje, want er is buiten ook zoveel te zien en doen. Er is tijdens de persreizen altijd een te kort aan tijd, ook tijdens de individuele persreizen. Maar dat is ook typisch Nederlands, denk ik nu, want ik moet de eerste Fransman met haast nog tegenkomen.

Zodra je de toegangspoort  van Bonaguil betreedt, verkeer je in historische sferen. Echt een kasteel zoals je ze ziet in sprookjesboeken. Het kasteel werd volledig verbouwd op het einde van de vijftiende en zestiende eeuw door Bérenger de Roquefeuil, die bekend stond om afpersing en bruut geweld. Natuurlijk kwamen de boeren en buitenlui in opstand, waarna hij militaire verbeteringen aanbracht en het kasteel in een machtige burcht veranderde, om van daaruit alle aanvallen de kop in te drukken. De naam komt van bonne aiguille en refereert aan de defensieve locatie: een steil, rotsachtig uitsteeksel, waar het kasteel op is gebouwd. Het duurde veertig jaar, maar het werd sindsdien nooit belegerd en de burcht bleef intact tot aan de revolutie. Toen werd het helaas gedeeltelijk gesloopt. Vandaag de dag is het nog steeds een machtig indrukwekkende plek. Alle muren, kantelen en torens staan er nog en het verhoogd terras biedt een spectaculair uitzicht over het kasteel en de lokale groene, heuvelachtige omgeving. In de zomer is er een speciaal programma voor kinderen.

Heel bijzonder is het “spiraal” plafond en de opslagruimten en grotten onder het kasteel, die gebruikt werden voor opslag en defensie. Wie zegt dat geschiedenis saai is? Kijk voor meer informatie op de website

Gastronomische eetmarkten - Dit is er eentje van het lijstje 'Altijd al eens willen doen!'
’s Avonds gaan we met alle gasten van Boulède eten in het naburige dorp Paulhiac, waar een heuse eetmarkt, annex dorpsfeest (lees traditionele boerenmaaltijd) wordt gehouden. (zie foto hieronder).
We zitten met bijna honderd mensen aan lange tafels, waar lokale boeren en bedrijven hun producten verkopen. Ik voel me met het bordje vers gegrilde kip, gebakken aardappelen, salade en geitenkaas alsof ik in een Franse reclamespot ben beland. Wat een leuke manier om locals te leren kennen en wat te oefenen met de Franse taal.

Lees hier ook het stuk over Avondmarkten in de Dordogne dat Karen op Frankrijk.nl schreef 

Marquerites detente en route
Woensdag, mijn laatste ochtend op Boulède sta ik ingepland voor een relaxation massage bij Mariëlle Spee, die met haar omgebouwde foodtruck langs komt op campings en andere vakantieadressen in het zuiden van de Dordogne en Lot-et-Garonne. (zie foto hieronder). 
Na een onderhoudend praatje, heeft ze binnen de kortste keren mijn weerspannige lijf onder controle en weet ze iedere knoop in mijn lijf te vinden. Helaas ben ik hier te kort om helemaal te ontstressen, maar voor iedereen die hier zijn vakantie doorbrengt! Niet vergeten!  
De massage duurt anderhalf uur en kost € 95. Te bespreken op het park, of op de website

Mariëlle heeft ook een salon in Nijmegen en Utrecht. Maar deze dame is met recht flexibel te noemen, want op afspraak komt ze ook met haar truck bij je thuis of bedrijf. Vanaf september (17) tot mei 2018 toert ze door Nederland. Zie data: 24 t/m 29 september * 6 t/m 11 november * 16 t/m 23 december * 5 t/m 10 februari * 25 t/m 30 maart * 7 t/m 12 mei

Met veertig graden en nog kleverig van de olie gaan we op pad naar Penne d’Agenais. Mijn koffer in de achterbak, want mijn volgende logeeradres is te vinden in Villeneuve-sur-Lot. Maar voor we er heen gaan, doen we nog twee dingen. Rondneuzen in het plaatsje en samen lunchen in Le Bombecul, waar de eigenaar niet alleen een kunstwerk maakt van het eten, maar ook in het atelier dat op vijf minuten loopafstand te vinden is. Intrigerend en vooral lekker. Meer informatie op de website 

 

Weten hoe het verder gaat?

Binnenkort deel twee in Frankrijk Aquitaine.

 

Meer informatie over Lot-et Garonne 
Comité Départemental du toerisme de Lot-et-Garonne op de website 

#Persreis #Spon #Frankrijk # Regio #NouvelleAquitaine #Reistips #LoveFrance

 

 Lees hier het reisblog van Linda over naturisme in Aquitaine