Follow us:

Vrije tijd / Uitjes & reizen voor gezin

Het belang van reizen met kinderen

"Zijn we er al bijna?"

De vraag die ouders, zeker tijdens een lange autoreis, tot waanzin kan drijven. De meeste Kinderen houden nou eenmaal niet van autorijden. Menig ouder ziet als een berg op tegen een lange autoreis met kinderen. Maar is het dat uiteindelijk allemaal waard als het gaat om reizen? Het antwoord is: Absoluut!

Toegegeven, het is vaak best een uitdaging - En eigenlijk is er gewoon geen ander alternatief voor reizen. Ja, thuisblijven, maar dat is een gemiste kans als het gaat om kinderen ervaring op te laten doen, waar ze de rest van hun leven profijt van hebben. Niet alleen is reizen met kind(eren) de beste manier om samen een band te smeden, het biedt onvermijdelijk een scala aan leermoment waar je je op voorhand niet op kunt voorbereiden.

Onderneem veel - Kinderen leren zoveel meer door dingen zelf te ondernemen met hun ouders, in plaats van te luisteren naar hoe anderen het doen. Ze ontmoeten onvermijdelijk andere mensen. Mensen uit andere steden en staten die niet alleen een andere taal spreken, maar er ook anders uitzien dan zij en zich anders gedragen. De normen en waarden van het leren omgaan met verschillende soorten mensen is van onschatbare waarde. Maar denk ook aan praktische zaken, als; door de douane rijden, inchecken, geld wisselen en omrekenen, tent opzetten, boodschappen doen enz.…

Goede voorbereiding! Denk aan vroeger - Pak je fotoboek er bij van vroeger. Wat vond je als kind? Wat waren de meest bijzondere vakanties en wat maakte ze onvergetelijk? Weet je nog hoe lang het duurde in de auto op de achterbank. Wat deed je toen om de tijd te doden?

Een paar tips, om een lange autoreis zo aangenaam mogelijk te maken en te houden:

  • Reken erop dat je anderhalf tot twee keer zo lang doet over je route Reizen met kinderen duurt gewoon meer tijd. Wat niet alleen de ‘schuld’ van de kinderen is, maar ook het gevolg van bijvoorbeeld fileleed.. Stress is niet echt sfeer verhogend, dus bekijk thuis alvast de stand van zaken op de weg, of op het vliegveld. Door je verwachtingen al voor vertrek bij te stellen, voorkom je het gevoel dat je ‘het niet gaat halen’.
  • Versoepel de regels tijdelijk- In een auto is er relatief weinig ruimte en je kunt er niet rennen. Houd daar rekening mee en doe niet te moeilijk als alles niet meteen lukt en er af en toe wat op de grond valt. Gelukkig is er nu juist veel tijd om op een schermpje te kijken. Laat ze voor deze keer dan ook maar lekker. Probeer je niet druk te maken om plaspauzes en irritante vragen. Zijn we er bijna? Is het nog ver? *Leuke tip is om wat als oudere kinderen zelf op Google Maps, of op de app te laten kijken waar ze zijn en hoe ver het nog is.
  • Neem voldoende eten en drinken mee - Er wordt heel wat afgegeten onderweg. Denk aan broodjes, maar ook aan kleine dingetjes die je makkelijk uit kunt delen, zoals: rauwkost (tomaatjes, stukjes komkommer, worteltjes), stukjes kaas of worst, chips, fruit (bijvoorbeeld druiven) of gedroogde vruchten (rozijntjes, abrikozen), en (vooruit het is vakantie) snoepjes!
  • Zorg altijd voor natte doekjes en papieren zakdoeken - Met kinderen kun je er niet genoeg bij je hebben. Voor je het weet plakt alles aan elkaar, of gieten ze een pakje drinken over zichzelf heen. Maak je niet druk, maar zorg dat je een schoon shirt bij de hand hebt en maak handen, gezicht, snotneuzen, autostoeltjes, speelgoedje schoon met een doekje. Daarnaast is het ook handig om gebruikte bordjes mee af te nemen, eventuele vette zonnebrillen, of schermpjes mee schoon te maken.
  • Neem een portable dvd-speler of laptop mee - Handig voor de kinderen, maar ook voor de ouders als ze even pauze willen houden. Neem een stapeltje favorieten dvd’s mee, en een paar nieuwe (je kunt ze ook lenen bij de bibliotheek.) En voor je het weet ben je gewoon over de grens! Denk er wel aan een adapter of power bank mee te nemen, waarmee je je apparatuur onderweg kunt opladen. Je vergeeft het jezelf nooit…

Voorpret - Lees alvast over de plaatsen die je wilt gaan bezoeken met de kinderen. Hoe meer je ze betrekt bij de planning, en het kiezen van de uiteindelijke bestemming hoe spannender (en leuker) ze het zullen vinden. Dit zal niet alleen helpen bij de ontwikkeling van hun gevoel van eigenwaarde, het doel zal ook zitten in het oefenen van beslissingen nemen en de gevolgen daarvan. Met een beetje (bij)sturen zorg je dat iedere keuze een goede zal zijn.

Op deze manier, zal je iedere reis van jullie samen om kunnen zetten in een boeiende ervaring waar je achteraf met veel plezier op terugkijkt. Niet alleen in het (online) fotoboek, maar ook om in je hart mee te dragen (en weer door  te geven aan de (mogelijke klein)kinderen.