Follow us:

Vrije tijd / Uitjes & reizen voor gezin

Wildpark Het Domein van de grotten van Han

Toen ik een uitnodiging kreeg om het Domein van de Grotten van Han te bezoeken, en daarbij het Wildpark ook op het programma zag staan, was ik meteen enthousiast. Ik had namelijk gelezen dat je, in het hartje van het wildpark, kunt slapen naast de beren.

De pelsjagersnacht in een rustieke hut, gaat helaas niet door, maar in ruil daarvoor krijgen we een heerlijk hotelbed aangeboden en een rondleiding door het wildpark. Ik ga de speciale rondleidingen (waaronder het slapen naast de beren ook valt) wel in de gaten houden, want er zit een hoop leuks bij. Denk ook aan een Bierroute,  Schemeravonden in het wildpark, een Foto Safari en meer.
Wie weet, doe ik daar ook nog eens verslag van!

Over Het Wildpark
''Te voet of met de Safari car?" vraagt Kim, de gids van het park. Maar eigenlijk geeft ze meteen aan dat te voet prettiger is, als we de Europese ‘Big Five’ ook echt willen spotten. Natuurlijk willen we de beestjes graag zien, maar het is ook absoluut geen straf om rond te lopen in het prachtige natuurgebied. De dieren leven in hun natuurlijke habitat en hebben de neiging om op te gaan in de omgeving. Maar ondanks dat ze meester zijn in verstoppen,  zien we ze (anders dan bij een safari in Afrika) allemaal.

De big five: De wolf, de bruine beer, de lynx, de Europese bizon en de veelvraat. 

We zien ook nog een hoop andere dieren, als: het przewalskipaard, gieren, herten, ezels en nog veel meer. In het wildpark staan bij de verblijven borden met allerlei informatie over de diersoort in het algemeen. De observatie- en uitkijkpunten, en de loopbrug door de bomen, maken de wandeling afwisselend en aangenaam voor groot en klein.

Op het moment dat wij er zijn (vlak voor de meivakantie) lijkt het wel of we de enige zijn in het wildpark. Dat is uniek en ik geniet met volle teugen van de dieren, de afwisselende flora en fauna, en de rust. Het is licht regenachtig, dat zie je op de foto's, maar het maakt de pret er niet minder op. Af en toe schalmen de kreten (burlen) van de herten dwars door het verhaal van de gids.

 

Het grote ontstaan
Het is bijzonder om te horen, hoe (de 250 hectare natuur) het wildpark is ontstaan door het Massif de Boine en de vallei van de Lesse samen te voegen. Hierdoor is de mogelijkheid ontstaan om op een heel natuurlijke manier de dieren te observeren. De dieren komen ook allen uit de directe omgeving en hebben het goed. Het wildpark zorgt dat de dieren niet teveel gestoord worden en houden de fokprogramma's goed in de gaten. 

Behalve de uitgestrektheid van het gebied, spreekt ook het uitzonderlijke landschap, zoals de afgrond van Belvaux tot de verbeelding. De rivier de Lesse verdwijnt hier in het gat, om 1100 m verderop opnieuw aan de oppervlakte te verschijnen.  Een echt natuurmonument om naar uit te kijken, want je kunt de afgrond alleen hier zien. Speleologen zijn er onlangs in geslaagd de hele onderaardse loop van de Lesse in kaart te brengen.

Dat klinkt spannend toch? Heb ik je al gezegd dat het Wildpark, of eigenlijk het hele Domein van de grotten, zeer de moeite is?
Nou, bij deze: Ga het zien!

 

Ook leuk om te doen!

Meer weten over het Wildpark?
Neem dan een kijkje op de officiële website

 

 

Reacties

Plaats jij de eerste reactie?

Je moet inloggen voor het plaatsen van een reactie Log in of Word lid a.u.b.!