Follow us:

Kinderen / Allerkleinsten (0-4 jr)

Doe-het-zelf-pretecho’s thuis

Weet je het nog, de eerste echo in het ziekenhuis? Voor velen het meest bijzondere moment van de zwangerschap. Hét moment dat je het hartje ziet kloppen en je zwangerschap wezenlijk wordt ...

Eigenlijk zou je dat gevoel veel vaker willen hebben. Even een inkijkje in je buik om je gerust te stellen, of gewoon omdat het zo leuk is om je baby te spotten op de echo.

Binnenkort is dat mogelijk!
In september zal het Nederlandse bedrijf ‘BabyWatcher’ het eerste thuis echoapparaat ter wereld op de markt gaan brengen: de Babywatcher.

Het apparaat is een 2D realtime-scanner. Je sluit hem via een USB-aansluiting aan op je laptop of computer, en tadah!!!…  je ziet je kindje op het scherm

Voor wie?
De scanner is bestemd voor zwangere vrouwen die niet naar het ziekenhuis willen, maar gewoon ontspannen thuis (niet-medische) scans willen maken gedurende hun zwangerschap. De scanner biedt de mogelijkheid tot het opslaan en delen van de foto’s en filmpjes met familie en vrienden via social media. Mogelijkheid om het kindje op te meten, of diverse variabelen als bloeddruk, hartslag na te kijken is er niet. Het apparaat is puur bedoeld voor thuisgebruik en plezier.

Maar… Is het wel veilig?
Absoluut, zegt het bedrijf, want het gaat via geluidsgolven. Er is uitvoerig onderzoek gedaan en de techniek die is gebruikt, is dezelfde als die wordt gebruikt in ziekenhuizen. Toch zit er een soort tijdslot op met het oog op de veiligheid van moeder en ongeboren kind. Zo kan het maximaal drie keer per dag tien minuten worden gebruikt. Door een tijdslot kan deze grens niet worden overschreden.

Voor de volledigheid
Er is wel degelijk ook kritiek op het apparaat. Verloskundige en ook politici zetten vraagtekens bij de ultrageluidsgolven. We weten nog helemaal niet wat die doen. We weten dat ze het weefsel verwarmen, maar niet wat de lange termijn effecten ervan zijn. Daarom blijft voorzichtigheid geboden. Ook kun je iets zien wat je niet goed kunt plaatsen. Naast de SP, willen ook PvdA, GroenLinks en CDA opheldering van de minister over het apparaat.

Het zelf echo's maken is trouwens niet helemaal nieuw. Al in 2011 was het mogelijk om de MobiUS ( via een USB-kabel) op de telefoon aan te sluiten en met speciale software beelden te bekijken terwijl de echoscoop over de juiste plek bewogen werd. Inmiddels is de kwaliteit wel een stuk verbeterd en is het goedkoper geworden om te huren. Tegenwoordig kun je ook via sommige geboortecentra en kraamzorg een draagbare echoapparaat huren. Vergelijk de mogelijkheden. 

Hoe en waar huren?
De scanner kan worden gehuurd via www.mybabywatcher.com  Dit betreft een pre-order (de Babywatcher wordt volgende week gelanceerd) of via babyspeciaalzaken op weekbasis (één of meerdere weken is mogelijk) vanaf 16 weken zwangerschap. De huurprijs voor 1 week huren bedraagt (indicatief) € 69 incl. btw incl. het verzenden en weer ophalen bij de consument in Nederland, België of Duitsland.

Zou jij de thuisscanner huren als het uitgebracht wordt? Praat mee!
Reacties

Plaats jij de eerste reactie?

Je moet inloggen voor het plaatsen van een reactie Log in of Word lid a.u.b.!