Follow us:

Kinderen / Op basisschool (4-12 jr)

Hoe zorg je dat je kinderen ook meehelpen in het huishouden

Je huis is straks helemaal tip-top, met hulp van jouw eigen super schoonmaak team: je eigen kinderen! Als je wilt dat je kind later meehelpt met het huishouden, dan kan je daar met de opvoeding het beste zo vroeg mogelijk mee beginnen.

Opruimen is vaak een bron van ergenis tussen ouders en kinderen, die tot menig ruzie leidt. Toch kun je kinderen niet vroeg genoeg stimuleren om ze te leren hun eigen troep op te ruimen. Tijd om er iets aan te doen dus, want voor je het weet is je pas opgeruimde huis oorloggebied van de kinderen, waar zakjes snoep, kleding (als pasgevallen lijken) en speelgoed als vaandel op een berg chaos prijkt.

Tips om van je kinderen echte helpers te
maken

  • Laat je kind al vanaf dat hij 2 jaar is meehelpen met kleine klusjes in het huishouden. Jong geleerd is oud gedaan!
  • Maak van de huishoudelijke taken een leuk spelletje. Doe bijvoorbeeld een wedstrijdje wie de meeste slingerende kledingstukken kan vinden of laat je zoon de juiste sokken bij elkaar zoeken. 
  • Zorg ervoor dat alle spullen een eigen plek hebben. Plak een grote foto van lego op de bak waar het lego in moet. Je kind zal de foto herkennen, waardoor het opruimen voor hem een stuk makkelijker én leuker wordt. 
  • Deel een grote huishoudelijke klus op in kleinere taakjes. Je kind vragen om zijn hele kamer op te ruimen kan hem of haar gelijk afschikken. Vraag daarom bijvoorbeeld eerst om alle poppen op te ruimen en daarna om alle papieren op een stapel te leggen. Plan iedere dag vijf minuten kamer-opruim-tijd in 
  • Doe huishoudelijke klussen samen met het hele gezin. Opruimen en schoonmaken kan, als je het goed aanpakt, ook quality time voor het gezin betekenen. Doe de muziek aan, geef iedereen een eigen taak en voor je het weet is het hele huis in een kwartier weer op orde!

     


Reacties

Marie
Auteur: Marie | Geplaatst op: donderdag, december 26, 2013 12:56
Maak er een wedstrijdje van!
Linda
Auteur: Linda | Geplaatst op: maandag, januari 13, 2014 19:56
Ik heb zelf vroeger nooit iets hoeven doen thuis. Ondanks dat kan ik alles prima ;) Mijn kinderen hoeven ook bijna niets te doen. Af en toe wat rommeltjes achter hun kont opruimen, maar verder doe ik alles. Dat doe ik graag, ik heb het ook zoals ik het zelf wil. En ze weten heus wel hoe alles werkt. Resultaat: ze willen evenzogoed soms helpen met dingen zoals stofzuigen, poetsen of de afwas. Bakken doen we ook veel voor de lol. Verder is mijn idee juist dat kinderen kind moeten kunnen zijn. En schoonmaken leren ze heus wel als ze ouder worden.
Naomi1980
Auteur: Naomi1980 | Geplaatst op: maandag, januari 26, 2015 16:57
Goede tips , daar kan ik ook wel iets mee .
Angelica
Auteur: Angelica | Geplaatst op: zaterdag, augustus 22, 2015 17:48
Nou ik ben vroeg mee begonnen toen de jongens kleine was deed alles maar nu zijn ze een stuk ouder doet ze niets meer in huis
Angelica
Auteur: Angelica | Geplaatst op: zaterdag, augustus 22, 2015 17:48
Nou ik ben vroeg mee begonnen toen de jongens kleine was deed alles maar nu zijn ze een stuk ouder doet ze niets meer in huis
Je moet inloggen voor het plaatsen van een reactie Log in of Word lid a.u.b.!