Follow us:

Kinderen / Volwassen kinderen (17+ jr)

Je kind op kamers: de kosten

Je kind gaat het huis uit en op zichzelf wonen. Ineens komen er allerlei kosten bij: elke maand moet er huur betaald worden, en wat dacht je wat het inrichten van een nieuwe kamer/appartement kost? Alles over de kosten van op kamers wonen.

Kamerhuur

De belangrijkste kostenpost van je kind wanneer deze uit huis gaat wonen is waarschijnlijk de huur. Gemiddeld betalen studenten €325 per maand aan huur, maar als je in het centrum van Amsterdam gaat wonen kan die huur soms wel oplopen naar €500 per maand. Zorg ervoor dat je kind nooit teveel betaalt voor een kamer door in de gaten te houden wat een redelijke huurprijs voor een woonruimte is.

Kosten wonen op kamers: gas, water en electriciteit

Vaak moet je als huurder naast de huur ook nog gas, water en electriciteit betalen. De prijzen hiervoor kan je op energieprijzen en gaslicht bekijken. Gemiddeld zijn de kosten voor water 10 euro per persoon per maand, de kosten voor electriciteit 28 euro per maand per persoon en de kosten voor een CV van een etagewoning ligt rond de 72 euro per maand (bron: nibud)

Huur inclusief of exlusief Gemeentelijke belastingen

Een andere belangrijke kost waarmee je kind te maken krijgt als hij op kamers gaat wonen zijn de gemeentelijke belastingen zoals het rioolrecht, afvalstoffenheffing, het rioolrecht en de waterzuiveringsheffing. Controleer van te voren of deze kosten bij de huur zijn inbegrepen! Mocht dat niet zo zijn dat kunnen studenten vaak, omdat ze een laag inkomen hebben, kwijtschelding van gemeentelijke belasting aanvragen. Hierover kan je informeren bij de gemeente waar je woont.

Internet & TV

Telefoon, kabel en internet is soms bij de huur inbegrepen, maar het kan ook zijn dat die zelf geregeld moet worden. Een kabelaansluiting voor de TV kost ongeveer €15 per maand. Heeft uw kind geen kabelaansluiting? Dan kan er beter gebruik worden gemaakt van digitenne, hiervoor is geen kabelaansluiting nodig. Voor aansluiting van internet kan je uitwonende kind kiezen tussen adsl of breedband. Op de website breedbandpagina kan je meer informatie vinden.

Inboedel niet vergeten

Als je kind voor het eerst op kamers gaat wonen, heeft hij waarschijnlijk ook veel nieuwe meubels en andere spullen voor in de nieuwe kamer nodig. Op Marktplaats zijn veel goede tweedehands meuebelen te vinden en dan is er natuurlijk altijd nog de Ikea die alles in huis heeft voor de student die op kamers gaat.
Het is verstandig om als student verzekerd te zijn voor schade door brand en inbraak. Dit doe je door een inboedelverzekering af te sluiten; de premie voor deze verzekering ligt rond de 4 euro per maand.

Overige kosten

Bij het verlaten van het ouderlijk huis zijn er niet alleen maar extra kosten vanwege de huur van eigen woonruimte. Ook moet de er in levensonderhoud worden voorzien en gaat je kind studeren dan moet hij collegeld en studieboeken gaan betalen. Gelukkig helpt de overheid ook een handje bij het bekostigen van je studie door middel van studiefinanciering.

Reacties

Natja
Auteur: Natja | Geplaatst op: woensdag, maart 5, 2008 16:26
test test test test
Je moet inloggen voor het plaatsen van een reactie Log in of Word lid a.u.b.!