Follow us:

Kinderen / Volwassen kinderen (17+ jr)

Je kind helpen een huis te kopen

Het is vaak erg lastig om de financiering voor het kopen van een huis rond te krijgen. Het is mogelijk om je kind financieel bij te staan bij het maken van deze grote stap. Hieronder een overzicht van de mogelijkheden, die je als ouder hebt om je kind te helpen bij het kopen van een huis: 

Een Onderhandse leningje kind helpen een huis te kopen

Ouders kunnen het hypotheekbedrag aanvullen door hun kind een bedrag te lenen. Het is verstandig om zo'n lening van ouder aan kind vast te leggen. Dat kan bij de notaris of in een onderhandse akte. Voordeel van de laatste optie is dat deze gratis is. Wel is het verstandig om onderhandse akten te laten registreren door de Belastingdienst. Dat kan problemen met de fiscus - bijvoorbeeld over de datum waarop de lening in ging - voorkomen.

Door geld te lenen, ontwijk je het schenkingsrecht en laat je je kind profiteren van de waardestijging van zijn huis terwijl de hoofdsom in het vermogen van de ouders blijft. Je kind kan de betaalde rente voor de inkomstenbelasting aftrekken, want het gaat om de financiering van zijn huis. De ontvangen rente blijft bij de ouders onbelast.

De nadelen van een lening kan zijn dat je niet zeker kan weten dat het geld voor andere doeleinden wordt gebruikt dan het betalen van de hypotheek. Deze onzekerheid kan je vermijden door een aan het huis gekoppelde hypothecaire lening.

Geld schenken

Vrijgevige ouders kunnen hun kinderen helpen door hen een bedrag te schenken. Jaarlijks mogen kinderen 4.412 euro belastingvrij ontvangen van hun ouders. Over het meerdere heft de fiscus 5 tot 27 procent belasting, afhankelijk van de hoogte van het bedrag.

Ouders mogen hun kinderen van 18 tot 35 jaar eenmalig 22.048 euro schenken. Is het kind ouder, maar heeft hij of zij een echtgenoot die jonger is dan 35, dan is deze ruimere vrijstelling ook te benutten.

Met de Rekenhulp Schenkingsrecht van de Belastingdienst is te berekenen hoeveel schenkingsrecht moet worden betaald.

Een huis schenken

Ouders kunnen ervoor kiezen om hun huis te schenken aan hun kinderen, zodat het huis niet onder de erfenis valt. Dat kan een aanzienlijke besparing van successierecht opleveren.

Bij het schenken van een huis moet belasting tegen minimaal het tarief van de overdrachtsbelasting, 6 procent, worden betaald. De overdrachtsbelasting is dan niet verschuldigd, omdat al schenkingsrecht is betaald.

Ook is het mogelijk om het huis aan het kind te verkopen. In dat geval is overdrachtsbelasting ter waarde van 6 procent van de koopsom verschuldigd.

De ouders moeten het huis tegen een reële prijs verkopen, omdat de fiscus anders een deel van de waarde als schenking ziet. Na de verkoop kunnen de ouders jaarlijks een deel van de koopsom kwijtschelden. Hiervoor kunnen ze de jaarlijkse vrijstelling gebruiken.

Lees hier meer over het schenken van een huis aan je kinderen. 

Het ter beschikking stellen van een huis

Bij een schenking hebben de ouders over het weggeschonken kapitaal niets meer te zeggen. Velen vinden het een eng idee dat kinderen met tonnen op zak lopen.

Dan is het veiliger een huis te kopen om het studerende kind daarin te laten wonen of het hem te verhuren - al heeft dat wel een paar nadelen. Om te beginnen de rompslomp en onderhoudszorgen waar elke huiseigenaar mee te maken krijgt. Zwaarder weegt het mislopen van de aantrekkelijke fiscale aftrek van hypotheekrente: daar heeft alleen de eigenaar van een zelfbewoond huis recht op. Er zijn ook complicaties bij de belastingaangifte: het recht van het kind om goedkoop te wonen moet worden verwerkt in de fiscale vermogenspositie (box 3) van ouder en kind. Al met al is deze oplossing niet zo populair. Rob Perik ziet daar ook een andere reden voor: ,,Je denkt nu al aan het moment waarop de erfenis naar de kinderen gaat. Ook dán slaat de belastinginspecteur toe. In de praktijk wordt daarom naar oplossingen gezocht om vroegtijdig vermogen bij de kinderen op te bouwen. Dat kan door de kinderen en níet de ouders te laten profiteren van de verwachte waardestijging van het huis. Dat stukje vermogen hoeft dan straks niet meer de kostbare omweg langs de belastinginspecteur te maken.'' Om dit effect te bereiken, moeten de ouders het huis niet zelf kopen maar de kinderen in staat stellen op eigen naam de aanschaf te doen. Wegens de nadelen van een grote schenking komt men al snel uit op een financieringsconstructie.

Garantstelling van ouders

Woningfinanciering vergt vaak meer zekerheden voor de hypotheekbank dan starters op de woningmarkt kunnen bieden. De hypotheekbanken hebben daar wat op gevonden: een garantstelling van de ouders. Deze al lang bestaande mogelijkheid wordt inmiddels als kant-en-klaarproduct aangeboden, als eerste door de Rabobank onder de naam 'generatiehypotheek'. ,,Pas daarmee op'', waarschuwt Hans André de la Porte van de Vereniging Eigen Huis. ,,De kinderen kunnen in de verleiding komen een te duur te huis kopen terwijl ze de bijbehorende maandlasten nauwelijks aankunnen. Ook de ouders kunnen financiële risico's op zich nemen waar ze later spijt van krijgen. De hele constructie vergt in eerste instantie niet meer dan een simpele handtekening en die kun je soms moeilijk weigeren als dat de financiering van het eerste huis van je kind mogelijk maakt.''

Die handtekening kan uitgroeien tot een blok aan het been als de ouders zelf duurder willen gaan wonen en dan merken dat de verleende borgstelling niet meer meetelt voor de zekerheid die ze zelf aan hun hypotheekbank moeten bieden. De constructie kan ook problemen geven als het vermogen van de ouders een klap krijgt, de onderlinge verhoudingen verstoord raken of de eigen inkomsten van het kind zwaar tegenvallen. De aantrekkelijke kant van de borgstelling is dat de ouders geen geld op tafel hoeven te leggen. Een stabiele inkomensbron of bedrijfsgebonden kapitaal is voor de hypotheekbank ook aanvaardbaar

Kopen met hulp van een derde

Ook derden - bijvoorbeeld grootouders of vrienden - kunnen helpen bij de koop van een huis door een bedrag te schenken. Jaarlijks mogen derden onbelast 2.648 euro schenken. Boven die vrijstelling moet - afhankelijk van de hoogte van het geschonken bedrag en de mate van verwantschap - 8 tot 68 procent belasting worden betaald.

Klein- en achterkleinkinderen en verdere verwanten moeten 8 tot 43,2 procent van de schenking afdragen. Voor broers, zussen, grootouders, overgrootouders en verdere verwanten in opgaande lijn is dat 26 tot 53 procent. Wie buiten die groepen valt, betaalt 41 tot 68 procent.

Lees ook:

Bron:

 

Reacties

Tineke
Auteur: Tineke | Geplaatst op: vrijdag, juni 6, 2008 17:31
Ik ben daar niet van; je kinderen staan toch op eigen benen? Dan moeten ze ook zelf een huis kunnen organiseren. En je hoeft toch gelijk te kopen? ze beginnen net met werken, eerst maar eens kijken hoe dat gaat,
Je moet inloggen voor het plaatsen van een reactie Log in of Word lid a.u.b.!