Follow us:

Moeder zijn / HappyMOMs columnisten

Prangende vraag

HappyMOM Linda, moeder van 3 kinderen, schrijft maandelijks een column op HappyMOMs. Lees hier haar vierde column: Prangende vraag?


Prangende vraag
Ken je dat gevoel? Dat je een prangende vraag wilt stellen aan je zoon of dochter, maar dat je dan in een gesprek belandt waar je helemaal niet in wilt zitten. Zo'n gesprek dat niet over het gedrag van je kind gaat, maar ineens over jouw ouderlijk functioneren en wat daar allemaal aan mankeert.

Terwijl ik me afvraag hoe we op dit onderwerp zijn gekomen, schakelt zoonlief moeiteloos over op een andere tactiek. Behendig worden woorden zo geschoven, dat het op een veldslag begint te lijken. Behalve ergernis voel ik ook trots opkomen. Hij kan altijd nog als strateeg het leger in, mocht zijn school op niets uitlopen. Ik besluit de aanval in te dammen en om te keren.

"Leuk geprobeerd schat, maar we hadden het over jou," zeg ik vastberaden.
Even opnieuw de vraag. "Is je huiswerk af? Zo niet, waarom niet, want je moet het morgen inleveren."
"Niet eerlijk," pruttelt hij tegen. "Dat zijn twee vragen en jij hebt makkelijk praten. Jij hoeft niet van dat stomme mens vier kantjes te leren," briest hij boos.

Ik houd de zucht ergens tussen buik en keel tegen en adem zachtjes uit, terwijl ik opnieuw de vraag zo duidelijk mogelijk formuleer. Het nee schudden van zijn hoofd beaamt wat ik al dacht.

"Ten eerste is het geen stom mens, maar een lerares en daar praat je dus niet zo over en ten tweede, dat wordt niet msn'en of computeren maar huiswerk maken jongeman," zeg ik.
"Ten derde..."

Hij kijkt me woedend aan. Stampend verlaat hij zijn plek. Het hele huis staat op zijn grondvesten te trillen als de deur wordt dichtgeslagen. Met weemoed valt de stilte in, die nu na lijkt te suizen in mijn oren.

Zoals zo vaak, komt uit het niets een herinnering naar boven. Boze ogen, rug kaarsrecht en trots sta ik in de kamer van de directrice. Het rumoer ondermijnt nog hoorbaar het gezag, dat als een galm uit het lokaal komt, dat ik net verlaten heb. Er komt nog net geen rook uit mijn oren...

"Zo jongedame, vertel maar eens waarom je weer uit de klas bent gestuurd, vraagt ze poeslief."

Ik schiet in de lach bij de herinnering. Misschien maar goed, dat zoonlief het derde punt niet wilde afwachten.

 

 

Linda de Jong

 


>> Neem een kijkje op hetprofiel van HappyMOM Linda!

Meer columns van Linda lezen?