Follow us:

Moeder zijn / HappyMOMs columnisten

Column Jolanda: Keuzestress

Jolanda is alleenstaande moeder van 5 kinderen.  Al ruim 10 jaar schrijft ze alle belevenissen op. Een gewoonte die is ontstaan tijdens haar zwangerschap. Dat  haar dagelijks leven een hoop inspiratie oplevert kun je hier iedere maand lezen. Dit keer gaat haar blog over keuzestress.

Soms zie je door de bomen het bos niet meer: VMBO, VMBO kader, VMBO theoretische leerweg, Mavo ( huh? Dat was toch hetzelfde?), Havo, VWO. En als je kind wat meer moeite heeft mag het misschien nog wel een jaartje naar het OPDC. Juist ja.

Cito toetsen, NIO toetsen, schooladviezen…. Misschien heb je zelf ook nog wel een bepaald idee in welk schooltype je kind ‘helemaal in zijn of haar kracht komt te staan’. Serieus, het wollige taalgebruik staat tegenwoordig ook in die kleurrijke school informatieboekjes waar happy teens breeduit lachend over elkaar heen buitelen. Die school valt dus bij mij sowieso al af. Ik ben meer het doe-maar-normaal-type en mijn kinderen gelukkig ook.

Nou scheelt het wel als je kind een eenduidig profiel heeft en weet wat het later worden wil. Als is dat best bijzonder hoor, een elfjarige die al helemaal zeker is van zijn zaak. Die twee van mij hebben in ieder geval nog geen flauw idee! En ook de toetsen laten meer een ‘dagelijks’ beeld zien. Eén van de heren had dus heel veel zin in de NIO toetsen ( Havo/VWO advies) maar niet zoveel in de Cito. Een ‘bijna’ gevalletje OPDC. (Oeps…..)
Gelukkig had zijn meester ook meteen door dat dit nergens over ging en zijn advies en mijn mening kwamen een stuk beter overeen.

Maar dezer dagen zijn we veel van huis omdat we naar scholen kijken. Nu heb ik gelukkig al 3 kinderen in het Voortgezet Onderwijs (gehad) dus ik weet wel een beetje wat er in de buurt te koop is. Helaas gaat de huidige basisschool waar ze nu op zitten maar naar 2 scholen met groep 8, en laten dat nou net de scholen zijn die totaal niet aanspreken bij mijn dappere pygmeetjes. Die bijnaam kregen ze op dag 1 na hun vroeggeboorte en gezien hun huidige lengte/ leeftijdsverhouding is die nog steeds toepasselijk

Nog zo’n dingetje, de scholen die wél aanspreken liggen hier 20 km vandaan. Zie ik ze echt al over een half jaartje op hun fietsjes iedere dag die afstand heen en weer terug afleggen? Ze fietsen nu op kinderfietsjes maatje 24; weet je hoe hard ze die trappers rond moeten duwen? En twee keer het OV kan ik dus echt niet ophoesten.
Ik hoop dus dat ze dit voorjaar en deze zomer echt een E-NOR-ME groeispurt krijgen!

Maar goed.. scholen bezoeken dus! Twee met de meester, de rest met mama. Scholen die eerst al bij voorbaat afvielen, krijgen nu een klein kansje bij de mannen. Maar vooral Syd heeft het moeilijk. “Mama”, verzuchtte hij van de week. “Weet je wat ik zou willen?”
Mezelf al voorbereidend op de meest ingewikkelde of kostbare wensen van mijn jongste telg vraag ik tegen beter weten in: “Nou?”.
“Dat ik zo’n toverhoed had. Je weet wel, zoals op die school van Harry Potter!” Een beetje van mijn aprawattes (voor vertaling lees stuk) vraag ik wat hij bedoeld.

“Nou…als je daar als nieuwe leerling binnen komt wordt er een briefje uit de hoed gehaald. De hoed bepaald in welke klas je komt. En dat is altijd goed! Dàt lijkt mij wel wat!!”

Nou inderdaad, dàt lijkt mij ook wel wat ;)

 

07-02-17 , 
Jolanda Pant 

 

Meer lezen van Jolanda? 

 

Reacties

Plaats jij de eerste reactie?

Je moet inloggen voor het plaatsen van een reactie Log in of Word lid a.u.b.!