Follow us:

Moeder zijn / HappyMOMs columnisten

Column Karina: Nieuwe ronde, nieuwe kansen

Karina (of Krientje voor bekende) is naar eigen zeggen een prettig gestoorde moeder van twee, en al heel wat jaartjes onze columnist. Elke maand schrijft zij op HappyMOMs wat haar bezighoudt.

We staan weer aan het begin van een heel nieuw jaar. Nieuwe ronde, nieuwe kansen. 365 dagen om gelukkig te zijn, fouten te maken, onze verantwoordelijkheid te nemen of naar anderen te wijzen. Keuzes te over of hebben we niks te kiezen en moeten we het doen met datgene wat we voor de kiezen krijgen?

In mijn beleving is het allebei waar. We hebben het dan wellicht niet allemaal voor het kiezen want niet alles wat je op je pad krijgt is een bewuste keuze maar we kiezen er wel degelijk zelf voor hoe we ermee omgaan. Ik ben ook van mening, maar dat is mijn mening, dat er niets voor niets op ons pad komt. Alles heeft een reden hoe onbegrijpelijk, confronterend, oneerlijk en pijnlijk soms ook. Je kunt je ertegen verzetten en ertegen vechten maar dat werkt in mijn beleving averechts. Alles wat je aandacht geeft groeit, verzet is ook een vorm van aandacht en daarmee geef je dus juist voeding aan iets wat je het liefst zou willen verwijderen of weglaten. Berusting, aanvaarding en acceptatie zonder verzet om je vervolgens te focussen op hoe je het wel graag gehad zou willen hebben, werkt wel in je voordeel. Narigheid, pijn, verdriet en ellende horen bij het leven, erover klagen daarentegen is een keuze.

Maar niet iedereen lijkt in de wieg gelegd om het leven gewoon te nemen zoals het is. Velen kiezen ervoor om verandering af te dwingen door tegen de huidige situatie te vechten. Maar vechten tegen iets werkt in mijn beleving averechts en dat heb ik in mijn leven ook al regelmatig ervaren. Vechten vóór iets, dat is een ander verhaal, dan geef je de aandacht aan iets wenselijks, iets wat je leuk vindt en graag zou willen realiseren. Ik zeg niet dat het makkelijk is. Sommige situaties voelen zo oneerlijk en onrechtvaardig dat ze bijna als vanzelfsprekend weerstand en boosheid oproepen. Het voelt soms haast als zelfverloochening en we krijgen het gevoel dat we het goedkeuren als we het accepteren of erin berusten. We dragen allemaal een rugzak, de één, een grotere dan de ander maar een rugzak hebben we allemaal. Een denigrerende blik, een hatelijke opmerking is soms alles wat nodig is om een jeugdtrauma te herleven. Het gevoel van toen, de onmacht, de pijn, de woede komt in een flits weer naar boven en maken dat we reageren in het heden op het gevoel van toen. Alle onverwerkte trauma’s van vroeger komen onvermijdelijk naar boven en blijven naar boven komen totdat we bereid en klaar zijn om ze los te laten… tenminste, dat is mijn filosofie.

Als ik boosheid, onmacht of weerstand voel opborrelen dan probeer ik naar de bron van dat gevoel te gaan. Bij de oorsprong ligt de oplossing, daar heb ik blijkbaar nog iets te verwerken of te leren. Natuurlijk kan het enorm opluchten om terplekke iemand op zijn nummer te zetten, onderuit te halen of gruwelijk uit je plaat te gaan maar dat zijn slechts korte termijn oplossingen. Voor je het weet komt het volgende akkefietje op je pad om je er nogmaals aan te herinneren dat er ergens achterstallig onderhoud nodig is, net zolang totdat je het probleem bij de bron hebt aangepakt en verholpen. Oude wonden blijven pijn doen en opspelen totdat je ze de aandacht hebt gegeven die ze nodig hebben en ze op een bewuste, begripvolle manier hebt verwerkt.

Je kunt niet alles kiezen wat je in 2017 voor de kiezen krijgt maar je kunt er wel voor kiezen om oud zeer te helen zodat het je in het nieuwe jaar niet zal blijven achtervolgen.

 

Karina,

10 januari 2017

Meer lezen van Karina?

Neem dan eens een kijkje op haar eigen website!

Of lees de eerder columns op HappyMoMs

 

Reacties

Linda
Auteur: Linda | Geplaatst op: dinsdag, januari 10, 2017 11:23
Een knappe staaltje zelfreflectie Karina. Het niet bij een ander zoeken, maar zelf kiezen hoe er mee om te gaan. Het lukt me soms nog steeds niet, maar ouder worden heeft ook zo z'n voordelen. Groetjes, Linda
Je moet inloggen voor het plaatsen van een reactie Log in of Word lid a.u.b.!