Follow us:

Moeder zijn / HappyMOMs columnisten

Column Karina: Weerbaarheidstraining

Karina (of Krientje voor bekende) is naar eigen zeggen een prettig gestoorde moeder van twee, getrouwd met Jaap,  en al heel wat jaartjes onze HappyMOMs columnist. Elke maand schrijft zij op HappyMOMs over wat haar bezighoudt..

Weerbaarheidstraining, een woord waarbij je niet meteen aan mijn dochter denkt. Het is nou niet bepaald het type kind wat zich de kaas van het brood laat eten, integendeel. Dochterlief weet haar mondje wel te roeren, teveel eigenlijk. Mijn dochter roert haar mondje iets te snel. Ze laat zich door alles en iedereen op de kast jagen en hecht veel te veel waarde aan haar gelijk. Ze is pittig, druk en niet bepaald het type “grijze muis” of “zielig meisje”. Het klinkt daarom wellicht onlogisch om mijn vlot gebekte dochter een lesje weerbaarheid te laten volgen. En toch heb ik haar opgegeven!

Ik heb haar niet opgegeven om haar te leren voor zichzelf op te komen want dat kan ze al heel goed. Ik heb mijn dochter ook niet opgegeven om haar te leren van zich af te meppen als het niet gaat zoals zij wil want daar geloof ik niet in. Ik heb haar opgegeven om haar te leren te dealen met de situatie in plaats van de situatie te willen veranderen. Ik wil mijn dochter leren dat ze vaak beter kan zwijgen in plaats van de discussie aan te gaan. Ik wil haar proberen te laten beseffen dat gelijk krijgen niet hetzelfde is als gelijk hebben en dat beiden over het algemeen zwaar worden overgewaardeerd. Hoe vaak is het niet zo dat gelijk hebben pas telt als de ander je ook daadwerkelijk gelijk geeft? Voor hoeveel mensen is hun gelijk belangrijker dan hun geluk en maken ze meer kapot dan hun lief is in hun poging de ander hun gelijk op te dringen.

Ik zou mijn dochter graag al die momenten van onmacht willen besparen die ikzelf heb gevoeld als er weer eens niet naar me werd geluisterd en ik toch zo graag mijn zegje wilde doen en gehoord wilde worden. Ik zou haar willen leren dat degenen die niet naar haar willen luisteren het niet waard zijn om haar verhaal aan te doen en dat ze die het best zover mogelijk links kan laten liggen. Het heeft geen zin om mensen te dwingen om jouw verhaal aan te horen. Onder dwang luisteren mensen echt niet beter, ze zitten hooguit en noodgedwongen het verhaal uit en kunnen niet wachten tot je bent uitgeblaat.

Ik weet dat ik mijn dochter onmogelijk in een paar lessen kan leren waar ikzelf jarenlang over heb gedaan maar ik mag toch een poging wagen om haar alvast een beetje wegwijs te maken. Ik hoop dat mijn dochter, door de handvatten die ze krijgt, beseft dat ze ook anders kan reageren en niet altijd hoeft te reageren. Dat doe ik door haar zoveel mogelijk het goede voorbeeld te geven en zo’n weerbaarheidstraining is in mijn ogen een mooie toevoeging.

 

 

Karina Andeweg,
13-06-2017

 

Meer lezen van Karina?

Neem dan eens een kijkje op haar eigen website!

Of lees de eerder columns op HappyMoMs

Reacties

Plaats jij de eerste reactie?

Je moet inloggen voor het plaatsen van een reactie Log in of Word lid a.u.b.!