Follow us:

Moeder zijn / Gezondheid & Uiterlijk

Het RS-Virus en hoe herken je het?

Ieder jaar rond kerst is het vaste prik, het RS virus is weer uitgebroken. (Kinder)ziekenhuizen in Haarlem, Amsterdam, Alkmaar, Den Helder, Zaandam en Hilversum zitten overvol met jonge patiënten.

Wat is een RS-virusinfectie?
Het Respiratoir Syncytieel Virus (of in het kort RS-virus) is het meest voorkomende verkoudheidsvirus (of luchtweginfectie) bij kinderen.

Welke klachten zijn er bij RS?
Bijna alle kinderen onder 1 jaar komen met dit virus in contact. Ook volwassenen kunnen het krijgen. Meestal zijn de klachten neusverkouden en hoesten, maar misselijkheid, diarree, koorts en spierpijnkomt ook voor. Kinderen kunnen ook een oorontsteking van het virus krijgen. Ze kunnen last krijgen van luchtwegproblemen, hoge koorts en longontsteking oplopen. Zieke kinderen en oudere mensen lopen meer risico.

Incubatietijd
De tijd tussen besmet raken en ziek worden is twee tot acht dagen. Iemand met het RS-virus kan dus andere mensen besmetten voordat hij zelf ziek wordt. Iemand is niet meer besmettelijk als hij helemaal beter is. Kinderen onder 2 jaar zijn langer besmettelijk.

Hoe loop je een RS-virusinfectie op?
Door hoesten, niezen en praten, komt het virus op de handen of op bijvoorbeeld speelgoed terecht. Het virus kan dan weer in de neus, mond of het oog komen. Het virus kan ook door hoesten en niezen via de lucht binnenkomen

Wat kun je doen om een RS-virusinfectie te voorkomen?
Borstvoeding helpt om pasgeboren baby’s te beschermen tegen een RS-virusinfectie. Voor de rest is het lastig te voorkomen.

  • Maak in ieder geval speelgoed en andere dingen waar speeksel en snot van verkouden kinderen op kan zitten iedere dag schoon.
  • Blijf met je handen uit het gezicht
  • Gebruik een papieren zakdoekje bij hoesten en niezen (en gooi het gelijk weg. Of houd in ieder geval je hand voor de neus en mond. Was daarna meteen daarna goed de handen met zeep. Doe dit sowieso regelmatig!
  • Leer kinderen ook netjes te hoesten en te niezen.

Is een RS-virusinfectie te behandelen?
Meestal is een behandeling niet nodig. De klachten verdwijnen meestal vanzelf na een paar dagen tot een week. Overleg wel met de huisarts als:

  • Iemand erg benauwd is.
  • Iemand hoge koorts heeft (hoger dan 39 graden)
  • Iemand langer dan 3 dagen koorts heeft
  • Een kind jonger dan 3 maanden koorts heeft
  • kinderen tot 1 jaar niet goed drinken of eten

Mag iemand met een RS-virusinfectie naar een kinderdagverblijf, school of werk?
Als iemand zich goed voelt dan kan hij gewoon naar school of werk. I.v.m. de incubatietijd weet men vaak niet dat hij het onder de leden heeft. Thuisblijven helpt niet om te voorkomen dat anderen ziek worden. Meestal is niet bekend of een verkoudheid door het RS-virus komt.

Weet je dat je kind een RS-virusinfectie heeft?
Vertel het dan aan de leiding van het kindercentrum of de leerkracht. Zij kunnen in overleg met de GGD andere ouders informeren. Ouders kunnen dan letten op de klachten van RS-virusinfectie bij hun kind.

Meer weten?
Als je met vragen rondloopt, stel ze dan aan de huisarts of bel met de GGD-afdeling Infectieziekten!

 

 

 

 

 

Bron: RIVM Infectieziekten

 

Meer weten?
Hoe herken je CMV en hoe kun je het voorkomen?
Munchhausen by proxy

 

 
Reacties

Plaats jij de eerste reactie?

Je moet inloggen voor het plaatsen van een reactie Log in of Word lid a.u.b.!