Follow us:

Moeder zijn / Jouw liefdesleven

Dating tips voor een alleenstaande moeder

dating tips voor alleenstaande moedersWeer gaan daten, nadat je gescheiden bent, is heel erg spannend. En voor een alleenstaande moeder is het nog een stapje spannender. Hoe zullen je kinderen reageren? Accepteert hij wel dat je al kinderen hebt? En kan hij wel leuk met ze omgaan? Het is een grote stap om weer te gaan daten, maar je kan er ook veel voor terug krijgen. Je bent tenslotte meer dan alleen een moeder. Lees hieronder de dating tips voor een alleenstaande moeder.

1. Jij beslist op welke manier je wilt gaan daten

Je zult vast wel van je omgeving horen met wie je zou moeten daten en hoe je dat moet aanpakken. Hoe goed ze het ook bedoelen: vergeet je omgeving. Jij bepaalt of je rustig aan een koffie wilt gaan drinken met je nieuwe date, wilt gaan dansen in de disco of direct het bed in wilt duiken. Jij beslist hoe en wat.

2. Als je op stap bent, doe dat dan ook echt zonder je kinderen

Alleenstaande moeders kunnen maar moeilijk afstand nemen van hun kinderen. Ga niet uren over je kinderen praten tegen je nieuwe potentiele partner, zo leer je elkaar nooit goed kennen. Beperk dit tot maximaal 5 minuten.

3. Introduceer je nieuwe partner niet te snel bij je kinderen

Je hoeft je kinderen echt niet voor te stellen aan iedere man met wie je een keer wat gaat drinken. Wacht hiermee totdat je zeker weet dat de relatie echt wat betekent. Je wilt niet dat je kinderen steeds weer aan een andere "vriend van mama" moeten wennen.

4. Verwacht niet dat je nieuwe partner gelijk ook opvoeder is

Probeer in het begin van de relatie niet gelijk een "vader" van je nieuwe partner te maken. Wacht hiermee totdat hij en je kinderen hier aan toe zijn.

5. Lieg niet tijdens het daten

Ga niet liegen over het feit dat je moeder bent en kinderen hebt. Wees eerlijk over je verleden. Alleen dan kan je open in een nieuwe relatie stappen. Bovendien is het ook belangrijk voor je date dat hij gelijk weet waar hij aan toe is.

6. Blijf je hormonen de baas

Ook als je alleenstaande moeder bent, kan liefde blind maken. Bepaal voor jezelf hoe je de tijd tussen je nieuwe vlam en kinderen zo goed mogelijk kan verdelen.

7. Gebruik je kinderen niet als excuus

Er zijn alleenstaande moeders die zich lange tijd kunnen verschuilen achter het excuus van de kinderen. "Mijn kinderen zijn er nog niet aan toe" en "ik moet naar het afzwemmen van mijn jongste" kunnen excuses zijn om jezelf te beschermen. Durf ook eens nee tegen je kinderen te zeggen om lekker een weekendje weg te gaan.

8. Vertrek wanneer het tijd is

Als alleenstaande moeders wil je de man waar je kinderen aan gehecht zijn niet bij ze vandaan halen. Maar helaas is verandering en afscheid een deel van het leven, waar iedereen mee te maken krijgt. Blijf dus niet bij iemand puur en alleen "voor de kinderen".

9. Verwacht verweer van je kinderen

Je nieuwe vriend kan heel lief en zorgzaam zijn, maar toch kunnen de kinderen het hem erg moeilijk maken. Kinderen moeten er aan wennen dat er een nieuwe man in je leven is en aan het feit dat ze je niet maar alleen voor zichzelf hebben. Laat je kind weten dat je zijn gevoelens accepteert, maar dat je ook behoefte hebt aan vrienden.

10. Geniet van het daten

Probeer het opnieuw daten allemaal niet te zwaar te zien. Houd het in eerste instantie luchtig en geniet er van! Als alleenstaande moeder heb je het zeker verdient!

Ben jij alleenstaande moeder en al ervaring in het opnieuw daten? Deel je ervaringen met andere alleenstaande moeders en laat je reactie hieronder achter. 

Lees ook: