Follow us:

Werk/Geld / Moeder & geldzaken

Rondkomen als alleenstaande moeder

Rondkomen als alleenstaande moeder is niet makkelijk. Werken, kinderopvang, boodschappen, je kind die ook op gitaarles wilt en de wasmachine die het ineens niet meer doet. Hieronder vind je tips hoe je beter kan rondkomen als alleenstaande moeder.

Lees ook: Bespaartips voor alleenstaande moeders

Wil je in corondkomen als alleenstaande moederntact komen met alleenstaande moeders zoals jij? Klik dan hier om geheel gratis in 2 minuten je eigen profiel op HappyMOMs aan te maken.

1) Kinderopvangtoeslag

Gaan je kinderen naar kinderopvang? Dan heb je mogelijk recht op kinderopvangtoeslag. Hiervoor is het belangrijk dat je werkt, een opleiding volgt of een re-integratietraject volgt via UWV of de gemeente. Ook moet je kind geregistreerd staan bij een kinderopvanginstelling. Kijk op de website van de belastingdienst voor meer informatie en om je kinderopvangtoeslag te berekenen.  

2) Huurtoeslag of woonkostentoeslag

Huur je een woning? En ben je in verhouding tot je inkomen veel geld kwijt aan huur? Dan kunt je een tegemoetkoming in de huurkosten krijgen: de huurtoeslag. Hiervoor moet je wel aan een aantal regels voldoen: een lage huur en je inkomen mag niet te hoog zijn. Check de site van de belastingdienst voor de laatste voorwaarden.

Kom je niet in aanmerking voor huurtoeslag dan kan je bij je gemeente nagaan of je wel woonkostentoeslag kunt krijgen. Dit is vooral van toepassing als je plotseling minder gaat verdienen. Bij je eigen gemeente kun je hier meer informatie over krijgen.

3) Kinderalimentatie

Jij en je partner zijn niet alleen onderhoudsplichtig naar elkaar, de zogeheten partneralimentatie, maar ook naar jullie kinderen: de kinderalimentatie. Als jullie uit elkaar gaan is je partner verplicht om naar draagkracht mee te betalen aan de kosten van de opvoeding en verzorging van het kind. Dit geldt tot jullie kind 21 is geworden. De alimentatie is afhankelijk van het inkomen van jou en je partner. Verdient je partner meer, dan is het niet gek om meer te krijgen. Zodat je kind ook naar die ene muziekles kan.

4) Collectief laten verzekeren: zorgverzekering

Je verzekering kan een stuk goedkoper uitpakken als je het met een groot aantal mensen afsluit. Bijvoorbeeld een verzekering speciaal voor werknemers van een bepaald bedrijf of een sportclub. Je krijgt dan vaak korting op de premie. Vaak ligt dit rond de 8 procent. Ga bij jezelf na of je hiervoor in aanmerking komt. Elk jaar kun je opnieuw een zorgverzekering afsluiten, vergelijk aan het einde van de jaar de verschillende zorgverzekeringen en maak opnieuw je keuze. Dit kan veel kosten besparen. 

5) Houd je uitgaven patroon in de gaten

Behalve zo min mogelijk betalen, is het ook belangrijk dat je je eigen uitgavenpatroon leert kennen. Dit gaat nu heel eenvoudig met bijvoorbeeld de site Afas.nl. Hier kan je via internetbankieren je transacties automatisch invoeren en zo krijg je in een overzicht te zien waar jij je geld aan uitgeeft. Zo zie je in een oogopslag of je misschien toch te veel geld uitgeeft aan die schoenen die je toch moest hebben, of de dagelijkse boodschappen. Ook je eigen bank heeft vaak een eigen online "huishoudboekje" beschikbaar. 

6) Vind een flexibele baan

Ga op zoek naar een flexibele baan, zoals thuiswerk of in de thuiszorg. Zorg dat je hierin balans tussen werk en prive houdt. Lees meer over het vinden van een flexibele baan in de subcategorie Flexibel Werk op HappyMOMs

 

7) Bespaar geld op je dagelijkse uitgaven

Als je elke dag wat minder uitgeeft, houd je vanzelf meer over. Zo simpel is het. Maar dan moet het wel lukken om elke dag wat te besparen. Zeg bijvoorbeeld het abonnement van dat tijdschrift op, doe slimmer boodschappen of bel goedkoper.

 

Word nu gratis lid van HappyMOMs en krijg je eigen profiel, waarmee je ervaringen met andere moeders kan delen in het forum.

 

Meer lezen over het zijn van een alleenstaande moeder?


Reacties

Verona
Auteur: Verona | Geplaatst op: dinsdag, juli 14, 2009 08:36
Een tip: gebruik het internet! Hier vind je zoveel koopjes en kortingen, dat het je echt honderden euro's per jaar scheelt. En het is nog leuk ook ;.) . (Pas wel op dat je niet onnodige dingen tegenkomt die je toch heel leuk vindt en niet kan weerstaan ook te bestellen)
Elaine
Auteur: Elaine | Geplaatst op: maandag, juli 27, 2009 14:55
Verzamel kortingsbonnen, klinkt misschien oubollig maar ik doe het ook met mijn 24 jaar, koop wasmiddel wanneer het in de aanbieding is en neem er dan gelijk 2, scheelt weer voor de volgende keer ook kan je kijken of hetzelfde product in een andere winkel goedkoper is, ga wat vaker naar de aldi of de lidl en laat de dure merkproducten eens staan, merk betekent niet altijd beter, vaak betaal je alleen voor de naam. Zoals Verona hier boven zegt, kijk eens op internet, vooral de neckermann heeft vaak leuke en goedkope aanbiedingen, ook spaar je hier clicks waarmee je weer andere producten kunt uitzoeken. Wil je eens een dagje uit, kijk goed in foldertjes hier staan vaak de leukste aanbiedingen, zoals deze week bij de kruitvat een gratis 2e kaartje voor walibi bij 2 actieproducten, een kaartje kost al gauw 28 euro dus koop die actieproducten, je hebt er ook nog wat aan ;-)
Linda
Auteur: Linda | Geplaatst op: zondag, december 9, 2012 21:17
Niet alleen voor alleenstaande moeders, maar ook voor (grote) gezinnen tegenwoordig lastig om de uitgave in de hand te houden. Zeker met pubers (die gaan studeren en thuis blijven wonen) Of gezinnen waar maar een van de ouders werkt.
marsmellow
Auteur: marsmellow | Geplaatst op: zondag, januari 22, 2017 09:50
Hi Happymoms, Ik ben alleenstaande moeder met twee kids en weet hoe lastig het is iedere maand weer netjes uit te komen met de centjes. Ik ben mezelf DOELEN gaan stellen en weet dat ik dit niet altijd zo wil! Ik wil meer VRIJE TIJD en meer ontspanning!! Ik ben laatst met een super gezondheidsconcept in aanraking gekomen en dit concept biedt mij deze mogelijkheid en ik gun dit iedere alleenstaande moeder!!!! Wil je VERANDERING en ben je ONDERNEMEND stuur me dan een persoonlijk berichtje!!! madoro1969@gmail.com
Je moet inloggen voor het plaatsen van een reactie Log in of Word lid a.u.b.!