Bespaar tips voor moeders

Bespaar tips

Als alleenstaande moeder is het niet altijd even makkelijk om elke maand weer rond te komen. Een kapotte wasmachine, een nieuwe winterjas voor de kinderen, of een verjaardagsfeestje. Elke maand is er wel een uitgave waar je niet op had gerekend. Maar dan nu het goede nieuws: iedere alleenstaande moeder kan ergens wel geld op besparen. Zorg dat je aan het einde van de maand wat geld over houdt en een spaarpotje kan opbouwen. Zo worden die onverwachte uitgaven een stuk minder stressvol.

Lees hieronder 10 bespaartips voor alleenstaande moeders. Mis je een belangrijke tip? Help andere MOMs en laat deze onder het artikel achter. 

1. Zorg voor overzicht van je inkomsten en uitgaven

Een simpele maatregel, maar die toch vaak wordt vergeten. Koop een schrift of gebruik een excel bestand waarin je precies opschrijft wat je elke maand uitgeeft en wat er elke maand binnenkomt. Door het zelf op te schrijven heb je een beter idee van waar je geld naartoe gaat. Ben je wat digitaler ingesteld? Dan kun je ook een van de velen digitale kasboekjes gebruiken. Ook heeft je eigen bank vaak online een digitaal kasboekje beschikbaar, informeer hierover bij je bank.

2. Houd jezelf aan een maandelijks budget

Door voor jezelf een duidelijke limiet te stellen van wat je per maand maximaal uit te geven aan het huishouden (boodschappen, kleren, transport, etc.) is het veel makkelijker keuzes maken. Dit budget mag uitdagend zijn, maar zorg wel dat het maandelijkse budget haalbaar is, anders verlies je erg snel je motivatie.  Je kan je maandelijks budget uitrekenen door je vaste lasten (hypotheek, kinderopvang, abonnementen, belasting, etc.) af te trekken van je maandelijkse inkomsten (salaris, alimentatie, etc.). Zorg ook dat je elke maand nog een potje reserveert voor spaargeld.

3. Betaal op tijd

Wat is het zonde, die boetes die je moet betalen als je je rekeningen te laat betaalt. Gelukkig kan dit makkelijk voorkomen worden, richt een systeem in zodat je nooit meer een rekening vergeet te betalen. Doe dit door automatische afschrijvingen in te stellen, en door elke week een vast uurtje administratie in te plannen om door al je rekeningen te lopen.

4. Kijk kritisch naar je vast lasten

Zet al je vaste lasten eens op een rij (kosten die iedere maand of jaar terugkomen) en bekijk deze kritisch. Ongetwijfeld dat je sommige dingen helemaal niet nodig hebt of dat je op sommige vaste lasten aanzienlijk kan besparen.

  • Telefoon- en internetkosten – betaal je niet te veel voor je abonnement? En heb je weleens gedacht aan SIM only? Ook kan het aanzienlijk schelen als je een pakket (televisie, internet en bellen) afneemt bij dezelfde aanbieder.  Laat je in ieder geval niet verleiden door allerlei tijdelijke kortingen, bekijk goed wat je totale kosten bij de verschillende aanbieders zijn.
  • Deelname aan loterijen – een kostenpost die je eigenlijk echt niet nodig hebt, en die je dus makkelijk helemaal kan opzeggen.
  • Verzekeringen – als moeder van kinderen is het erg belangrijk dat je goed verzekert bent. Bekijk nog eens naar je zorgverzekering, heb je de juiste verzekering gekozen en ben je niet voor meer dingen verzekerd dan je eigenlijk nodig hebt? Aan het einde van het jaar kun je van zorgverzekering veranderen.
  • Abonnementen op tijdschriften – Leest je zoon die Donald Duck wel? Of kun je ook een losse Donald Duck een keer in de zoveel tijd kopen? Ga na of je al die abonnementen op tijdschriften echt wel nodig hebt.
  • Kosten voor kinderopvang – voor alleenstaande moeders vaak een van de grootste kostenpost en daarom de moeite waard om onder de loep te nemen. Is het bijvoorbeeld mogelijk om de opvang van de kinderen te delen met een goede vriendin?  Kun je kiezen voor een goedkopere BSO? Of kun je je familie vaker inzetten om op de kinderen te passen? In ruil hiervoor kun jij bijvoorbeeld voor ze koken of iets anders doen waar jij hun weer mee kunt helpen.
  • Energierekening – ga na wat je kan besparen op energie. Dit kan je doen door aan andere aanbieder te nemen en ervoor te zorgen dat jij en je kinderen bewuster met energie omgaan.
  • Hobby’s van je kinderen – je dochter op turnen en tekenles en je zoon die iedere week naar voetbal en tennis gaat. En dan wil jezelf ook nog graag naar de sportschool. Zijn al die lessen wel nodig? Of kun je wellicht afspreken met je kinderen dat ze een hobby mogen uitzoeken en dat ze zelf met kinderen op straat de andere hobby uitoefenen? En heb jij dat abonnement op die sportschool wel nodig of kun je ook wekelijks een rondje buiten rennen?  

5. Vergelijk prijzen online voordat je iets koopt

Weersta de verleiding om direct iets te kopen als je in de winkel staat.  Heb je bijvoorbeeld een nieuw kinderbed nodig? Je kan je eerst gaan oriënteren in echte winkels, maar gebruik ook prijsvergelijkingsites om te kijken waar je het product het goedkoopst kan kopen. Mocht de prijs in de winkel ongeveer even hoog zijn als in een webshop, dan kan het lonen om het product toch in de winkel te kopen, zodat je makkelijker advies kan vragen mocht er iets mis zijn.

6. Koop tweedehands kinderspullen

Waarom nieuwe kinderkleding kopen als je ook tweedehands kinderkleding van hele goede kwaliteit kan kopen? Gebruik marktplaats, ga naar een lokaal tweedehands winkeltje of ga naar specifieke webshops die speciaal zijn gericht op tweedehands kinderspullen, zoals bijvoorbeeld Vintykids.

7. Zet aan het begin van de maand een vast spaarbedrag opzij

Zorg dat je al een vast spaarbedrag opzij zet (bijvoorbeeld net nadat je salaris is gestort), voordat je het überhaupt kan uitgeven. Gebruik de lopende rekening om je maandelijkse uitgaven te doen en maak per maand een vast bedrag over naar je spaarrekening. 

8. Doe op een slimme manier boodschappen

Denk goed na bij het doen van je boodschappen. Maak een lijstje van wat je nodig hebt en houd je daaraan.  Probeer zo min mogelijk voedsel weg te gooien, de left-overs van de vorige avond kun je goed gebruiken om een heerlijke maaltijd klaar te maken voor de kids.

9. Kook twee keer zoveel en vries in

Je kan veel geld (en tijd!) besparen door twee keer zoveel te koken dan je eigenlijk nodig hebt. Zo betaal je veel minder voor je eten en heb je altijd wat lekkers in de diepvries zitten, voor dagen waarop je laat van werk thuis komt en geen tijd hebt om voor de kinderen te koken.

10. Leer je kinderen goed met geld om te gaan

Vooral als je net alleenstaande ouder bent, is het belangrijk om je kinderen uit te leggen dat er voor elke maand een bepaald budget is dat kan worden uitgegeven. Zo begrijpen kinderen de waarde van geld beter, en zullen ze minder teleurgesteld zijn wanneer ze een keer niet op vakantie kunnen of dat ene speelgoed niet voor hun verjaardag krijgen. Laat je kinderen ook weten dat er van ze wordt verwacht om te helpen in het huishouden. Als je al oudere kinderen hebt, kun je ze vragen klusjes te doen waar je normaal iemand voor zou moeten inhuren, zoals bijvoorbeeld het repareren van je laptop.

Geef een reactie