Borstvoeding effect op hersenontwikkeling

borstvoeding

Borstvoeding; het houdt de gemoederen van veel (aanstaande) moeders bezig. Wel of niet? Afwisselen met flesvoeding? Het lijkt me niet prettig, geen mogelijkheid tot kolven op het werk, het is wel heel gezond voor de baby… Er zijn diverse voors en tegens op te noemen, maar wel of geen borstvoeding geven is een keuze die alleen jij, als moeder, kunt maken. Toch blijkt nu uit onderzoek dat het geven van borstvoeding ook heel goed is voor de ontwikkeling van de hersenen.

Uit een onderzoek dat is uitgevoerd onder mensen en 127 soorten zoogdieren, blijkt dat borstvoeding goed is voor de hersenontwikkeling. Dit ondersteunt het advies van de WHO dat baby’s de eerste 6 maanden van hun leven alleen borstvoeding zouden moeten krijgen, gevolgd door borstvoeding gecombineerd met andere levensmiddelen tot hun 2ejaar. De duur van de zwangerschap bepaalt de hersenomvang bij de geboorte en hoe langer je als moeder borstvoeding geeft, hoe langer de hersenen doorgroeien. De ‘investering’ die je als moeder doet is dus ook belangrijk.

Om het uit te leggen: Mensen zijn, als het goed is, 9 maanden zwanger en geven borstvoeding tot het kind ongeveer max. 3 jaar is. Dit is nodig om de groei van de hersenen te stimuleren die bij volwassenen 1300 cc groot zijn. Edelherten hebben ongeveer hetzelfde lichaamsgewicht als mensen maar zijn maar 7 maanden zwanger, ze geven daarna zo’n 6 maanden borstvoeding. Hun volwassen hersenomvang in 220 cc, zes maal kleiner dan menselijke hersenen. 

‘Soorten’ met groteren hersenen ontwikkelen zich langzamer, worden later volwassen en leven ook langer. Het verband tussen hersenen en andere factoren was nog nooit echt duidelijk maar er lijkt wel een verband te zijn tussen goed ontwikkelde hersenen en een langer leven. Dit kan te maken hebben met het feit dat  soorten met grotere hersenen, zoals mensen, flexibeler zijn om te reageren om onvoorspelbare zaken. Maar het kan ook komen doordat onze begrijpende en cognitieve vaardigheden beter zijn ontwikkeld. 

Geef een reactie