10 tips om een druk kind rustig krijgen

druk_kind_rustig

Heb jij kinderen die voortdurend aandacht nodig hebben? Die rondrennen, gillen en alles moeten oppakken? Dan ben je als moeder heel veel energie kwijt om dit gedrag te corrigeren. De meeste drukke kinderen reageren goed op rust, structuur en duidelijke grenzen.

10 TIPS OVER HOE JE DRUKKE KINDEREN RUSTIG KAN KRIJGEN

  1. Maak voor elke dag een dagindeling en zorg ervoor dat je kind er van op de hoogte is. Drukke kinderen functioneren beter bij een vaste dagindeling
  2. Zorg ervoor dat je kind zijn energie ook kwijt kan. Zorg ervoor dat je kind dagelijks kan lopen, fietsen of bewegen. Laat je kind dus niet de hele dag voor de TV zitten.
  3. Richt de kamer van je kind zo in, dat het niet te veel onrust opwekt. Dus rustige kleuren, niet te veel rommeltjes en niet te vol.
  4. Geef je kind niet te veel keuzemogelijkheden. Daar wordt een kind besluiteloos van. Beter is om hem of haar te laten kiezen tussen 2 mogelijkheden.
  5. Maak het leven van je kind voorspelbaar door het kind van te voren te vertellen wat er gaat gebeuren. Doe dit niet alleen bij speciale gelegenheden, maar ook bij dagelijkse dingen. Zeg bijvoorbeeld “Maak jij deze tekening nu af, dan gaat mama het eten klaarmaken, zodat je over 10 minuten kan eten”. Het is heel belangrijk om hier heel specifiek in te zijn.
  6. Als moeder heb je een voorbeeldfunctie. Zorg er dan ook zelf voor dat je ook rust uitstraalt. Stel duidelijke regels en blijf daar rustig onder.
  7. Zorg ervoor dat jij en je partner dezelfde regels hebben. Voor een kind is het erg verwarrend als het van papa wel en van mama niet mag (of andersom natuurlijk). Strakke regels geeft een kind structuur en regelmaat.
  8. Zorg dat je jezelf voldoende rust gunt. Want een goed uitgeruste en vrolijke moeder kan veel beter met een druk kind omgaan. Dit heeft weer een positieve werking op je kind.
  9. Maak van de dagelijkse activiteiten een vaste routine. Dus bijvoorbeeld op elke avond op vast tijdstip in bad, daarna tanden poetsen, pyama aan en met een verhaaltje in bed.
  10. Geef je kind ook voldoende complimentjes, dan alleen het verkeerde gedrag te corrigeren.

Lukt het niet om je kind met structuur en regelmaat rustiger te krijgen?

Dan is het verstandig om eens naar de huisarts te gaan. Hij kan je hierbij verder helpen.

Geef een reactie