(update) Marie Kondo: deel 1+2

marie_kondo

Marie Kondo Deel 1: introductie

Nederland is in de ban van Marie Kondo. Marie Kondo is een Japanse opruim-consultant. En niet de minste; ze heeft inmiddels een aantal boeken over opruimen geschreven, ze runt een succesvol YouTube kanaal en ze heeft zelfs haar eigen Netflix serie: “Tidying up with Marie Kondo”

Als 5-jarig meisje was ze al in de ban van opruimen, zo vertelt ze in een interview met The Guardian. Ze voelt zich beter als alles op een goede plek ligt en kijkt naar plaatjes in interieur tijdschriften om te kijken waar ze blij van wordt. In de jaren die daarop volgen ontwikkelt ze haar eigen regels met betrekking tot opruimen; de KonMari regels. De essentie van deze regels zit hem in het volgende: Marie Kondo ruimt op per categorie en niet per plek. 

En binnen dat kader onderscheidt zij 5 categorieën : kleding, boeken, papier, diversen en spullen met emotionele waarde. Maar haar meest voorname aandachtspunt is het concept van “ spark joy”. Bij het opruimen van je huis is het volgens haar belangrijk dat je bij alles wat je wil houden, een “spark of joy” moet voelen. Het moet je blij maken, en dan mag je het houden. Als je er niks bij voelt, weg ermee!

Een groot succes blijkt het te zijn, de KonMari regels. Miljoenen vrouwen volgen Marie Kondo en zijn als een bezetene aan de slag gegaan in hun eigen huizen. Ik volg Marie Kondo al een aantal jaar en kan mij in veel van haar inzichten vinden. Desalniettemin vind ik dat de methode van Marie Kondo teveel gericht is op weggooien en zou ik pleiten voor een methode van “georganiseerd behoud”. De nadruk ligt dan meer op het gericht uitzoeken van spullen ( het onvermijdelijke wegdoen van spullen hoort daar ook bij) maar is er ook aandacht voor het bewaren van spullen en hoe dat zo prettig en georganiseerd mogelijk te doen. 

In de komende 6 artikelen zal ik de categorieën van Marie Kondo uitleggen en daar mijn eigen methode in verwerken. Mocht je daarna geïnteresseerd zijn in een consult, neem dan contact op met happymoms.nl

Marie Kondo Deel 2: categorie kleding

Deze week wijden we aandacht aan het opruimen van kleding; de nummer 1 in de lijst van Marie Kondo. En om het luchtig te houden; dit is ook de makkelijkste categorie. Kleding heeft over het algemeen weinig emotionele waarde waardoor het makkelijker is om er afstand van te doen. Daarnaast biedt kleding wegdoen ook hoop…op nieuwe kleding! Maar dat is dus niet de bedoeling van de Marie Kondo methode; het concept van “spark joy” is bij het opruimen van je kledingkast van toepassing. Marie Kondo leert ons dat als je een gevoel van geluk of blijheid ervaart bij je kleding, je deze dan mag houden. De rest moet weg. 

Maar voordat we in dit stadium komen, is het belangrijk dat we alle kleding uit de kast halen en op een hoop leggen. Volgens Marie Kondo kan je alleen op die manier daadwerkelijk de hoeveelheid kleding in je op nemen. Meestal is een klein moment van bezinning dan wel op zijn plaats, vooral voor de vrouwen onder ons. Vervolgens ga je alle kleding af en pas je de “spark of joy” methode toe. Dit resulteert meestal in een lege kledingkast en een hele grote hoop op de gang.  Ook leert Marie Kondo haar kijkers constructief kleren opvouwen.Volgens Marie bespaar je met deze manier van vouwen veel ruimte in je kast.

Nadat ik alle aanwijzingen en methodes had doorgenomen ging ik zelf aan de slag met de KonMari regels. En alle kleren op je bed leggen in plaats vanuit de kast zelf werken,  is inderdaad een goede eye-opener. Ik was hoogst verbaasd; zoveel kleding en zo passief in het dragen ervan. Er waren maar een aantal kleding stukken waar ik echt een spark of joy bij voelde.

Maar het probleem waar ik tegen aan loop bij het volgen van de KonMari regels, is dat ik vrij weinig over houd en ook geen categorien meer heb. Ik voelde geen enkele spark of joy bij de drie zwarte cocktail jurkjes die in mijn kast hingen met als gevolg dat die droevig vanaf de stapel in de gang naar mij lagen te staren. En nu heb ik dus geen enkel zwart jurkje meer. Terwijl ik die waarschijnlijk wel nodig heb voor een diner of begrafenis. Dit gebeurde nog een aantal keer bij het uitruimen en dus bedacht ik daar een oplossing voor:

  • Altijd van elke categorie kleding, 1 item in je kast bewaren. 
  • Daarnaast hang ik mijn kleding op kleur. Op die manier heb je een veel beter overzicht wat er in je kast hangt en kun je de kleuren combinaties in evenwicht houden. Als je ziet dat zwart 3/4 van je kast inneemt, even wat fluoriserende shirts inslaan dus!
  • Een nieuw item erin, dan een oud item eruit. Dit spreekt voor zich!
  • En als laatste wil ik iets nieuws introduceren: de 7-stop even regel. 

Deze regel heeft betrekking op broeken, shirts, ondergoed, zwemspullen, topjes, slaapspullen en sokken. Van deze items mag je niet meer dan 7 tegelijk hebben. Op die manier voorkom je enorme stapels aan kleding die je toch niet draagt maar heb je wel elke dag van de week iets om aan te trekken. ( voor de tweede week van je vakantie houdt dit in dat je je kan melden bij de nudisten camping)

Dat was de categorie kleding! Volgende week meer over de categorie boeken.

Geef een reactie