Ongelukken in huis: is jouw huis een mijnenveld?

happymoms blog voor moeders en kinderen
happymoms blog voor moeders en kinderen

Eindelijk is het zo ver:  je kind zet haar eerste stapjes en gaat de wereld ontdekken. Maar hoe veilig is die wereld eigenlijk?

Media kopt: Jaarlijks duizenden kindjes in ziekenhuis door ongeluk en Ouders slecht voorbereid op gevaar kind. Ons huis blijkt een waar mijnenveld te zijn!

Afhankelijk van de leeftijd zal iedere ouders anders met gevaarlijke situaties omgaan. We kennen allemaal de traphekjes, kindersluitingen voor op de kastjes met gevaarlijke schoonmaakmiddelen en de afsluitplaatjes op de stopcontacten. Hoe komt het dan dat evengoed nog zoveel kinderen op de EHBO belanden, of nog erger sterven? En waarom nemen deze kersverse ouders dan geen maatregelingen?

Even wat cijfers – De meeste ongevallen gebeuren bij 1- en 2-jarigen

 • 3700 kinderen van 0 tot 4 jaar werden behandeld als gevolg van een val van de trap in huis. 
 • 1400 jonge kinderen werden behandeld voor vergiftiging. 
 • 28 gevallen overleefde het ongeluk niet, om het drama compleet te maken.

Hoe veilig is jouw huis?

Raamdecoratie als gordijnen, jaloezieën, lamellen hebben vaak lange koorden om ze te openen of sluiten. Kinderen kunnen daarin verstikt raken, vooral als de koorden een lus vormen. Heeft je gordijn een lus? Knip hem door een voorzie de uiteinden van een stop. En hang de koorden vast aan een haak, ver buiten bereik van je kind.
Badkamer: Natte, gladde tegels kunnen in de badkamer tot ongelukken leiden. Ook is het oppassen geblazen met heet water, waar kinderen zich aan kunnen branden. Controleer altijd de temperatuur van badwater met een badthermometer of desnoods je elle boog en zorg voor slipmatjes op de vloer en in het bad. Voorzie badkranen van een opblaasbare bumper.
Kinderkamer : Wist je dat uit bed vallen één van het meest voorkomende ongeluk is bij kleine kinderen? Elk jaar belanden daardoor veel kinderen in het ziekenhuis. Let ook op hoe je je kind instopt: een dekbed is onveilig vanwege verstikkingsgevaar, gebruik liever een deken en dekbedhoes. Zorg dat de deken even groot is als de hoes en stop deze goed in, minimaal tien centimeter onder het matras.

Tips

 • Haal als het mogelijk is een paar spijlen uit de zijwand, zodat je kind gemakkelijk in- en uit bed kan stappen en niet gaat klimmen of leg een matras naast het kinderbed, zodat je kind niet op de harde vloer valt. Een andere manier om het op te lossen is een laag bed, met een bedhekje.
 • Als je kind zijn kamer uit kan, zorg dan dat plekken als de trap, badkamer en wasmachine veilig voor je kind zijn afgesloten
 • Laat een kind nooit los op de commode liggen. Voor je het weet kan hij draaien of zich optrekken aan de rand. Zorg verder dat de commode glad is afgewerkt; er mogen geen scherpe hoeken of randen aanzitten. En dat hij stabiel staat. Je voeten moet je onder de voorkant van de commode kunnen plaatsen
 • Gebruik een aankleedkussen met opstaande randen
 • Als je een plank ophangt boven de commode, zorg ervoor dat deze stevig bevestigd is.

Elektriciteit

Beveilig stopcontacten op plaatsen waar uw kind vaak komt en makkelijk bij kan. Dit zijn vooral de stopcontacten in de slaap- en woonkamer. Beveiligen van stopcontacten kan op verschillende manieren.

 • Afdekplaatjes die worden geplakt of geklemd op het stopcontact.
 • Hou er bij aanschaf rekening mee of het plaatje bedoeld is voor geaarde of ongeaarde stopcontacten.
 • Afdekplaatjes zijn niet geschikt voor stopcontacten waarop zware apparaten, boven de 1000 Watt (bijv. wasmachine of -droger) worden gebruikt. Plak het afdekplaatje goed vast, zodat het er niet af kan vallen. Er zijn ook losse pluggen en speciale stopcontacten voor kinderen.

Veiligheid voor alles

Volg een cursus Kinder EHBO! Kijk op de site van Het Nederlandse Rode Kruis waar je het makkelijkste een cursus kan volgen en download de EHBO App

Meer tips

Al de bovenstaande tips komen van VeiligheidNL.
Op de site van die organisatie staan nog veel meer tips om ongelukken met kinderen te voorkomen, zowel in als buiten huis.

Leer je kinderen op tijd om te gaan met gevaar

Op een zeker moment is het wegzetten en opsluiten van gevaarlijke middelen niet meer genoeg. Naarmate kinderen ouder worden en op ontdekkingstocht gaan, komen ze op plaatsen of gebieden die gevaarlijk voor ze kunnen zijn. Verbieden of waarschuwen is dan niet meer genoeg.

Kinderen moeten leren het gevaar zelf in te schatten. Je kunt immers niet boven op ze gaan zitten om hen te beschermen. En al lijkt dat soms nog zo aanlokkelijk het werkt eerder averechts. Belangrijker is om de veiligheid aan de leeftijd van de kinderen aan te passen.

Geef een reactie