Peuter leren praten

peuter_praten

Je peuter begint al wat te brabbelen, maar echt praten kun je het nog niet noemen. Wat is gangbaar? Wat hoort je kind te kunnen zeggen op welke leeftijd?Wat als je peuter niet praat en hoe kan je een peuter leren praten. Hieronder vind je de stappen die een gemiddeld kind neemt om te leren praten. Wees niet gelijk bezorgd als je kind wat later blijkt te zijn dan andere kinderen, ieder kind is anders en maakt zijn eigen ontwikkeling door. Maak je je echt zorgen, ga dan naar je huisarts voor advies.

Het praten van je baby bij 3 maanden

In de eerste maanden na de geboorte, zal vooral het gehoor van je kindje zich ontwikkelen. Je kindje hoort steeds beter je stem, kijkt je aan als je praat and beweegt zich de richting van geluid. Veel baby’s luisteren liever naar een vrouwenstem dan mannenstem, omdat ze dit al gewend zijn van toen ze nog in de buik zaten. Baby’s die drie maanden oud zijn, beginnen voor het eerst een ‘oeh’, ‘eh’ of ‘oh’ geluid te maken.

Het praten van je baby als hij 6 maanden oud is

Bij 6 maanden begint je kindje al meer klanken te maken. Een echte mijlpaal in zijn ontwikkeling is wanneer je baby klanken als bijvoorbeeld “ba-ba” of “da-da” zeggen. Dit “ba-ba” kan misschien overkomen als een echt woord als “pa-pa”, maar het gebabbel op deze leeftijd heeft nog geen specifieke betekenis. Je baby begint aan het einde van de zesde of zevende maand te reageren op zijn eigen naam en kan hij, met zijn stemgeluid, aangeven of hij vrolijk of juist verdrietig is.

Het praten van je baby als hij 9 maanden oud is

Als je baby 9 maanden oud is zal hij een aantal simpele woorden als “nee” en “doei” kunnen begrijpen. Je baby is ook in staat meer verschillende geluiden te produceren. Je kunt dit extra stimuleren door simpele woorden langzaam uit te spreken en continue te herhalen: “Hier is je bal”, “Pak je bal maar vast”, “We kunnen de bal bewegen”.

Het praten van je baby als hij 12 maanden oud is

De meeste baby’s kunnen bij de leeftijd van 1 jaar een paar simpele woorden zeggen als “mama” – en beseffen hierbij ook wat deze woorden betekenen. Je baby begrijpt jouw korte zinnen als “leg dat neer”, “kom hier”.

Wat was het eerste woord wat jouw kindje zei! We zijn erg benieuwd, laat dit eerste woord onder dit artikel achter. 

Het praten van je peuter als hij 18 maanden oud is

Peuters van 18 maanden oud kunnen gemiddeld ongeveer 10 simpele woorden zeggen en kunnen ook mensen of dingen aanwijzen als jij deze noemt. Je kindje begint jou na te praten, maar maken vaak nog hun eigen gemakkelijkere versie van woorden.

Het praten van je peuter als hij 2 jaar oud is

Als je kindje 2 jaar oud is kan hij meestal een aantal korte zinnen zeggen, zoals “ik drinken” of “mama komen”. Je peuter begint te leren dat woorden meer betekenen dan specifieke dingen, en dat woorden ook gebruikt kunnen worden voor abstractie ideeën, zoals “mijn” of “lief”

Het praten van je peuter als hij 2,5 jaar oud is

Gemiddeld kan een peuter van 2,5 jaar zo’n 400 tot 500 woorden zeggen. Het brabbelen begint steeds meer te lijken op echt praten. Kinderen van 2,5 jaar beginnen ook steeds meer te vragen “waarom?”, niet zozeer om het echt weten, maar meer om aandacht te krijgen.

Het praten van je peuter als hij 3 jaar oud is

Je peuter van 3 jaar begint al echt verhalen te vertellen en heeft steeds meer woorden tot zijn beschikking. Ook wordt de uitspraak een stuk beter en begint hij ook woorden voor emoties te gebruiken.

Geef een reactie