top of page
  • Happy Moms

Gaan wij Amsterdam verlaten?

Dit verhaal is geschreven door Happy Mom Adinda, lees hier haar bio.


Al ruim tien jaar wonen we met heel veel plezier in Amsterdam en ik kan me ook eigenlijk geen andere plek, in Nederland, voorstellen om te wonen. Maar soms, heel soms, spookt de gedachte om de stad te verlaten door ons hoofd. Ik hoor het steeds meer om me heen en zie geregeld gezinnen uit onze straat verhuizen naar plaatsen buiten de stad.Begrijpelijk ook, want hoe leuk wonen in de stad ook is, het is heel duur. Voor het geld dat we aan hypotheek betalen krijgen we niet per se heel veel vierkante meters terug, 85 om precies te zijn. Wel met een stadstuin trouwens. We begonnen op 60m2 als gezin van drie en na een verbouwing vorig jaar zijn we 25m2 verder. Hoe die verbouwing liep? Daar volgt nog een keer een stuk over. Het was in ieder geval iets met uitloop, een peuter en hoogzwanger.


Afgelopen zomer namen we de proef op de som en verruilden we ons huis met stadstuin voor een vrijstaand huis met grote tuin in een dorpje onder de rook van Alkmaar. Familie van mij ging drie weken op vakantie, wij zorgden een week voor het huis, het gras en de bloemen & planten.


De timing was perfect, want na een paar drukke weken waarbij Mark voor zijn werk in Frankrijk zat waren we toe aan rust en family time. Oké, op basis van een week kun je niet beslissen of wonen in een dorp iets voor je is, maar we hebben het ervaren en dit zijn voor ons de voor- en nadelen:


Voordelen:


  • Je kunt je auto altijd voor de deur parkeren. Handig met het uitladen van alle spullen, want mijn hemel, een dagje strand bijv. met twee kids. Het lijkt wel alsof we op vakantie gaan, zoveel spullen gaan er mee.

  • Je krijgt waar voor je geld. Iets met vierkante meters.

  • Het is er rustig. Hier in Amsterdam hoor ik 9 van de 10 keer de sirenes of helikopters niet meer. Totdat je helemaal niets hoort, dan besef je hoeveel verschillende geluiden je in de stad hoort.

  • De Albert Heijn is groot en heeft álles op voorraad. Nu kunnen wij net pech hebben, maar op zowel de Nieuwmarkt als nu in de Rivierenbuurt, is de dichtstbijzijnde appie aan de kleine kant. En fiets ik voor de lekkerste havermelk (Oatly) drie Appies verder.


Nadelen:


Dat is eigenlijk heel simpel. Het is Amsterdam niet. Na een paar dagen misten we stad al. We misten de reuring, spontaniteit, verschillende soorten mensen, restaurants op loopafstand, het koffietentje om de hoek, het geluid van de tram en ga zo maar door. We zouden de prikkels van de stad nu nog niet kunnen missen en bovendien wonen bijna al onze vrienden hier. Zeg nooit nooit, maar voor nu hopen we dat we onze meisjes op een fijne manier in de stad op kunnen laten groeien. Tot die tijd wandelen we veel langs de Amstel, door het park en het Amsterdamse Bos om alsnog de drukte van de stad te ontvluchten als we daar behoefte aan hebben.


Tegen dorpjes als Broek in Waterland en Ransdorp zeggen we geen nee trouwens. Denk ik. Of een strandhuisje. Blijven wonen in de stad, strandhuisje erbij. Dromen, dromen, dromen…

232 weergaven
bottom of page