• Happy Moms

Een kraamverzorgende in Corona tijd

Bijgewerkt: apr 15

Dit verhaal is geschreven door Happy Mom Jet, lees hier haar bio.


De onheilspellende woorden van mijn schoonmoeder aan de eettafel zal ik niet snel meer vergeten. "We gaan een hele moeilijke tijd tegemoet". Op dat moment was er nog niemand met Corona in Nederland besmet. Niet wetende dat in drie weken tijd alles zo drastisch zou veranderen voor iedereen in ons kikkerlandje. Binnen blijven, anderhalve meter afstand houden als je buiten bent en thuis werken zijn de regels van dit moment.

Ook in de kraamzorg zijn er veel veranderingen, regels en protocollen waar we ons aan moeten houden en bijna dagelijks krijgen we weer een nieuwe lijst met regels op gestuurd. Dit zijn niet alleen regels waar wij kraamverzorgenden ons aan moeten houden, maar ook regels waar het gezin waar je kraamt rekening mee te houden. Zo mag de familie geen bezoek ontvangen op het moment dat er kraamzorg of een verloskundige aanwezig is. Nu gaat het daar helaas al makkelijk mis. Zo hoor ik nog vaak dat het gewoon een griepje is, alleen oudere mensen eraan overlijden en als het warmer wordt, het wel over zal trekken.Alsof we het over een storing van buien hebben op een dag dat je naar het pretpark gaat. Dat is iets dat mij stoort gezien er zoveel mensen aan overleden zijn! Ook gezonde mensen, jonge mensen, oude of zieke mensen. Dus ook baby's of pas bevallen vrouwen kunnen hieraan overlijden of het overbrengen. Mijn eerste gezin tijdens deze crisis nam alles heel serieus. Visite kwam beneden langs, bij binnenkomst werden de handen gewassen en alleen de aller naasten kwamen boven letterlijk om de hoek in de wiegjes gluren waar de kleintjes sliepen. Op dat moment was visite nog welkom onder onze werktijd. Wat mijn verbazing schetste, was dat toen ze met één van de kleintjes naar het ziekenhuis moesten voor onderzoek, er flink wat oma's daar waren die het niet konden laten om met ongewassen handen toch even de baby aan te raken. Gelukkig staken beide ouders hier een stokje voor!

Raamvisite vonden ze een slecht idee

Mijn gezin dat daarna kwam, nam het helaas minder nauw met de regels. Bij binnenkomst schud ik sinds de crisis geen handen. Wat voor mij echt gek is, want het is zo leuk de nieuwe ouders en familie altijd te feliciteren met een vrolijke handdruk. Na wat korte uitleg aan het nieuwe gezin over mijn werkzaamheden en hun verwachtingen voor de komende week, kwam er uiteraard ook de uitleg over hoe we omgaan met corona. Dit werd niet erg gewaardeerd en werd al gauw afgedaan met dat het enkel een griepje is en we vooral niet te paniekerig er mee om moeten gaan, zeker niet met een peuter in huis die er alleen maar last van zal hebben.

Vanaf dat moment wist ik dat ik het toch anders aan moest pakken. Ik liet het gezin weten dat er geen visite mocht komen als ik er was en dat met het mooie weer misschien ‘raamvisite’ een optie was. De vader gaf echter aan dat dit hem het gevoel gaf alsof hij zijn kind tentoonstelde op het red light district. Tja, wat zeg je daar dan op? Na een uur stonden toch opa en oma voor de deur. Even hun zoontje ‘droppen’ was het idee, maar opa en oma liepen direct naar binnen. Licht beledigd omdat ik geen handje gaf, gingen ze op de bank zitten. Handen wassen vonden ze niet nodig ‘want van mij mochten ze de baby toch niet aanraken’. Het doet mij veel als mensen denken dat ik deze regels maak, terwijl het de protocollen zijn die we landelijk volgen om ervoor te zorgen dat mensen nog langer van de baby kunnen genieten en om de gezondheid van een kind te kunnen waarborgen. Ook werd het advies van geen visite niet altijd netjes opgevolgd. Zo was het regelmatig het geval dat de buurkindjes toch even bij de baby boven de box kwamen kijken. Hun zoontje vond handen wassen maar gek nadat hij van buiten kwam, want van papa en mama hoefde dat nooit. Het ergste vond ik nog de vraag van de vader ‘welke jas de baby op dag 6 aan moest’ want hij ging even boodschappen met de kleine halen! Dit is sowieso al niet aan te raden als een baby 6 dagen oud is, maar zéker niet in deze tijden! Ik gaf aan dat het verstandiger was om nog even te wachten met naar buiten gaan en dat wandelingen beter zijn in buitenlucht waar weinig mensen in de buurt komen omdat de kleintjes nog zo kwetsbaar zijn doordat ze nog geen immuunsysteem hebben. Gelukkig werd dit begrepen en zouden ze nog twee dagen wachten met hun uitje! En ook mijn laatste gezin begreep de regels weer volkomen. Geen handen schudden, geen visite als ik er was en bij binnenkomst deed ik handschoenen en mijn schort aan welke over de dag meerdere malen werden vervangen. Ik ben niet zozeer bang om ziek te worden, maar wel heel bang iets aan het gezin over te dragen of juist mee te nemen ergens anders naartoe. In de avond werd hun hondje door de ouders teruggebracht en van een afstand hebben opa en oma hun kleinkind bewonderd. Ik besef me enorm wat een moeilijke tijd dit moet zijn voor de ouders, de opa's en oma's, broers en zussen en alle mensen die al die tijd hebben mee geleefd met het gezin. Een moeilijke tijd voor de mensen in de zorg, de mensen die nu door moeten werken, de mensen die niet door mogen werken, de kinderen die niet naar school mogen en de mensen die de hele dag thuis moeten zitten. Het is een moeilijke tijd voor iedereen, dus laten we er voor elkaar zijn! Beeldbellen, een appje of raamvisite. Het kan allemaal en het betekent zoveel! We zijn niet alleen.

268 keer bekeken

Ontvang Happy Moms updates

© 2019 by Happy Moms​. Proudly created with mom power