top of page
  • Noor Sluijs-van Haastert

Lees jij genoeg voor aan je kind?

Elf jaar was ik, ik weet het nog precies. Mijn vader las mij voor uit het boek Nils Holgerssons Wonderbare Reis. Een prachtig verhaal en ik kan mij nog de spanning, sensatie en de vertrouwde stem van mijn vader herinneren terwijl hij mij voorlas. Het bracht de fantasie in mijn hoofd tot leven en inspireerde mij om zelf veel te lezen en in groep 8 mee te doen met het Nederlandse voorlees kampioenschap. Ik won in de stad Groningen maar moest het helaas af leggen in de provinciale ronde. Toch is de liefde voor lezen en voorlezen altijd gebleven.Nederlandse ouders lezen regelmatig voor maar wel steeds korter, blijkt uit een onderzoek van Tel Mee met Taal uit 2017. In Nederland zijn er weinig gezinnen waar nooit voorgelezen wordt maar de tijd die wij aan voorlezen met onze kinderen besteden, varieert enorm. Van elke dag tot een keer per week en de tijd wordt, in vergelijking met jaren daarvoor, korter. 


Ook ik vind het soms wel een opgave om na een lange dag toch weer dat boek van Beer en Bever of De Gorgels te pakken en een hoofdstuk voor te lezen. Je bent moe na een dag werken of een dag zorgen en je wil naar beneden om een glas wijn te drinken, de was te doen of te eten. Of alledrie. Maar een nee verkopen als de jongens vragen of we een boekje gaan lezen, dat ligt toch lastig. Want waar zeg je nee tegen?Het is niet dat ze om een slagroomtaart vragen. Ze willen voorgelezen worden; en dus doe ik dat. Want (voor)lezen is belangrijk: het stimuleert de taalontwikkeling, de fantasie van onze kinderen en het is een gezellig en knus moment samen.


Wij lezen eigenlijk altijd voor in bed ’s avonds, en soms ’s middags op de bank. Deze momenten grijp ik ook graag aan om extra te knuffelen met de jongens, dat gaat toch net iets makkelijker als ze allemaal op je schoot zitten. Deze week is het Kinderboekenweek; een moment om nog even stil te staan bij lezen en voorlezen. En dus pak ik met goede moed vanavond de boeken weer uit de kast en lees ik nog een extra hoofdstuk voor. En dan mag morgen papa weer!

230 weergaven
bottom of page