top of page
  • Claire van der Goot

Lieve dochters

Als jullie moeder ben ik me meer dan ooit bewust van de voorbeeldfunctie die ik heb. Los van het feit dat ik als moeder natuurlijk dagelijks op allerlei fronten het goede voorbeeld wil geven, wil ik dat ook als vrouw.


Al mijn ervaringen, de levenslessen, de dingen die ik heb meegekregen van mijn eigen ouders en met name van mijn moeder, vormen de voorbeeldfunctie die ik wil uitdragen naar jullie. Mijn lieve meisjes.Al mijn hele leven ben ik een enorme denker en een schrijver. Dagboeken vol staan in mijn kast. Ze waren mijn uitlaatklep en vormden voor mij het perfecte instrument mezelf te leren kennen. En dat laatste; ‘weten wie je bent’, wat je sterke en zwakke plekken zijn, echt weten wat je gelukkig maar ook verdrietig maakt, weten waar je behoeftes liggen; zie ik als een enorme geruststelling. De wind van het leven kan zo hard waaien als hij wil, maar de wortels in mijn hart, vormen een basis die altijd sterk zal blijven. Wat er ook gebeurde of nog zal gebeuren.


Als ik denk aan wat ik jullie allemaal gun, dan kan ik natuurlijk een eindeloze lijst opnoemen. De wereld. Al het mogelijke geluk dat er voor jullie te halen valt.


Maar, wat is voor jullie geluk? Waar zit dat hem in voor jullie? Waar worden jullie blij van? Wat verwarmt jullie hart? Het is aan jullie om dit uit te gaan vinden. En ik zal jullie daar, langs de zijlijn, zo goed mogelijk in begeleiden waar nodig. Jullie, zoals mijn ouders altijd zeiden: ‘uit zeven sloten tegelijkertijd halen als dat nodig is’, om jullie af te drogen en weer op te warmen. En het weer van voren af aan opnieuw te doen als de weg naar die zoektocht weer een keer wat hobbels vertoont.


Denkend aan mijn eigen jeugd, de ontwikkelingen die mij – door schade en schande – wijzer hebben gemaakt, aan de normen en waarden die mijn hart verwarmen en aan de oerkracht die mijn zorgzame en beschermende kant als moeder op scherp hebben gezet, heb ik heel helder voor ogen wat ik jullie wil meegeven.


Allereerst, hoop ik dat jullie weerbaar worden. Dat jullie altijd de ruimte en kracht vinden om voor jezelf op te komen, in welke situatie dan ook.


Ik gun jullie een groot zelfvertrouwen om altijd jullie eigenwaarde voorop te stellen. Om mee te buigen met anderen en situaties, maar altijd voor ogen te houden wat jullie hart je zegt. En om goed voor deze eigenwaarde te zorgen. Haar nooit uit het oog te verliezen. Om, als het er echt op aankomt, altijd te kiezen met jullie hart in plaats van met jullie verstand.


Ik gun jullie om er in alle rust en ruimte achter te komen wie jullie zijn. Waar jullie krachten liggen, om te weten wat jullie moeilijk vinden, en hoe hiermee om te gaan. Ik gun jullie de tijd erachter te komen wat jullie eigen dromen zijn. En dat jullie een manier vinden hoe deze te verwezenlijken.


Ik gun jullie de kracht deze dromen na te jagen, met een enorme power en energie die jullie in die zoektocht altijd zal dragen. Vliegend naar dat ene doel, wat dat dan ook moge zijn.


Ik wil dat jullie weten hoe enorm geliefd jullie zijn. Er zullen momenten komen dat jullie je alleen zullen voelen, en het idee zullen hebben dat jullie hele wereld op zijn kop zal staan. Wanneer vriendschappen onverwacht eindigen, jullie harten worden gebroken, of jullie zelf het hart van een ander moeten breken, om jullie geluk na te jagen.

Weet dan dat jullie altijd veilig zijn. Wat er ook gebeurt, welke beslissingen jullie ook zullen nemen.


Hoe oud ik ook ben, hoe ver we ook van elkaar weg zullen wonen; ik zal altijd naar jullie luisteren. Ik zal altijd met jullie mee denken. Ik zal altijd jullie vragen proberen te beantwoorden. Ik gun jullie dat deze wetenschap een bepaalde rust met zich mee brengt. Voor de rest van jullie leven.


Ik zal er zijn.

Ik zal er altijd zijn.

312 weergaven
bottom of page