top of page
  • Happy Moms

Mijn 5e zwangerschap - deel 1

Dit verhaal is geschreven door Happy Mom Virginie, lees hier haar bio.

Dit is deel 11 van het verhaal van Virginie over haar kinderwens. Lees hier deel 10


Na mijn tweede miskraam was ik via een oud-collega terecht gekomen bij Dr. Puttemans in België. Deze arts had ons indertijd goed onderzocht en een van de onderzoeken was een diagnostische hysteroscopie. Tijdens dit onderzoek vullen ze je baarmoeder met water zodat het zich opblaast en kunnen ze goed zien of je baarmoeder cysten of vleesbomen bevat, maar ook of er restanten van een eerdere miskraam te zien zijn. Daarnaast bekijken ze ook de vorm van je baarmoeder. Het is een onderzoek dat ze in Nederland vrij weinig doen en al helemaal niet in combinatie met een kinderwens. Deze arts doet dat echter standaard want, zoals hij zelf aangaf, driekwart van de Nederlandse stellen die bij hem of zijn collega (Nederlandse arts Dr. Valkenburg) aankloppen, blijken te maken te hebben met een afwijkende vorm van de baarmoeder. En dat wil herhaalde miskramen of het uitblijven van een zwangerschap nogal eens verklaren.


Toen mijn laatste zwangerschap weer mis dreigde te gaan had ik Dr. Puttemans daarom direct weer ingeschakeld. Hij belde ons op een donderdagavond en gaf aan dat we welkom waren in het ziekenhuis in Leuven om nogmaals een diagnostische hysteroscopie te ondergaan. Indertijd leek de vorm van mijn baarmoeder niet ernstig genoeg om direct te opereren maar na de twee recente zwangerschappen, wilde onze Belgische arts graag nogmaals onderzoek doen. Dit gebeurde in november. We hadden overnacht in de buurt en ‘s ochtends om 10:00 uur mochten we ons melden bij LIFE Leuven. Ik kreeg een ziekenhuisshirt en slofjes aan, moest een haarnetje op en nam plaats op een ziekenhuisbed. Na 5 minuten kwamen twee ontzettend lieve zusters mij de operatiekamer inrijden. De hysteroscopie is een hele milde invasieve ‘ingreep’; je gaat niet onder narcose en ervaart geen enkele pijn alleen moet alles wel goed bekeken worden van binnen en dit dient in een steriele omgeving te gebeuren.

Binnen 5 minuten zei Dr. Puttemans; “Ja dit gaan we herstellen, je hebt een septum”. Een septum is een soort hangmatje aan de bovenkant van de baarmoeder waar de eileiders de baarmoeder in komen. In mijn geval had ik een hartvormige baarmoeder met wat scherpere ‘hoornen’; de bovenste punten van de hartvorm. Door het hangmatje ontstaat er weinig doorbloed- en zuurstofrijk weefsel aan de bovenkant van de baarmoeder waardoor het lastig is voor een vruchtje om goed te groeien als het zich daar nestelt. En zoals we konden zien op de beelden, waren er nog restanten van de laatste zwangerschap zichtbaar in een van de ‘hoornen’ waardoor we konden concluderen dat het goed mogelijk was dat dit een oorzaak kon zijn van mijn miskramen.

Ik mocht mij aankleden en kreeg meteen goed bericht, een maandje later op Sinterklaasavond zou ik geopereerd worden. Ik schrok een beetje want dit ging wel heel snel, maar met een hersteltijd van 8 weken wilde ik ook niet al te veel tijd verliezen dus togen we op 4 december naar Leuven. We overnachtten in de buurt van het ziekenhuis en meldden ons ‘s ochtends om 09:00 uur; broodjenuchter en op van de zenuwen. Ik dan, manlief mocht wat eten en ervaarde de spanning op zijn manier. Ik had nog nooit eerder een operatie ondergaan dus vond ik dit enorm spannend, zeker met een volledige narcose. Maar ook nu werd ik weer heel lief gerustgesteld door de zusters en werd ik uiteindelijk rond 12:00 uur opgehaald voor de OK.

Echt veel kan ik me niet meer herinneren van de operatie. Ik was in no time onder narcose en toen ik wakker werd was ik even vergeten waar ik was en wat er ook alweer stond te gebeuren. Na enkele seconden was ik dolblij want ik realiseerde me dat de operatie er dus kennelijk al op zat! Ik had er niets van meegekregen, ik voelde me kiplekker en er was me verteld dat ik een raketje zou krijgen om weer een beetje bij te komen. Letterlijk als een kind zo blij kwam ik na 15 minuten op mijn kamer terug en kreeg het ijsje. Nu kon het alleen maar beter worden...

744 weergaven
bottom of page