• Happy Moms

Moederinstinct

Dit verhaal is geschreven door Happy Mom Jet, lees hier haar bio.


Twee jaar geleden heb ik het kraambed bij een klein maar fijn mannetje verzorgd. Ondanks zijn grootte zat er al heel wat pit in vanaf het begin! En net als bij bijna elke baby, werd ook hij geel. Een normaal fenomeen bij elke pasgeborene, omdat het lichaam na negen maanden hulp van mama ineens zelf alle bilirubine gif stofjes moet uitscheiden.Gelig

Zijn moeder had aan het begin van de kraamweek aangegeven dat ze het spannend vond dat hij hier eventueel last van zou kunnen krijgen. Het kindje van een vriendin van haar had in de kraamweek een te hoog bilirubine gehalte opgelopen, wat zelfs leidde tot hersenbeschadigingen. Ze wist er dus al heel wat van en keek er dan ook niet van op toen haar zoontje wat geel zag.

Als kraamverzorgenden kijken wij niet alleen naar de kleur, maar ook naar het algehele welzijn van een baby. Drinkt hij goed, is hij alert (hoe reageren ze bijvoorbeeld tijdens het verschonen of op spontane geluiden), hoe is de spierspanning, hoeveel plas- en poepluiers zijn er en hoe is de groei. Los van het feit dat hij wat gelig zag, was er verder niks aan de hand.


Suf

Qua kleur was er een dag later niks geks te zien. Hij was ietsje geler dan de dag ervoor. Wel was hij enorm suf, dronk slecht en gilde het zelfs niet meer uit tijdens het verschonen, maar sliep gewoon door. Het was zijn mama ook al opgevallen en na overleg met elkaar hebben we de verloskundige gevraagd om langs te komen en bloed af te nemen voor onderzoek in het lab.

Tot onze grootste verbazing weigerde de verloskundige dit te doen want de baby was niet overdreven geel (wat uiteraard klopte) en het suffe werd geweten aan dat een pasgeboren baby nou eenmaal veel slaapt. De verloskundige vertrok weer zonder iets gedaan te hebben, we zouden het maar moeten afwachten want "dit gebeurt nou eenmaal met alle baby's".

Not Amused

Met het verhaal van de zieke baby van haar vriendin nog vers op het netvlies, lieten we het er natuurlijk niet bij zitten. De moeder had gelukkig een vriendin die in het lab van een ziekenhuis in de buurt werkte.

Helaas mogen we als kraamverzorgster een gezin niet aansturen op het in armen nemen van een andere arts, omdat we dan de verloskundige kunnen passeren. En in haar vaarwater komen, wordt niet gewaardeerd. Ik heb toen besloten de dag eerder af te sluiten en heb haar extra adviezen gegeven over wat ze streng in de gaten moest houden. Direct nadat ik weg was, kon haar vriendin langskomen om bloed af te nemen en zo snel mogelijk naar het lab te brengen voor onderzoek.

Wij mogen ons nummer nooit achter laten bij gezinnen, maar in dit geval heb ik de regels overtreden en gevraagd of mevrouw mij de uitslag wilde smsen en deze te laten weten aan het kraamcentrum. Ook moest ze doorgeven aan de verloskundige dat iemand bloed had afgenomen. Deze waren "not amused”.

Vertrouw op je moederinstinct

Diezelfde middag kreeg ik het verdrietige berichtje dat de lieve kleine spruit inderdaad een gevaarlijk hoog billirubine had en hij was opgenomen in het ziekenhuis. Onder een lamp werd het bilirubine uit zijn kleine lijfje gefilterd. Zo vervelend!

Wie weet wat er was gebeurd als ze te onzeker was en misschien ging twijfelen aan haar instinct en naar de verloskundige had geluisterd. Wat als..? is de vraag die je je blijft stellen.

Ook al is je baby pas een dag oud, als ouder weet je het wanneer er iets niet pluis is. Vertrouw dus altijd op je instinct!

Gelukkig is dit allemaal goed afgelopen en is deze kleine frummel nu een vrolijk jongetje die zijn papa, mama, grote broers en hond heerlijk bezig houdt.

173 keer bekeken

Ontvang Happy Moms updates

© 2019 by Happy Moms​. Proudly created with mom power