top of page
  • Noor Sluijs-van Haastert

De nacht nanny

Een paar weken geleden las ik een artikel in een Ierse krant over de zogenaamde “night nanny”. Ik weet niet of het fenomeen jullie bekend voor komt maar een night nanny (nacht zuster/oppas/nanny) is iemand die ’s nachts bij jou thuis komt om voor jouw baby te zorgen zodat jij kan doorslapen en de volgende dag weer fris en fruitig kan beginnen.


In Ierland is dit een toenemende trend en maken steeds meer moeders gebruik van deze service bij de komst van hun eerste kind. Maar de nacht nanny is ook populair bij gezinnen met meerdere kinderen, want een kleine baby hebben en ’s ochtends weer opstaan om de oudste twee naar school of crèche te brengen; ja, dat is in die eerste weken ( of maanden) niet altijd even makkelijk. Ik kan er over meepraten. Persoonlijk heb ik geen vriendinnen in Nederland die van deze service gebruik maken maar een beetje onderzoek leert dat er ook zoiets in Nederland bestaat.


Maar goed, even terug naar Ierland.  Deze service wordt hier soms als kraamcadeau gegeven. Een paar vrienden leggen een paar 100 euro in, en voilà, dan heb je een nacht nanny voor een week. Want de kosten voor deze service liggen tussen de 15-20 euro per uur voor eenlingen en 20-25 per uur voor tweelingen. De nacht nanny komt dan zelf binnen met een sleutel rond 9 uur in de avond en blijft dan tot 7 uur ’s ochtends. Zij zorgen voor de baby als die ’s nachts wakker wordt, geven flesjes en verschonen luiers. Ook geven ze nieuwbakken moeders waardevolle tips. Zoals een nacht nanny in het artikel zegt: “Vroeger werd deze service gezien als een luxe maar door de toename van werkende moeders is een nacht nanny ook normaler geworden.”


Met verwondering las ik dit artikel. Ten eerste omdat ik nog nooit over deze service had gehoord, ten tweede omdat ik het zelf niet gedaan zou hebben en ten derde omdat er wel een mooi idee achter zit. Na je bevalling zit je volledig in een roes, een soort high van adrenaline; tenminste dat had ik. Ik had voor geen goud die nachten de eerste weken willen missen omdat je echt de tijd hebt om je kindje te leren kennen. Hoi, wie ben jij? Waar word je blij van? Welk huiltje is dit? Alles om je heen is in die donkere nachten stil in huis, het lijkt wel alsof de tijd stil staat. Alleen mijn zachte nachtlampje stond aan en met opperste concentratie dronken alledrie mijn kinderen aan de borst hun buikje vol. Ik vond dat hele bijzondere momenten; ik keek mijn kleine baby aan en sloot ter plekke een liefdesverbondje.


Natuurlijk was het niet elke nacht een feestelijke aangelegenheid waarbij ik met een gelukzalige glimlach op mijn baby neerkeek en was ik bij alledrie na 6 weken heel moe en wilde ik graag van die nachtvoedingen af. Maar ik moet er niet aan denken dat een vreemde (ook al zal het niet meer zo voelen na een tijdje) deze nachten had overgenomen en ik die gouden momentjes had moeten missen. Voor mijn gevoel horen ook de nachten bij het vormen van je gezin. Maar wat ik heel mooi vind aan het idee van de toenemende vraag naar een nacht nanny is het grotere plaatje dat erachter schuil gaat: we hoeven als moeders niet alles perfect te doen, het is ok om hulp te vragen in de tropenjaren die het moederschap heten. In het artikel is een vrouw aan het woord met drie kinderen wier man veelvuldig op reis is en haar ouders wonen ook niet om de hoek.


Het werd haar gewoon teveel en door het inhuren van de nacht nanny kwam er eindelijk weer balans in haar leven. En dat blijft het allerbelangrijkste; als je als moeder goed in je vel zit, kan je ook een betere moeder voor je kind zijn. En als een nacht nanny daarbij kan helpen; hier is de sleutel en duik lekker je bed in!

1.292 weergaven
bottom of page