• Happy Moms

Super oma’s

Dit verhaal is geschreven door Happy Mom Jet, lees hier haar bio.


Je kent het wel, het bijna standaard verhaal over vrouwen die niet echt blij zijn met hun schoonmoeders of met hun eigen opdringerige moeders in de kraamperiode. Dit was echter een heel andere kraamtijd. Met een dynamiek, die ik helaas maar weinig zie.


De dag dat ik naar dit gezin werd gestuurd, kreeg ik te horen dat de familie erg betrokken was. Dit vind ik altijd erg fijn want dan weet ik dat ze na de kraamweek ook nog goed geholpen worden waar het nodig is. Aan het einde van de ochtend kwam ik aan bij het gezin. We bespraken de bevalling door en de bijzonderheden om de kraamweek zo goed mogelijk te laten verlopen.


’s Middags kwam eerst de moeder van de kraamvrouw binnen. Ze ging lekker haar gang en verplaatste zich lichtvoetig en half dansend door het huis heen. Wat was dat gezellig zeg! Het gezin vertelde mij dat de opa en oma's elke dag welkom waren en dat ze altijd mochten knuffelen dus dat ik ze elke dag wel zou zien.


Later die middag kwam ook de andere oma langs. Ondertussen lag de kraamvrouw op bed te voeden en lag haar moeder ernaast verwonderd te kijken naar de nieuwe spruit. De kraamheer stapte uit bed om even wat praktische zaken te regelen en tijdens het uitbuiken van de baby zaten inmiddels beide oma's op bed te genieten van hun mooie kleinkind.

Aan het einde van de middag waren de oma's samen gaan koken in de keuken. Het leken net twee zussen, zo goed konden ze met elkaar opschieten! Onder het genot van een wijntje (voor de oma's) vertelde ze mij dat ze samen veel gedeeld hadden tijdens de zwangerschap van hun (schoon)dochter. Vaak gingen ze bij elkaar eten en toen ze wisten dat de baby kwam zijn ze samen gaan wachten tot de kleine geboren was. “Want hoe mooi is het als je deze vreugde samen kan delen!”.

Ik vond het zo bijzonder dat het tussen deze oma's geen wedstrijd was en dat de nieuwbakken ouders geen onderscheid maakten tussen de oma's maar ze allebei dezelfde ruimte kregen om te genieten van hun nieuwe rol. En deze ook samen konden uitvoeren; samen een luier verschonen, samen koken, samen dat wijntje drinken en vooral samen genieten van hun kleinkind.

Oma's zijn zo waardevol, voor elkaar, voor de ouders maar bovenal zo belangrijk voor hun kleinkind. Hoe mooi is het als de oma’s al aan het prille begin van een nieuw leventje niet tegenover maar naast elkaar staan. Tot nu toe in mijn carrière als kraamverzorgster waren dit de mooiste oma’s!


Oma’s, koester elkaar!

96 keer bekeken

Ontvang Happy Moms updates

© 2019 by Happy Moms​. Proudly created with mom power